03-11-2021 13:57
(03-11-2021 10:51)Ametyst Faradobus napisał(a): I tu moja prośba: czy moglibyście zaznaczyć na mapie kolejowej Anatolii lokalizację nowej stolicy? Chodzi o to, aby zawczasu oznaczyć odpowiednie odgałęzienie, aby je uwzględnić przy planowaniu transportu w regionie.Moja propozycja jest taka... Ponieważ stolica leży w sumie niedaleko od Port Arthurberg (i niedaleko przebiega już linia kolejowa), skąd biegnie szybka magistrala kolejowa oraz jak to stolica jest to miasto, które powinno mieć dobrą komunikację - to proponuję dobudować tam nitkę szybkiej magistrali kolejowej (MKS). Częściowo by biegła wzdłuż istniejącej linii kolejowej o klasie 2/LK-1 (dwutorowa linia kolejowa I kategorii), a potem odbijała w kierunku stolicy.
Nabazgrałem to na szybko na istniejącej mapie kolejowej... byle jak, bo nie mam dostępu do pliku w warstwach (w robocie siedzę) - ale widać o co chodzi. Dodatkowo przemyślałbym poprowadzenie odnogi linii kolejowej (tej istniejącej), dla ruchu towarowego (nie zaznaczyłem, ale może biec równolegle do 2/MKS), będzie to na pewno potrzebne podczas prac budowlanych. Magistralę szybką (dla ruchu pociągów pasażerskich) wybudujemy w drugiej kolejności.
Dodatkowo należy stworzyć też linie podmiejskie, ale to dopiero wtedy gdy będziemy mieli zatwierdzony cały plan miasta i lokalizację lotniska (cywilnego Portu Lotniczego).
Dotychczasowy przebieg linii kolejowych.
Proponowany przebieg magistrali do nowej stolicy.