• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Jakość mikronacji jako mierzalny współczynnik
(05-12-2021 02:41)m².r napisał(a): Podobnie jest z nami dzisiaj. Posiadamy bardzo czuły system zliczania wytworzonych postów, który daje nam bardzo wymierne rankingi - ale jakość generowanego contentu jest globalnie najniższa od lat. Posty stają się krótsze - czasem nawet jednozdaniowe, w większości nie dające nawet szansy na dalsze pociągnięcie i rozwinięcie tematu. Następuje inflacja postów, ich sztuczne wytwarzanie, za pośrednictwem tematów jak 2000. sposobów na... etc. Należałoby znaleźć bardziej wymierne wskaźniki od tych, proponowanych nam obecnie przez Instytut Statystyki Międzynarodowej - pytanie - jakie. 
Nie przeceniałbym jakości contentu w przeszłości. Atlasy grzybów oraz "Pracuję. Buduję" to fenomen jeszcze sprzed ISM.

(05-12-2021 11:45)Helwetyk napisał(a): Nie zgadzam się przy tym — tutaj już czysto subiektywnie — z założeniem, ze „dłużej [zawsze] oznacza lepiej”. Jesteśmy w mikronacjach dla przyjemności. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na tę przyjemność wydaje się być atmosfera panująca w przestrzeni publicznej. I tak, jak jest w mikronacjach miejsce na pogłębioną refleksję, tak jest w nich miejsce na swobodną dyskusję, która ma to do siebie, że nie musi, a nawet nie powinna, spełniać jakichkolwiek kryteriów ilościowych. Ba, tutaj często „najlepsze” wypowiedzi bywają najkrótsze.
W pełni podzielam tę opinię. Ja osobiście nie czułbym się dobrze w mikronacji, która produkowałaby tylko bardzo długie i bardzo merytoryczne posty. Na forach jest miejsce na formy akademickie, ale jest też miejsce na formy ludyczne. Nie mówiąc już o tym, że ingerowanie władz w państwowych w jakość postów obywateli to temat bardzo niebezpieczny. Jakby mi ktoś zwracał uwagę, że mam pisać mądrzejsze i dłuższe posty, to pewnie po prostu porzuciłbym mikronację tworzoną przez takich wariatów.

Wiadomości w tym wątku
RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Jakość mikronacji jako mierzalny współczynnik - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-12-2021 20:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości