• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Jakość mikronacji jako mierzalny współczynnik
(07-12-2021 10:59)Helwetyk napisał(a): Ano właśnie. Gdyby jeszcze wszyscy czytelnicy dokonywali bieżących ocen, choćby systemem lubię/nie lubię… Większość jednak w interakcje nie wchodzi, część nie jest w ogóle zalogowana, a do tego każdy ma swoją filozofię lajkowania. Stawiam tezę, że brak wskaźnika „jakości” byłby lepszy od złego wskaźnika. Co nie oznacza, że nie marzyłby mi się jakiś światowy ranking, zachęcający do zdrowej rywalizacji… Ale kto i jak?

Osobiście, nie przekonuje mnie system lajkowania i dislajkowania - zwłaszcza w kontekście normatyzacji rywalizacji międzynarodowej. Śledzenie tego typu rzeczy daje nam raczej pojęcie o osobistych preferencjach mikronauty, a nie o jakości contentu w ogóle. Przykładem czegoś takiego dla mnie jest bardzo "wspierająca" community X-Plane, która daje każdemu projektowi samolotu 5 gwiazdek. Summa summarum naprawdę fajne projekty wyszukuje się po liczbie pobrań, bo 5 gwiazdek dostaje zarówno świetnie dopracowany i odpicowany model samolotu, jak i coś, co ktoś złożył jako pierwszy projekt... a gwiazdki dostał na zachętę. Smile

Wiadomości w tym wątku
RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Jakość mikronacji jako mierzalny współczynnik - przez m².r - 07-12-2021 11:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości