• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przyszłość Bialenii Północnej
Cytat: Punkt 1 - Symbolika i nazewnictwo

Jak powinno wyglądać godło i flaga tego regionu. Pomysły i wytyczne poproszę i "bierę się" do roboty.

W między czasie jak ten nowy region nazwiemy?

Zastanawiam się, czy na pewno potrzeba radykalnej zmiany symboliki? Może po prostu zmienimy napis na sokole Dżamahiriji?

Co do nazwy to myślałem o tej republice autonomicznej, ale skoro region ma się składać z "emiratów" to może coś bardziej neutralnego? Arabska Autonomia Bialenii Północnej? Autonomia Bengazijska?

Cytat:Ja proponuję tak:

Republika Bialeńska składa się ze wspólnot samorządowych, obszarów podlegających bezpośrednio władzy centralnej i terytoriów zależnych. Ich lokalizację, wielkość i funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.

Zamiast dotychczasowego:

Republika Bialeńska składa się z dwóch wspólnot samorządowych: Rzeszy Bialeńskiej i Dżamahiriji Bialeńskiej oraz podległego bezpośrednio władzy centralnej terytorium Wysp Przyjaźni. Ich funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.

W tej sposób nie blokujemy sobie na przyszłość różnych pomysłów i za każdym razem nie musimy zmieniać Konstytucji... te terytoria zależne dopisałem celowo, na razie nie mamy, a nic nie jest wykluczone.

Od dawna mnie kusiło, aby coś takiego zaproponować. Deklaruję też pomoc w napisaniu nowej ustawy przy czym zastanawiam się, czy nie lepiej by było uchwalić za jednym zamachem dwie osobne ustawy: o Rzeszy i o nowym regionie?

Cytat:Punkt 3 - Prawo lokalne

Trzeba obmyśleć zasady funkcjonowania "emiaratów" i przygotować stosowny akt prawa lokalnego. Należy pamiętać, że na początek tych emiratów nie będzie wiele, reszta terenu musi być zarządzana przez władze regionu. Stolicę bym pozostawił w Bengazi.

Ja bym tu postawił na coś w stylu wolnych miast: jeżeli jakiś człowiek jest w stanie wykazać (oczywiście w sensie symbolicznym), że kontroluje dane terytorium to będzie się mógł ubiegać o uznanie jego władzy przez władze regionalne i pod ich pieczą ją sprawować w zamian płacąc np haracz. Jeden emirat (własnie, czy narzucamy tu nazwę? proponuję stosować neutralną nazwę okręg albo mikroregion) będzie mógł być zamieszkany zarówno przez jedną osobę, jak i przez grupę ludzi.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Przyszłość Bialenii Północnej - przez Ametyst Faradobus - 19-12-2021 17:20
RE: Przyszłość Bialenii Północnej - przez Iwan Pietrow - 20-12-2021 15:02

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości