20-12-2021 10:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2021 10:27 przez Ametyst Faradobus.)
(20-12-2021 10:07)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Oczywiście widzę już, że zostanę "przegłosowany"
Oj tam oj tam, nie po to rozmawiamy, aby Cię z miejsca przegłosować. Ja z wielką chęcią zapoznaję się z Twoimi uwagami.
(20-12-2021 10:07)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): gdy całe państwo stało na ramionach dwóch osób
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że czterech.
(20-12-2021 10:07)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): czy może jednak warto zawalczyć, chociaż spróbować, o poszerzenie składu poprzez zróżnicowanie formuły.
Tylko tu trzeba trochę wejść w buty człowieka, który jest w Bialenii nowy (może nie całkiem nowy w mikronacjach, bo tacy stosunkowo rzadko tu trafiają). Chodzi o to, aby mógł on zobaczyć możliwości, których nie da mu Rzesza, a które może zrealizować w Bialenii Północnej. Może jest to kwestia "świeższej" sytuacji? Rzesza to system prawny, to określone procedury, to działające na ich bazie instytucje (Sejm, Koleje). Owszem - na poziomie lenn albo (niewykorzystanych do dziś) wolnych miast masz dużo swobody, ale Lwem z miejsca nie zostaniesz, bo Lew to tak naprawdę biurokrata, który musi otworzyć Sejm w terminie, wygłosić przemówienie, wydać rozporządzenie, sprawdzić czy można tu i tu ulokować lenno. Z kolei na Północy być może właściwsza byłaby taka jakby adhocracja połączona z kontrolowaną anarchią. Nie każdy lubi bawić się w tworzenie prawa (którego i tak jest w Rzeszy, być może, za dużo), w procedury, sesje sejmowe i kolejne instytucje. Może niektórzy oczekują bardziej swobodnej "gry"? Ja jestem z tych, którzy w mikronacjach lubią porządek i swobodną budowę, ale są też ludzie preferujący dynamikę, walkę i ciągłe zmiany.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)