05-02-2022 09:02
(04-02-2022 21:39)Iwan Pietrow napisał(a): Ja mimo wszystko apeluję o wyrozumiałość przy pisaniu ustaw. Niech tekstu i reguł od centrali będzie jak najmniej. Niech większość rzeczy ustalą sobie "użytkownicy" regionów.No przecież to zaproponowałem... dotychczas mieliśmy "wielką" ustawę o Rzeszy i DB ze szczegółami itp. Ja proponuję by taka ustawa o utworzeniu regionu zawierała tylko i wyłącznie elementy niezbędne:
(04-02-2022 10:59)Ronon Dex napisał(a): Moim zdaniem wystarczą bardzo ogólne - określające w zasadzie nazwę regionu, sposób sprawowania władzy (na zasadzie jaki organ to robi - a on już sobie wyda stosowane prawa lokalne) oraz zasięg terytorialny.
Czyli jak to się nazywa, gdzie leży i jakie ma terytorium oraz jaka władza bedzie to reprezentować w RB i dokona wewnętrznie ustalania szczegółów (już dowolnie).
Oczywiście możemy zrobić to w inny sposób... zapisać w prawie tylko możliwość tworzenia regionu, a resztę scedować na Prezydenta. W tym momencie trzeba się jednak zastanowić czy chcemy by o powstaniu nowej jednostki administracyjnej decydował jednoosobowo Prezydent czy może jednak by powstanie takiego nowego tworu wymagało akceptacji większości obywateli czy ZN.