25-11-2022 22:03
(25-11-2022 14:11)Ametyst Faradobus napisał(a): A. Wzmocnienie uprawnień Prezydenta (stanowi prawo dekretami, odpowiada za politykę zagraniczną i wojsko, nadzoruje regiony)Ja myślę, że możemy spróbować ze skupieniem większości władzy w Komitetach. Być może Bialenia powinna być w większym stopniu dziełem zbiorowym, a nie katorgą samotnego konduktora. Nie wiem, czy wyjdzie lepiej, ale można dla odmiany spróbować.
B. Skoncentrowanie władzy w Komitetach i regionach, Prezydent dzierży tylko "wyjątkowe" uprawnienia (w czasie stanów nadzwyczajnych, reaguje w wyjątkowych sytuacjach)
(25-11-2022 14:17)Karol Medycejski napisał(a): Myślę, że to za dużo powiedziane, ale też mam wątpliwości co do zakresu tego nadzoru. No z drugiej strony w realowej Polszy też jest daleko posunięty nadzór nad aktami prawnymi (indywidualnymi i generalnymi) wydawanymi przez samorząd. Sprawuje go wojewoda i sąd administracyjny. Może zatem komitety mogłyby uchylać akty samorządów, ale tylko po przeprowadzeniu badania ich zgodności z prawem centralnym i stwierdzeniu ewentualnych niezgodności właśnie?Nawet na pewno za dużo powiedziane, ale nic nie wpływa tak dobrze na dyskusję jak hiperbole.