• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy]
Tarsycjusz Operar napisał(a):Zrobiłem tak, ponieważ faktycznie lotnisko jest w miejscu owego opisu, a Ty układając mapę ustawiłeś symbol lotniska tam gdzie się Tobie podoba. Więc jeśli jest możliwość o przeniesienie tego symbolu w to miejsce to byłbym wdzięczny.

A niby z czego miałem wywnioskować, gdzie jest to lotnisko? Bo chyba nie z tego rysunku z gwiazdką i dwoma kropkami, bo z niego wynika, że jest gdzieś po wschodniej stronie miasta... na innych lotniska nie było. A już na pewno nie na południu... a z tego powyższego schematu miasta wygląda, że jest idealnie na południe.

Ktoś tu pisał, że mam wykazać kreatywność przy robieniu mapy... no to spróbowałem, kierować się przy jej Tworzeniu logiką planowania przestrzennego.

Położenie lotniska wybrałem, ze względów czysto praktycznych - bo jest to najlepsze miejsce gdzie można je umieścić. Zapewnia prawie 270 czystego podejścia do DS-ów oraz daje możliwość wygodnego umieszczenia kręgów okołolotniskowych, a co za tym idzie można wygodnie umieścić krzyżujące się pod pewnym kątem DS-y.

Umieszczenie lotniska na południu jest najgorszym z możliwych... Na południe od Waszej aglomeracji miejskiej stolicy są miejscowości i logicznie rozumując aglomeracja będzie się rozrastać na południe, a to miasto na północ. W tym miejscu chcesz umieścić lotnisko...

No OK. Podejście będzie tylko w kierunkach 0-270. Do tego odejście na krąg będzie nad terenami zabudowanymi. Normalnie rewelacja... Starty i lądowania możliwe tylko w kierunkach 0 i 270... bo w innych piloci byliby zmuszeni do wykonywania idiotycznych manewrów "dla uniknięcia hałasu", które są lotniczą zmorą. Polegają na tym, że pilot musi nie używając pełnego ciągu silników, wykonywać manewr skrętu podczas wznoszenia. Przy dobrych warunkach pogodowych OK, ale nie no tylko pogoda się popsuje to jest koszmar każdego pilota.

Owszem są lotniska umieszczone tak, że otaczają je tereny zabudowane... ale są to lotniska stare, do których miasta się nadmiernie zbliżyły. W efekcie kombinuje się jak budować nowe, oddalone od miast, no ale to ogromne koszty. Budowanie nowego lotniska na kierunkach potencjalnego rozrostu miast to niezbyt mądre jest....

No, ale Wasza wola.

Moja propozycja jest taka: Macie teraz parę dni, w ciągu których nie będę się grafiką bawił (składam nowego kompa itd., jak uprzedzałem wcześniej) - sobie ten wygląd stolicy przemyślcie. Zróbcie schemat - choćby Paintem, z którego będzie wiadomo co gdzie ma być. Kształt miasta, obiekty w nim umieszczone, przebieg głównych ulic itd.

Jak uruchomię nowy sprzęt to wtedy zrobi się plan miasta (jako "ramkę"), a na główną mapę da się uproszczone zmniejszenie tegoż planu. Wtedy będzie wszystko pasowało. Jak napisałem "namalować" można wszystko - tylko czytanie w myślach mi nie wychodzi. Najpierw brak konkretnych informacji, a potem narzekanie, że coś jest "nie po myśli".

Leszek Roskohard napisał(a):Mam tylko w sumie jedno pytanie. Co z Królestwem Suderlandu, które graniczy na południu? Czy będziesz z nimi konsultował wygląd miast, dróg, lotnisk itd.?

Oczywiście tylko z ciekawości o to pytam.
A masz na nich jakiś namiar? Bo forum, które podlinkował Andrzej wygląda na "zdechłe". Geografia jest, bo jest zrobiona na podstawie mapki, którą mi przekazałeś. Tam też są jakieś miasta, ale nie wiem czy oni je "uznają" itd.

Wiadomości w tym wątku
RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - przez Ronon Dex - 04-10-2019 16:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości