• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Faktoria Kompanii Faradobusów i osada nadmorska Al-Faktorija
Zainspirowany wiadomościami na temat kuchni krakozyjskiej postanowiłem upowszechnić wśród mieszkańców Faradobaju tamtejszą potrawę o nazwie płow stepowy, która jest podobno bardzo pożywna i łatwa w przygotowaniu. W tym celu na pokładzie OKF "Kaja Płodek" sprowadziłem do Al-Faktoriji kilka ton ryżu. Zostanie on rozdysponowany wśród mieszkańców i stołówek folwarkowych. Jeżeli eksperyment okaże się sukcesem to rozważę zaprowadzenie upraw ryżu na terenie sułtanatu.

[Obrazek: 85_11_02_21_10_31_41.jpeg]

Worki z ryżem po przybyciu do portu w oczekiwaniu na transport do różnych części lenna
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ostatnio większość informacji napływających z Faradobaju dotyczy głównie budowy Azbestu, ale nie oznacza to, że inne części sułtanatu stoją w miejscu. Nadmorska Al-Faktorija liczy już prawie 1500 mieszkańców i coraz bardziej nabiera miejskich kształtów. Przy głównym deptaku, któremu niebawem zostanie nadane imię Odrodzenia Bialenii, krzątają się turyści i kupcy, a lokalni rzemieślnicy oferują swoje usługi i towary. Skłoniło mnie to do poczynienia starań o nadanie osadzie statusu miasta lennego w związku z czym niebawem postaram się stworzyć jej plan.

[Obrazek: 85_17_03_21_7_28_57.jpeg]

Dodatkowo, jak już wspomniałem w innym miejscu, niedługo rozpoczną się prace nad uruchomieniem nowego odcinka kolejki elektrycznej z Al-Faktoriji do Dobaju oraz całej północnej części lenna.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_25_03_21_12_43_25.jpeg]

Jednym z charakterystycznych miejsc na terenie Al-Faktoriji jest miejscowa placówka pocztowa. Zlokalizowano ją w skromnym, ale ładnie wykończonym budynku przy ulicy Pocztowej 2. Punkt pełni funkcje usługowe oraz dystrybucyjne - magazynowanych jest tu część przesyłek docierających do Faradobaju drogą morską. Pracuje tu 20 osób. Ruch jest niewielki z uwagi na fakt, że faktorijską pocztą kieruje pani Wadżiha, prywatnie straszna jędza, ale dobrze spokrewniona. Dla uniknięcia konieczności konfrontacji z nią miejscowi potrafią jeździć na pocztę aż do Dobaju.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości