• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sztab (dyskusje, plany, narady)
(22-11-2021 09:59)Ametyst Faradobus napisał(a): To znaczy łapałbym się na to ze zwykłymi uprawnieniami elektorskimi czy musiałbym tego sprzętu używać wyłącznie w kontyngencie?
F-1A/RF-1A oraz AS-4/AF-4 łapiesz już teraz w gwardii lennej - patrz Gwardia Razorna, bo ja już zmieniłem po uzyskaniu Elektora. Obie maszyny mają masę startową poniżej 15 ton (dotychczas miałeś na lotniskowcu AS-4, bo był w kontyngencie)

Natomiast w kontyngentach do Gwardii Rzeszy możemy mieć do 25 ton masy startowej... w sumie ja nie zdążyłem zmienić po uzyskaniu większych uprawnień maszyn w kontyngencie... to możemy to razem zrobić. Można spokojnie przejść na F-2 choć pewnie dla zachowania "klimatu" to w jakiś starszych wersjach czy F-2A... szturmowe A-2A też się "załapią". W sumie klimat by pasował, bo one (realowe odpowiedniki czyli wcześniejsze F-16 i A-10) latają właśnie w USNG.

Byłoby to o tyle dobre, że moglibyśmy zrobić w Gwardii Rzeszy typowe skrzydło lotnictwa taktycznego (albo i dwa jak się Andrzej dołączy), takie jakie mają SP RB (1, 2 i 6 skrzydło) i od razu wciągnęlibyśmy je do rezerwy Sił Powietrznych. Mielibyśmy typowy układ jak ma USAF i USNG.
Czyli generalnie proponujesz utworzenie skrzydła, które w zamyśle od razu wejdzie w skład kontyngentu, ale będzie stacjonowało w Faradobaju? Będę musiał w tym celu rozbudować lotniczą część bazy albo w ogóle wybudować nową.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W zasadzie to by pomysł trochę zmodyfikował... w naszych skrzydłach SP RB jest 3 do 6 eskadr (no jedno ma 2, ale to anomalia). Proponowałbym utworzenie dwóch skrzydeł po 4 eskadry - przy czym w każdym skrzydle byłoby dwie eskadry na F-2A (myśliwce wielozadaniowe) oraz dwa na A-2A (szturmowe). I teraz dwie eskadry (1 F-2A i i 1 A-2A) dajesz Ty, dwie daje Andrzej, dwie daję ja i dwie są typowymi Gwardii Rzeszy (nie kontyngenty).

Twoje lenno i lenno Andrzeja jest na Anatolii, a moje na Wyspie Bialeńskiej. Tym samym jedno z tych skrzydeł (mój kontyngent i dwie eskadry GRZ) stacjonowałoby na Wyspie Bialeńskiej, a drugie (gwardie Twoja i Andrzeja) stacjonowałoby na Anatolii. Oba skrzydła wrzucamy do systemu rezerwy SP RB.
No to moja zgoda na to jest. Dwie eskadry zmieszczą się nawet w obecnej bazie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(22-11-2021 14:59)Ametyst Faradobus napisał(a): No to moja zgoda na to jest. Dwie eskadry zmieszczą się nawet w obecnej bazie.
No to w wolnej (a co to jest... przy tej robocie na stronie?) chwili wezmę się za modernizacje tych elementów. Szczęście polega na tym, że w sumie Siły Powietrzne na stronie prawie skończyłem (na tyle, że są na bieżąco..), a więc jak najbardziej mogę pokombinować z siłami rezerwowymi. Siądę do tych samolotów... zrobię jakieś malowanie, które będzie wspólne dla tej formacji oraz dwa rodzaje oznaczeń czyli te na co dzień (gdy będą to maszyny Gwardii) i po mobilizacji (gdy oznaczenie gwardii będzie dodatkiem do znaków SP RB).

Fajnie by było, aby Andrzej się wypowiedział - czy zgadza się na nasz wspólny projekt...
Zawsze możemy przenieść dyskusję do siedziby dowództwa Gwardii Rzeszy.
Ametyst Faradobus

Oczywiście zgadzam się na przedstawione tutaj pomysły. Z tym, że moje jednostki syrtyjskie dopiero są w trakcie formowania. Venomańscy gwardziści rekrutują i szkolą mieszkańców Księstwa.
(22-11-2021 17:05)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Venomańscy gwardziści rekrutują i szkolą mieszkańców Księstwa.
Tyle, że wlaśnie chodzi o Venomanię... bo te dwie eskadry tworzyłyby skrzydło razem z dwiema eskadrami z Faradobaju.
I to skrzydło stacjonowałoby wówczas po dwóch stronach Anatolii?
Ametyst Faradobus

(22-11-2021 18:24)Ametyst Faradobus napisał(a): I to skrzydło stacjonowałoby wówczas po dwóch stronach Anatolii?
W sumie tak... przynajmniej w czasie P. Zresztą eskadry skrzydeł SP RB też nie stacjonują wszytskie na tych samych lotniskach...

Skrzydło lotnicze to związek taktyczny mający do wykonania pewne zadania na zadanym obszarze. Rozmieszczenie jego elementach w dwóch punktach powoduje zwiększenie zasięgu działania (bo przecież samoloty mają ograniczony promień bojowy), w realu też się tak dzieje. Tutaj mamy całkiem rozsądne rozmieszczenie elementów - połowa na południu i połowa na północy. Zerknij sobie na zasięgi (a raczej promienie bojowe, bo zasięg to co innego - promień bojowy to odległość na jaką może polecieć uzbrojony samolot, wykonać zadanie i wrócić do bazy) samolotów SP RB na Anatolii. Jeżeli przesunąłbyć te koła dla samolotów F-2 tak by jedno było w Faradobaju, a drugie w Venomanii to zobaczysz o co mi chodzi. Teraz jeżeli dodamy drugie skrzydło też w dwóch elementach - jeden na Półwyspie Lisewskim, a drugi gdzieś na południe od Wolnogradu to zobaczysz, że będzie dobre pokrycie terenu promieniami bojowymi samolotów.

Oczywiście po mobilizacji samoloty mogą zostać przebazowane... to już będzie zależało od zadan jakie postawią Siły Powietrzne, przed tymi formacjami rezerwowymi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości