• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czwórlenno?
(28-12-2021 19:37)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ronon naniesie to na oficjalne mapy.
Jeżeli powstałby ten nowy departamet to zrobię mapę w większej rozdzielczości, tylko dla tegoż departamentu - tak jak to ma miejsce w Departamencie Lisewskim. Przy okazji dla wojska rezerwuję sobie resztę kwadratu F-14 (ten obszar za rzeką).

Generalnie można zrobić mapę obszaru np. 5-8 razy dokładniejszą - gdzie bedzie można naprawdę zrobić to szczegółowo.

Pamiętasz Andrzeju początki naszych map? Poszliśmy wtedy trochę w złym kierunku... Pierwotnie chcieliśmy mieć dokładne mapy wybranych i zagospodarowanych obszarów. Potem poszło to w kierunku zrobinia całości, co spowodowało, że mapy stały się czasochłonną i nudną dłubaniną. Może powinniśmy wrócić do pierwotnej koncepcji?

Dokładne mapy tego co dobrze zagospodarowane oraz mapa bardziej ogólna całości. Ma to ten plus, że prace nad mapami byłyby ciekawe - tam gdzie coś zagospodarowujemy, a mapa ogólna byłaby prostsza i unikałaby pewnych detali, dzięki temu nie trzebaby zmieniać całości, gdy się coś robi w szczegółach.

Tak mi się rodzi koncepcja by zrobić mapę gdzie byłaby i Wyspa Bialeńska, i Anatolia (na jednym arkuszu) - siłą rzeczy bardzo ogólna i raczej "fizyczna" (w skali takiej jak zrobiłem mapę Brodrii... która przecież słaba nie jest). A dla tych zagospodarowanych obaszarów zrobić mapy szczegółowe, bo tam to ciekawa robota, z nie nanoszenie czegoś na siłę - co i tak jest zrobione tylko po to by było... całościowo. tak za mna chodzi dokładna mapa Departamentu Lisewskiego, no i teraz tego przyszłego nowego departamentu (jak go tam nazwiecie?). A resztę bym zrobił w takiej skali jak Brodrię... niby ogólnie, ale informacji jest wystarczająco.
(28-12-2021 20:51)Ronon Dex napisał(a): Dokładne mapy tego co dobrze zagospodarowane oraz mapa bardziej ogólna całości. Ma to ten plus, że prace nad mapami byłyby ciekawe - tam gdzie coś zagospodarowujemy, a mapa ogólna byłaby prostsza i unikałaby pewnych detali, dzięki temu nie trzebaby zmieniać całości, gdy się coś robi w szczegółach.
Myślę, że to dobra koncepcja. Ze względu na liczebność Bialenii oczywiste jest, że jednocześnie jesteśmy w stanie skupić się na maksymalnie kilka obszarach - a jak się już nimi nudzimy, to przerzucamy się na inne. Moim zdaniem warto w czasie zainteresowania jakimś regionem opracowywać jego mapę, a niekoniecznie cały czas zmieniać mapę całej Bialenii.
(28-12-2021 20:51)Ronon Dex napisał(a): (jak go tam nazwiecie?)
Hmmm, nie wiem, jak to widzą pozostali uczestnicy Czwórlenno, ale moim zdaniem odpowiednia byłaby nazwa "Departament Mon", ze względu na rzekę, nad którą leżą te ziemie. Nazwa krótka, łatwa do zapamiętania.
(28-12-2021 21:15)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): ale moim zdaniem odpowiednia byłaby nazwa "Departament Mon", ze względu na rzekę, nad którą leżą te ziemie. Nazwa krótka, łatwa do zapamiętania.
Mnie się podoba... Krótkie, czytelne i "wpadające w ucho"...
Mam pytanko... czy jeżeli mam brać udział w tym nowym departamencie to czy wystarczy bym to zrobił na zasadzie jakieś "obszaru zmilitaryzowanego" czy miałbym wystąpić o jakieś niewielkie lenno (w sumie nie jest potrzebne mi drugie i wolałbym tego uniknąć... dość mam ziem, którymi trzeba się w nowym roku znowu zająć, Departament Lisewski czy Nan Di w Brodrii, nie chce więcej pikseli, bo trzeba zająć się tymi co są) i tam ulokować jakiś obiekt portowy?

Moim zdaniem wystarczyłoby by w porozumieniu z SZ RB utworzyć bazę Sił Rezerwowych i tam ulokować część mojego kontyngentu Rzeszy, a teren mógłby wejść do departamentu na zasadzie właśnie "obszaru zmilitaryzowanego".
Nie musisz tworzyć lenna. "Czwórlenno" to było tylko taka wstępna nazwa. Wink
Popieram z góry i błogosławię, ale załatwię to dopiero pojutrze.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
A może Kwadriwium lub Quadrivium? Ładna i utrwalona w naszej kulturze nazwa.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Mi się wydaje, że Departament Mon brzmi bardziej geograficznie i "normalnie". Łacińską nazwę może mieć rada lenników (chociaż nie chciałbym nadawać jej formuły biurokratycznej). Ale jeśli razem z Rononem to chyba Quinquemvium. Tongue
Szanowne Państwo,

na początek raz jeszcze wyrażam radość z powodu inicjatywy utworzenia wspólnoty. Jako głowa Rzeszy Bialeńskiej deklaruję tu swoje wsparcie i zaangażowanie.

Tak jak pisałem w ulokowaniu kilku lenn w pobliżu miasta Anomaliów jest w mojej opinii szansą na rozwój tego ośrodka (i w ogóle na pobudzenie kolejnego miasta w Rzeszy). Położenie na wyspie pomiędzy terytoriami poszczególnych lenników czyni z niego coś w rodzaju naturalnej stolicy obszaru - centrum gospodarcze, polityczne i kulturalne.

Druga kwestia to klimat regionu. Domyślam się, że każdy z lenników ma trochę inną wizję co do klimatu, narracji i tak dalej. Mimo to warto by ustalić jakieś punkty wspólne. Pochylcie się wspólnie nad takimi kwestiami jak klimat (w sensie pogodowym), ukształtowanie terenu (wystarczy spojrzeć na mapę), elementy kultury i historii (pochodzenie, tożsamość etniczna, język i religia ludności, kontakty z sąsiadami). Pomyślcie nad gospodarką - może niech na czyichś lennach znajdą się jakieś złoża, gdzie indziej inne, a w kolejnym lennie rozwinie się przemysł przetwórczy?

Bardzo ciekawe jest też położenie tych ziem - z jednej strony zupełne odludzie z punktu widzenia Bialenii (coś jak Kamczatka dla Moskwy), a z drugiej bliskie względem Nordaty. Mamy szansę tu zbudować całkiem ciekawe uniwersum.
Ametyst Faradobus

(01-01-2022 17:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Jako głowa Rzeszy Bialeńskiej deklaruję tu swoje wsparcie i zaangażowanie.
Allah zapłać.
(01-01-2022 17:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Tak jak pisałem w ulokowaniu kilku lenn w pobliżu miasta Anomaliów jest w mojej opinii szansą na rozwój tego ośrodka (i w ogóle na pobudzenie kolejnego miasta w Rzeszy). Położenie na wyspie pomiędzy terytoriami poszczególnych lenników czyni z niego coś w rodzaju naturalnej stolicy obszaru - centrum gospodarcze, polityczne i kulturalne.
I to jest bardzo dobra propozycja. Ja może przedstawię kulegom, co już o Anomaliowie napisałem:
Historia Anomaliowa: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...hp?tid=371
A tu dział na starym forum: http://archiwum1.bialenia.org.pl/forumdi...hp?fid=572
Co oczywiście nie znaczy, że to miasto musi wyglądać konkretnie tak, jak to zasugerowałem. Każdy lennik może dodać coś od siebie. Ważne, żeby tworzyć, opisywać, a potem zawsze można jakoś pouzgadniać ewentualne sprzeczności. Z resztą chaos informacyjny pasowałby do klimatu miasta. Takie bialeńskie Roswell. Wink

(01-01-2022 17:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Druga kwestia to klimat regionu. Domyślam się, że każdy z lenników ma trochę inną wizję co do klimatu, narracji i tak dalej. Mimo to warto by ustalić jakieś punkty wspólne. Pochylcie się wspólnie nad takimi kwestiami jak klimat (w sensie pogodowym), ukształtowanie terenu (wystarczy spojrzeć na mapę), elementy kultury i historii (pochodzenie, tożsamość etniczna, język i religia ludności, kontakty z sąsiadami). Pomyślcie nad gospodarką - może niech na czyichś lennach znajdą się jakieś złoża, gdzie indziej inne, a w kolejnym lennie rozwinie się przemysł przetwórczy?
Zainteresowanym polecam dział mojego lenna, może nie jestem zbyt aktywnym lennikiem, ale na przestrzeni czasu nieco się tam pojawiło: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/forum...php?fid=59
Co do ustalenia tych punktów wspólnych, poczekam najpierw na wypowiedzi młodszych kolegów, bo nie chcę niczego narzucać i jestem tak naprawdę otwarty na propozycje.

(01-01-2022 17:17)Ametyst Faradobus napisał(a): Bardzo ciekawe jest też położenie tych ziem - z jednej strony zupełne odludzie z punktu widzenia Bialenii (coś jak Kamczatka dla Moskwy), a z drugiej bliskie względem Nordaty. Mamy szansę tu zbudować całkiem ciekawe uniwersum.
Też tak sądzę. Gdyby Departament Mon wypalił i rzeczywiście zaczął aktywnie działać, to dość mocno przechyliłby punkt ciężkości Republiki w stronę Anatolii. Myślę, że do tego powinniśmy dążyć, zarówno organizując ten obszar, jak i budując stolicę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości