17-01-2022 11:43
(17-01-2022 11:25)Ametyst Faradobus napisał(a): A może powinna?Tylko po co... przyznam, że napisanie przeze mnie "dekret" było zwykłym błędem, gdzieś tam mi te dekrety z reala utkwiły i tyle. U nas mamy rozporządzenia Prezydenta. Nie wiem czy warto komplikować system i wprowadzać dekrety? Owszem jak się orientuję to w realowej Bolandzie istniały w przeszłości dekrety Prezydenta z mocą ustawy, ale raczej był to okres międzywojenny i jeszcze przez jakiś czas po wojnie (bo przecież w pierwszych latach, a nawet czasem i dziesięcioleciach ważnymi były niektóre akty prawne z czasów II RP).
Czy my czegoś takiego potrzebujemy? Kwestia dyskusyjna... oczywiście możliwość wydawania dekretów z mocą ustawy miałoby sens w pewnych warunkach oraz wzmacniałoby władzę prezydencką. Ten sens widzę tylko w przypadkach "kryzysów aktywnościowych", wtedy faktycznie danie Prezydentowi takiej możliwości mogło by być sensowne. Ale na co dzień chyba tego nie potrzebujemy, jeżeli już to w sytuacji "stanów nadzwyczajnych".

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)