• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iwan Pietrow 2022
Co do kwestii uspójnienia narracji doszedłem do wniosku, że:
1. Nie da się stworzyć całkiem jednolitego klimatu bez niszczenia pracy tych, którzy różne wizje realizowali.
2. Nawet nie powinno się likwidować tej różnorodności, bo ona jest potencjalnie atrakcyjna.
3. Centrala powinna dalej pozostać względnie neutralna, tak jak we wszystkich dużych mikronacjach, choć można ją lekko zarabizować (ale w duchu nowoczesnej, cywilizowanej arabskości, a nie jakiejś pseudo-egzotyki).
4. Dla ułatwienia nowym mieszkańcom orientacji, można opisać pasy kulturowe. Ten temat nawet już gdzieś był poruszany w kontekście Anatolii. Można, oczywiście po wyczerpującej debacie, zrobić mapkę z zaznaczonymi pasami i już istniejącymi regionami, jakoś skrótowo i atrakcyjnie ją opisać.

Oczywiście z konieczności te pasy by się przenikały i nawzajem na siebie wpływały, tworząc kulturę narodową.
Bialenia Północna byłaby oczywiście najbardziej arabska, kaddafistowska, itd.
Ewentualnie można by rozszerzyć zasięg Bialenii Północnej - większość lenn i wolnych miast Rzeszy znajduje się na Anatolii, więc nie mam nic przeciwko temu, aby oligarchiczny klimat panował głównie tam, jak na takich - jak to pisał Turner - Free Lands, a większość Bialenii właściwej byłaby zdominowana przez wzorce republikańskie i inne typowe dla dawnego klimatu RB.

Generalnie czeka nas ciekawa debata. Na ten moment jestem w stanie przyznać część racji zarówno Andrzejowi (jednak trudno byłoby mi się rozstawać z ziemiami, które zagospodarowałem i które wciąż tworzę), jak i Iwanowi (bo jednocześnie brakuje mi pewnego spoiwa jednoczącego narracyjnie Bialenię jako całość).
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(01-02-2022 16:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Ewentualnie można by rozszerzyć zasięg Bialenii Północnej
Może jednak lepszym wyjściem byłoby najpierw to zaaktywizować, wymyślić tam coś co kogokolwiek przyciągnie, a dopiero po tym jak to się uda to ewentualnie cokolwiek rozszerzać. Bo na razie ta Bialenia Północna (powstała w granicach DB) to ma całkiem duży teren, na którym faktycznie nie ma nic i nic się tam nie dzieje...
Ja tu bardziej patrzę przez pryzmat granic kulturowych, a nie politycznych. Chodzi mi o to, że być może należałoby w ten krąg cywilizacyjny, który wiążemy z Północą, włączyć także Pomorze i Oceanię. Te regiony pozostają nijakie, bo poza moimi miernymi próbami nikomu nie chciało się ich nigdy rozruszać (pomijając kolej). Nie ma tam lenn ani wolnych miast. Można więc zadbać o miejscową narrację tak, aby Wyspa Bialenia była kulturowo bardziej spójna niż Anatolia i ewentualnie później pomyśleć nad zmianą przynależności administracyjnej tych ziem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Na tę chwilę nie potrzebujemy więcej ziem. No może ewentualnie Ahara i Fjara by się przydała.
Ale ja mówię o ziemiach, które już teraz są częścią Bialenii. To jest tak naprawdę tabula rasa, którą można dowolnie zagospodarować.
Ametyst Faradobus

(01-02-2022 17:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): No może ewentualnie Ahara i Fjara by się przydała.
Dasz mi czas do niedzieli? Jako ostatni ostatni dowódca tamtejszych Sił Zbrojnych zrobię odpowiednią narrację...

(01-02-2022 16:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Chodzi mi o to, że być może należałoby w ten krąg cywilizacyjny, który wiążemy z Północą, włączyć także Pomorze i Oceanię.
Może jako coś "przejściowego" pomiędzy kulturą arabską, a europejską (po mikronacyjnemu to jakoś nazwiemy)... Jak chcesz to w jakiś granicznym rejonie mogę zrobić coś na kształt Izraela... z autopsji realowej znam, sporą sympatię do nich mam - to może mi się uda. W sumie gdzieś nad brzegiem morza by pasowało... Tongue
O wrogu finansjery, starszych braci w wierze
Ametyst Faradobus

A ja myślałem, żeby z Fjary i Ahary sobie stworzyć coś na wzór Wysp Owczych, a tu proszę, macie plany xd
No dawaj, możemy się o nie napierdalać za garażami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości