• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bankiet pożegnalny Marszałka Ronona Dex
(01-03-2022 13:52)Iwan Pietrow napisał(a): Dowódca SZ RB powinien być co do zasady apolityczny. W razie potrzeby ustalenia jakiejś politycznej kontroli nad nim można powołać Ministra Obrony. Ba, jeżeli Dowódca będzie w danym momencie należeć do obozu rządzącego, to można go zrobić tym ministrem.
No właśnie... ten zapis ustawowy pochodzi z początków naszej Republiki. W 2014 polityka była bardzo rozbudowana i bywały sytuacje gdy był zarówno Minister Obrony Narodowej oraz Dowódca Sił Zbrojnych. Potem stwierdzono, że nie ma sensu odrębnego MON i Dowódcy SZ RB... ten zapis jest tego skutkiem - po prostu Dowódca SZ RB stał się niejako MON.
(27-02-2022 15:33)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Mam nadzieję, że to jedynie krótka przerwa i po następnych wyborach najlepszy Marszałek w dziejach Bialenii powróci na swoje miejsce w armii.
Pytanie kto zostanie następnym Prezydentem i jaka będzie jego wola... czas pokaże. Jak napisałem, jest wiele rzeczy, którymi mogę się w Bialenii zająć. A więc może właśnie dobrze się stało, że nastąpiła "zmiana pokoleniowa" w Bialeńskich Siłach Zbrojnych... to też czas pokaże. Może właśnie należy dać szansę innym - mogą mieć przecież lepsze pomysły i robić to co ja robiłem do niedawna dużo lepiej.

Pomimo wszystko jestem przeciwny zmianom prawa, tylko dlatego by dopasować je do jednego człowieka. Podobnie jak weto (w tej konkretnej sytuacji), które stało się przyczyną mojej dymisji z armii, z moim osobistym pojęciem demokracji się jednak kłóci - tak kłóci się z nim również kombinowanie i "dopasowywanie" prawa do konkretnej osoby. A więc nie róbcie tego... bo takie postępowanie jest złe (jako zasada).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości