• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W stronę Wyrazistości - nowy kształt wewnętrzny Republiki
To kolejny temat do ustalenia... Myślę, że warto podzielić sobie naszą pracę na kilka etapów. Poniżej moja propozycja:

1. Wyznaczenie podstaw naszej v-narracji, od których będziemy dalej kształtować nową bialeńską rzeczywistość - na tym etapie jesteśmy,
2. Zadecydowanie, czy tak wyznaczone podstawy pasują do dotychczas prowadzonej narracji w zakresie ustroju i czy warto coś w tym zakresie zmieniać (też z uwzględnieniem uproszczenia systemu)
3. Ukształtowanie podziałów administracyjnych - biorąc pod uwagę ocenę naszych możliwości rozwoju narracji w Bialenii
4. Reformy techniczne - uwzględniające nowy porządek narracyjny - być może warto będzie pobawić się barwami i wyglądem strony oraz forum?

Nie musimy bardzo ściśle trzymać się tych kroków. Warto jednak się ich w miarę trzymać, żeby ta dyskusja nie przerodziła się nam w rozmowę o wszystkim i o niczym.
Reforma techniczna winna skrócić i uprościć forum do "życia w Bialenii" oraz plus minus działów naukowych i innych aktywniejszych. Jak ktoś chciałby czegoś więcej, niż wątek na forum, to powinien prosić o przydział na stronę internetową. Natomiast layout samego forum dostosować do strony rządowej.
I to jest bardzo dobra myśl. Jeden dział ogólnodyskusyjny, jeden dział dla każdego spośród nowych samorządów. Bardziej rozbudowane (ale nie do patologicznych rozmiarów) niech będą siedziby instytucji centralnych, wojska, uniwersytetu. Już teraz moglibyśmy tu lub w osobnym wątku stworzyć szkic nowego układu forum i zmian potrzebnych na stronie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Jest to uguem bardzo dobra koncepcja (bo częściowo moja), ale ja bym ją nieco uprościł, bo znów zaczniemy się rozdrabniać, co doprowadzi do bylejakości. W kwestii klimatu/narracji trzeba postawić na prostotę. Niech będą tylko dwa obszary narracyjne - coś w stylu realowego Maghrebu i część turańska (z ew. enklawą poleską).

No spoko, Kaukaz to w sporej mierze są etnosy tureckie i tak. Po prostu zamiast na stepie żyją w górach. Ewentualnie zastanawiam się nad zachowaniem Jedisanu i Anatolii Brodryjskiej, bo to ma jednak pewną realną ciągłość.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Zacząłem zastanawiać się nad kwestiami prawnymi związanymi z powołaniem nowych regionów. Ustawy o Rzeszy i Aharii były pierwszym krokiem ku uproszczeniu systemu prawnego Republiki i na nich proponuję wzorować akty o powołaniu nowych regionów. Zastanawiam się też, czy uczynić to na mocy jednej ustawy czy też trzech osobnych?
Ametyst Faradobus

Wstępny szkic proponowanych granic podziałów etnicznych w Bialenii:

[Obrazek: 99862772665286774.png]

Oczywiście granice te, jak to granice etniczne, byłyby dosyć płynne - proponowane obejmują obszary, gdzie dana ludność byłaby dominująca. Także południe Bialenii i południe oraz środek Anatolii byłyby turańskie, co ma jakieś podstawy typu Faradobaj czy Koczkodan. Północ Anatolii, czyli miejsca gdzie gospodarował Andrzej i gdzie (na wschodzie) jest np Abdulstaden, to już byłyby tereny arabskie, ale mogłyby się jakoś różnić od pustynnej Bialenii Północnej, również zdominowanej przez Arabów. Przy czym trzeba by pilnować, aby te różnice nie były jakieś drastyczne, bo wszystko musi tworzyć jedną narodową wspólnotę polityczną.

Uwzględniłem też dwie "słowiańskie" enklawy - Polesie (można uznać, że to są zeslawizowani Arabowie albo zarabizowani Słowianie) oraz Anatolia Brodryjska, czyli teren napływowego osadnictwa brodryjskiego. Przy czym od razu zaznaczę, że na tych obszarach mieszkałoby nadal sporo Turków i Arabów.

Po umówieniu się co do powyższego przeszedłbym do planowania granic dwóch lub trzech regionów. Tu też po głowie chodzi mi kilka propozycji.
Ametyst Faradobus

Odnośnie prawa - chciałbym o nim porozmawiać trochę szerzej, chociażby w kontekście planowanych zmian narracyjnych. Czy uważacie, że obecny ustrój Bialenii odpowiada naszej koncepcji większego zbliżenia z krajami Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej?

Odnośnie podziałów etnicznych - odnoszę wrażenie, że zaproponowana przez Ametysta mapa podziału jest trochę sztuczna, bo traktuje dwie wyspy jako jedną całość. W mojej ocenie lepszym rozwiązaniem byłoby "rozbicie się" na wyspy, tj. Arabowie na wyspie Bialenia, a Turcy na wyspie Anatolia (przypadek?). Oczywiście dopuszczałbym pewne regionalne odchylenia w strukturze etnicznej (np. przy wybrzeżach), ale generalnie trzymałbym się zasady wyspa - etnos.
No dobra, jakby nie upieram się. Ja wyszedłem z takiego założenia, że podział północ-południe byłby ciekawszy jako trochę bardziej skomplikowany (plus są te okolice Abdulstaden na wschodzie Anatolii kreowane od początku jako strefa kulturowo arabska), ale faktycznie za Twoją propozycją przemawia późniejsza aneksja Anatolii i jej odrębna przeszłość.

Co do prawa: ja swego czasu z pewnymi sukcesami prowadziłem komisję sanacyjną, której prace doprowadziły do uproszczenia prawa. Oczywiście i mi chodzi po głowie myśl, aby nowe otwarcie wiązało się z dalszymi pracami. Tylko jakie zmiany masz na myśli? Takie rzeczy lepiej jest rozplanować, bo nie chcemy przecież doprowadzić do większego burdelu prawnego. Prawo powinno być, co pokazuje nieodległa przeszłość, zrozumiałe dla każdego i łatwe do opanowania, bardziej ogólne niż precyzyjne.
Ametyst Faradobus

Gdzie Jahołdaje w Bialenii? Sad

To taki odpowiednik Tatarów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości