• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trzy razy system komitetowy!
A co w przypadku, gdybyśmy zdecydowali się (jak jest to obecnie planowane) na unię z Brodrią? Moim zdaniem dublowanie tych samych urzędów w Bialenii i Brodrii jest bez sensu, skoro w obu krajach działają ci sami ludzie. Mi się jednak koncept diarchii prezydencko-carskiej bardzo podoba, i o ile jestem otwarty na Twoje pomysły dotyczące komitetów ludowych i byłbym gotów powierzyć tym komitetom władzę ustawodawczą (i ewentualnie sądowniczą, ale sądzenie się w pięcioosobowej społeczności to byłaby sroga Choroszcz), to chciałbym, by wykonawcza należała do duumwirów.

W związku z tym składam propozycję kompromisową:

Ludowy Komitet Polityczny - zgromadzenie wszystkich obywateli Bialenii i Brodrii (Brodryjczycy mogliby nazywać go Wiecem, jeśli by chcieli). Sprawowałby władzę ustawodawczą.

- Ludowy Komitet Sprawiedliwości - j.w., ale zwoływany w sprawach sądowniczych.

- Ludowy Komitet Regionalny - j.w., ale debatujący nad kwestiami związanymi z regionami i narracją.

- Najwyższe Kolegium Ludowe - najwyższy organ władzy wykonawczej, składający się z wybieranych przez Ludowy Komitet Polityczny Prezydenta Bialenii (czteromiesięczna kadencja) i Cara Brodrii (niekadencyjny, ale można odwołać).
Meh. Można tak, lepsze niż gorsze.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

(28-09-2022 16:01)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): zgromadzenie wszystkich obywateli Bialenii i Brodrii

Mam tylko nadzieję, że wtedy zrobimy bez żadnych kworów? Mam złe wspomnienia z ostatniej edycji eksperymentu "wszyscy obywatele członkami Parlamentu"...

Eniłej, sama idaea brzmi Dumnie I Słusznie. Biorąc pod uwagę obecną sytuację ludziowo-polityczną najbliżej mi do koncepcji kulegi Ordyńskiego. Co nie zmienia faktu, że sama oryginalna idaea kuleżanki Akrypy też jest bardzo dobra.
No tylko wtedy trzeba powiedzieć wprost: tworzymy unijne państwo bialeńsko-brodryjskie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(28-09-2022 16:18)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Meh.
Sama jesteś meh. Smile

(28-09-2022 17:02)Joahim-von-R napisał(a): Mam tylko nadzieję, że wtedy zrobimy bez żadnych kworów?
Ofkors.

(28-09-2022 17:17)Ametyst Faradobus napisał(a): No tylko wtedy trzeba powiedzieć wprost: tworzymy unijne państwo bialeńsko-brodryjskie.
Ja jestem za i z tego co wiem Jego Imperatorska i Konduktorska Mość toże.
Moim zdaniem Brodria po prostu powinna być tak jak jest. Jakieś Unie tylko przysporzą kłopotów gdy się je rozwiąże a sam pomysł łączenia monarchii z republiką jest mocno słaby nie tylko narracyjnie.

>sama jesteś meh.

twuj stary
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي

(28-09-2022 17:49)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Moim zdaniem Brodria po prostu powinna być tak jak jest. Jakieś Unie tylko przysporzą kłopotów gdy się je rozwiąże a sam pomysł łączenia monarchii z republiką jest mocno słaby nie tylko narracyjnie.
Brodria jest w zasadzie republiką: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=2773
Nie wiem też, dlaczego mielibyśmy zakładać, że Unia zostanie kiedyś rozwiązana. Z Brodrii niewiele zostało, a ci którzy zostali nie dadzą się już nabrać na żadną aleksandryjską demagogię. Ja zakładam, że zawrzemy mariaż na całe życie.
Dosłownie wystarczy, że za 6 miesięcy prezydentem Bialenii będzie ziutek X który pokłóci się z Carem i nastąpi rozpad Unii. Jakby to nie było tak, że mnóstwo już takich projektów się rozpadało. Plus jak dla mnie każda z naszych krain traci na tym, lepiej po prostu utrzymywać Brodrie jako niepodległe państwo stowarzyszone. Mnie to zachęca to działalności w Brodrii (mam na to pomysł, czekam na odpowiedź Cara na priv) a jako jakiś Ukrainopolin to mocno dziwacznie.

No i Brodria nie jest Republiką, to już bardziej nią były monarchie kadencyjne w v-świecie.

Jestem za unią naszych państw. Najlepiej byłoby, gdybyśmy po prostu utworzyli jedno państwo.

Pomimo podniesionych tu wątpliwości nie uważam jednak, że unia musiałaby oznaczać całkowitą utratę klimatu jej poszczególnych części. Osobiście dążyłbym do decentralizacji jej systemu jeśli chodzi o narrację. Widziałbym to tak:

I. Centralne organy władzy dla zachowania sprawności funkcjonowania państwa, tj.:

1. Duumwirat (Prezydent Bialenii i Car Brodrii) - władza wykonawcza,
2. Wiec - władza ustawodawcza. Aczkolwiek niespecjalnie uważam, że taki wiec jest koniecznie potrzebny. Równie dobrze władza wykonawcza może konsultować decyzje w zakresie ustawodawstwa z obywatelami bez tworzenia oddzielnego oficjalnego organu, zwłaszcza że i tak zakładamy, że w obradach wiecu będą uczestniczyć wszyscy obywatele.

Gwoli ścisłości, powyższe można zrealizować w ramach przedstawionej koncepcji ludowych komisariatów (z naciskiem na koncepcję Andrzeja). 

II. Zdecentralizowane regiony, które zachowują swoje tradycje i zwyczaje, a także prawo do stanowienia własnego prawa i kształtowania klimatu narracyjnego. Każda z głów unii miałaby także szczególną rolę w "swoim" regionie.

Moim zdaniem warto powołać do życia unię Bialenii i Brodrii w celu zcentralizowania ośrodków władzy i urozmaicenia życia politycznego, oraz jednocześnie zachować luźną strukturę narracyjną w jej ramach w celu ożywienia życia regionalnego i przeniesienia aktywności "codziennej" do regionów.
A jak nazwiemy to państwo? Ja się ciągle trochę boję takiego rozmycia się koncepcji, że wylądujemy w takim... no nie wiadomo czym.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości