• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja 34. Prezydenta Republiki
To zależy, co nam się chce. Nowelizacja byłaby na pewno prostsza i mniej czasochłonna. Chociaż nieco kusi mnie spisanie nowej konstytucji w innym stylu (bardziej jako prawa fundamentalne/kardynalne ogólnie nakreślające zasady "gry"), jestem świadomy, że bez zaangażowania Karola i Iwana nie zrobimy tego porządnie. Także zdaję się w tej kwestii na ich osąd.
Mi się czasem wręcz wydaje, że to napisanie nowej Konstytucji w warunkach mikronacyjnych bywa mniej czasochłonne.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Napisac od nowa jest zawsze szybciej, przynajmniej z punktu widzenia samej procedury. Ale mnie tam wszystko jedno. Co do hierarchii traktat-konstytucje, ma to oczywiście znaczenie i pewnie lepiej byłoby, gdyby ta jedna szczególna umowa stała nad konstytucjami (co można w nich dodatkowo zaznaczyć, wręcz pewnie należałoby dla czystości formy). W praktyce to chuj z tym (jak zauważył Joahim, tylko nieprecyzyjnie wyraził). Najwyżej się powoła Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej Unii Bialensko-Brodryjskiej, który w orzecznictwie wytworzy zasady pierwszeństwa i skuteczności prawa wspólnotowego. Czyli tygodnie niepotrzebnego prawniczenia. Będzie super.

W miarę czasu i sił oczywiście pomogę.

Dobra, to po prostu zrobimy ankietę. W miarę możliwości proszę, aby głosowali wyłącznie obywatele i aby każdy, kto zagłosował odnotowywał ten fakt. Głosowanie potrwa do 20 października i ma dla mnie charakter konsultacyjny.

Zagłosowałem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Moi myly, przypominam o głosowaniu. I dajcie znać kto już to zrobił
Ametyst Faradobus

Ja już swój głos oddałem.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

Głos oddany
Właściciel przedsiębiorstwa "Przemysł Mały" 
Error2246

[Obrazek: 3_21_03_20_5_47_04.png][Obrazek: 85_17_11_22_7_17_16.png]
No cóż, przewaga jest jednoznaczna. Według woli ludu Republika potrzebuje nowej Konstytucji. Nie pozostaje nam nic innego jak zaplanować prace.

Moja propozycja jest następująca: w ramach debaty omawiać będziemy projekty poszczególnych rozdziałów. W ten sposób, z pomocą naszych prawników-adwokatów, krok po kroku stworzymy ustawę zasadniczą. Niektóre elementy z pewnością będą oparte na tej obecnej, ale inne trzeba będzie opracować od nowa.

Około weekendu postaram się przedstawić Wysokiemu Zgromadzeniu ogólny zarys do akceptacji, aczkolwiek do tego samego zachęcam też każdego z Was.
Ametyst Faradobus

No dobra, to nie przedłużajmy.

Pierwsza rzecz: czy chcemy coś zmieniać w preambule? Może warto by ją jakoś uaktualnić? 

My, Bialeńczycy,zobowiązując się do przekazania wolności następnym pokoleniom, chcąc budować społeczeństwo, w którym każdy lojalny obywatel ma prawo do samorealizacji,  zdecydowani przełamać ograniczenia, które utrudniają wzrost i rozwój,  gotowi stanąć z braćmi ze wszystkich części mikroświata w walce o przywrócenie świetności mikroświata i usunięcie wszelkich przeszkód ją powstrzymujących, wierząc, że sukcesu nie można osiągnąć bez współpracy,  mając świadomość znaczenia zacieśnienia więzi, które jednoczą nas ze wszystkimi ludźmi świata walczącymi z imperializmem, w imię woli ludu, wyrażonej 21 marca przez Powstańców Marcowych, którzy sprzeciwili się sarmackiej hegemonii i ogłosili Zjednoczoną Dżamahiriję Narodów w celu ochrony i wzmocnienia Rewolucji, dopóki nie osiągną celów wolności, socjalizmu i jedności, ustanawiamy niniejszą Konstytucję
Ametyst Faradobus

Naród Bialeński, będący częścią polskiego Mikroświata, w swojej długiej historii mierzył się wielokrotnie z trudnymi wyzwaniami, ale dzięki zdolnościom twórczym swoich najlepszych synów skutecznie stawił im czoła. Republika Bialeńska jest dumna ze swojej nordackiej tożsamości i od lat dąży do pokoju i współpracy całego kontynentu. Bialeńczycy widzą swoją rolę na poziomie regionalnym i światowym jako narodu budującego pokój oraz dążącego do wszechstronnego postępu. Społeczeństwo bialeńskie zdecydowane jest, by poprzez swoje demokratyczne instytucje utrzymać swoje miejsce w historycznym pochodzie społeczności mikronautów ku lepszej, wspólnej przyszłości. Ogłoszenie nowej Konstytucji jest podsumowaniem dążeń całego różnorodnego ludu bialeńskiego do udoskonalenia własnych instytucji oraz pełniejszego wyrażenia swojej tożsamości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości