19-12-2021 17:36
|
Przyszłość Bialenii Północnej
|
|
19-12-2021 17:38
Zaczniemy od tego, a za pół roku będzie tu rządzić osoba prezydencka zastępowana przez osobę wiceprezydencką. Ja się dowiem, że jestem osobą lewską i stoję na czelę wspólnoty złożonej z osób lennych oraz plenipotencko-wolnomiejskich.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
19-12-2021 18:14
(19-12-2021 17:34)Ametyst Faradobus napisał(a): Zastanawiam się, czy na pewno potrzeba radykalnej zmiany symboliki? Może po prostu zmienimy napis na sokole Dżamahiriji?No może nie aż tak po najmniejszej linii oporu... ponadto skoro zmieniamy ustrój regionu, to pewna zmiana symboliki się przyda. Może być i ptak, ale czy koniecznie identyczny? Coś pokombinuję... Kororystykę też bym zmienił na fladze. (19-12-2021 17:27)Helwetyk napisał(a): Głośno zastanawiam się, czy „zwykła” Bialenia Północna nie byłaby potencjalnie najlepsza, bo „najpojemniejsza” narracyjnie.Mnie osobiście "Bialenia Północna" się podoba. Tak czy inaczej jeżeli nazwa to maksymalnie dwuczłonowa, a nie jakieś potworki w stylu Arabska Autonomia Bialenii Północnej? Potem zawsze z czymś takim problem. Autonomia Bengazijska ewentualnie może być, może być też Autonomia Północna. (19-12-2021 17:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeden emirat (własnie, czy narzucamy tu nazwę? proponuję stosować neutralną nazwę okręg albo mikroregion) będzie mógł być zamieszkany zarówno przez jedną osobę, jak i przez grupę ludzi.Nazwy "emirat" użyłem w cudzysłowiu całkowicie celowo - jako nazwa robocza. Również nie narzucałbym nazwy, podziała na "okręgi", które ich gospodarz nazywałbym wg swojego uznania moim zdaniem jest OK. (19-12-2021 17:20)Ametyst Faradobus napisał(a): ustawy przy czym zastanawiam się, czy nie lepiej by było uchwalić za jednym zamachem dwie osobne ustawy: o Rzeszy i o nowym regionie?Zdecydowanie lepiej.
19-12-2021 18:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 18:18 przez Ametyst Faradobus.)
No to trzeba będzie siąść do pisania ustaw. Co do nazwy to osobiście bym proponował kompromisowo: Autonomia Bialenii Północnej albo Autonomia Północnobialeńska.
Zastanawiam się jeszcze, czy by nie dopuścić możliwości wykorzystywania folwarków także w nowym regionie? Ja na przykład mam kilka wolnych i po dobiciu do 15 planowałem założyć sobie w Rzeszy kolejne lenno, aby mieć co rozwijać. Teraz zacząłem z kolei nastawiać się na tworzenie "emiratu" na północy. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() (19-12-2021 18:16)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do nazwy to osobiście bym proponował kompromisowo: Autonomia Bialenii Północnej albo Autonomia Północnobialeńska.Jeśli już to "Autonomia Północnobialeńska", jak napisałem - wieloczłonowe nazwy są niepraktyczne. Z tym ptakiem to może faktycznie wyjść od sokoła z godła Bialenii, ale w zupełnie innym kolorze, z innego koloru tarczą itp. Dla przykładu (szarfa bez napisu, bo szkoda czasu na dłubanie, zanim się coś ustali)... ![]() Flagi, w kolorach godła lub taka która nawiązuje do "bialeńskości" w nazwie regionu: ![]() ![]()
19-12-2021 19:10
Podoba mi się. Co do flagi to poszedłbym w ostatnim kierunku, bo kojarzy się z realowymi Emiratami (jasny przekaz), a zarazem bardzo ładnie wykorzystuje flagę Republiki.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
19-12-2021 19:22
A może Emiraty Północnobialeńskie? Będzie bardziej klimatycznie i od razu będzie wiadomo o co chodzi.
Ja byłbym za pierwszą z zaproponowanych flag. Co do propozycji, by było wiele prywatnych emiratów (może trochę upraszczam), to średnio mi się podoba, bo powstałaby druga Rzesza, a jednak wolałbym, by ten samorząd się trochę różnił.
19-12-2021 19:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 19:30 przez Ametyst Faradobus.)
(19-12-2021 19:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A może Emiraty Północnobialeńskie? Będzie bardziej klimatycznie i od razu będzie wiadomo o co chodzi. No właśnie, tylko że te w skład tego samorządu nie wejdą tylko emiraty. Jest natomiast muzułmańskie państwo, które składa się z sułtanatów, królestw i stanów - nazywa się po prostu Malezja. Może zatem Bialenia Północna? Ewentualnie Autonomia Bialeńska (bo nie ma Rzeszy Południowobialeńskiej i Anatolijskiej). prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
19-12-2021 19:32
No nie róbmy z tego regionu takie nie-wiadomo-co, bo wtedy można to od razu do Rzeszy wcielić, wyjdzie na to samo.
19-12-2021 20:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 20:06 przez Ametyst Faradobus.)
To w wolnej chwili napisz, jak byś to widział. Ja na pewno będę za większym unitaryzmem niż w przypadku Rzeszy (jeden organizm z tworzoną oddolnie władzą miejscową, jedna gwardia złożona z oddziałów miejscowych warlordów oraz oddziałów centralnej władzy samorządowej), większą jednością klimatyczną i narracyjną (choć oczywiście bez przesady, bo dzisiejsza Dżamahirija to - jak mi zwróciłeś słusznie uwagę - nie tylko Bengazija, ale też Jahołdajewszczyzna).
Rzesza jest duża, zróżnicowana pod wieloma względami, złożona z autonomicznych podmiotów rozsianych po całym jej terytorium. Bialenia Północna musi być czymś innym - być może także po to, aby w końcu mieć swoich "zawodowych" mieszkańców. prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]() |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 3_19_12_21_6_47_44.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_19_12_21_6_47_44.png)
![[Obrazek: 3_19_12_21_6_48_23.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_19_12_21_6_48_23.png)
![[Obrazek: 3_19_12_21_6_48_07.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_19_12_21_6_48_07.png)