• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W stronę Wyrazistości - nowy kształt wewnętrzny Republiki
No to uznamy, że jako koczownicy są ludem tureckim i tu znowu mamy keks, bo Jahołdajewszczyzna jest na głównej wyspie, na południu dzisiejszej Aharii.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Jeśli nie jest to problemem to możemy ich przenieść na Anatolię... Ewentualnie uznać, że ze względów historycznych działają na południu Aharii.
Przenoszenie narodów koczowniczych paradoksalnie nie kończy się dobrze inb4 posty Ramzana o Stalinie
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Uważasz Ramzaniego-klonera za autorytet w tej kwestii?

@Edit: Czy bardziej chodzi Ci o Дон-дона? ?
(16-07-2022 00:13)Iwan Pietrow napisał(a): @Edit: Czy bardziej chodzi Ci o Дон-дона? ?

No a o kogo innego? On ma przy tym całym swoim rosyjskim imperializmie takie wściekłe dissy na Stalina, gdy pisze o deportacji Czeczenów.
Ametyst Faradobus

Drodzy Moi,

Zgodnie z zapowiedziami wracam z odmętów realiozy i wznawiam swoją działalność w Bialenii.

W związku z panującą sytuacją myślę, że warto czym prędzej przystąpić do wykształcenia precyzyjnego planu reform naszego państwa, a następnie ich realizacji.

W tym kontekście przychodzi mi do głowy pewien szerszy pomysł, który wiązałby się z połączeniem Bialenii i Brodrii w jedno państwo. Realia są takie, że wszystkie osoby, które działają w Bialenii w pewien sposób powiązane są też z Brodrią. Istnienie dwóch oddzielnych państw w sytuacji, gdy działają w nich te same osoby i tak samo jest ich mało, a w dodatku, gdy na ich czele stoi ta sama osoba, mija się z celem.  

Tym samym wszelkie reformy rozpocząłbym od dyskusji nad potrzebą i sensem utworzenia jednej mikronacji, w skład której wejdą Bialenia i Brodria. Dopiero po ustaleniu, czy ma to sens i w przypadku, gdy uznamy, że tak - po stworzeniu ram funkcjonowania tego państwa - przystąpiłbym do realizacji planów zmian narracyjnych (i innych) w Bialenii.

Zapraszam do dyskusji.
Związek Bialenii i Brodrii.

Ja już Kuledze Konduktorowi mówiłem, że może niech Brodria pozostanie takim monarchistycznym skansenem wewnątrz bialeńskiego imperium? Wiadomo, że ludzi ten cały blichtr i śmieszne tytuły pociągają, więc jak komuś będzie zależało to niech się tam poudziela. Z kolei Bialenia poszłaby w stronę twardego republikanizmu i jednolitym klimacie.
Ametyst Faradobus

Mi się podoba zarówno pomysł połączenia Bialenii z Brodrią, jak i administracyjnego, prawnego oraz politycznego uproszczenia. Przez lata działalności klimat Bialenii trochę się rozmył, wytworzyła się inflacja w wielu dziedzinach i uważam, że powyższe postulaty pewnego resetu są całkiem sensowne.
Z dystansu półrocznej przerwy od jakichkolwiek kontaktów z Bialenią mogę przyklasnąć nawet pomysłowi likwidacji folwarków. Pompatyczne tytuły i 2137 folwarków u starych dziadów nie jest z pewnością czymś, co zachęcałoby osoby dotychczas z Bialenią niezwiązane do przyłączenia się do zabawy.
Odnosząc się jeszcze do postu pierwszego, nie wiem czy trzy samorządy to nie jest wciąż za dużo. Ja na pewno nie jestem przywiązany do niewypału w postaci Aharii* i nie miałbym nic przeciwko, żeby jej tereny razem z pozostałą częścią wypy Bialenii tworzyły jeden organizm (region około-arabski).

inb4 panie Swarzewski, pan miał już tu nie przychodzić, a pan dalej przychodzi

*Natomiast Aharę i Fjarę można wreszcie włączyć, nawet zacząłem trochę je opisywać: http://www.erimitirio.org/
Swoją drogą rozmawialiśmy niedawno we dwóch na temat ludności Ahary. Ile tego wyszło, 5000?
Ametyst Faradobus

Około pięć tysięcy, ale po pokojowej operacji będzie można jeszcze dokładnie przeliczyć. Wybiorą się wszyscy, aby się spisać, każdy do swojego miasta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości