Skoro nie ma głosu sprzeciwu to jutro postaram się przedstawić szkic przyszłego statutu do wstępnej akceptacji przez Szanowne Państwo.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Cytat:Rozdział I - ogólny
(preambuła, symbole, hierarchia praw)
Rozdział II - Sejm Rzeszy
(tryb pracy - w Statucie czy do samodzielnego ustalenia? częstotliwość obrad, sposób podejmowania decyzji, waga głosu)
Rozdział III - Lew Wolnogradu
(sposób wyboru, kadencja, Miecznik)
Rozdział IV - Miasta - zamiast Prawa miejskiego
(sposób zakładania i ogólne zasady funkcjonowania)
Rozdział V - wspólnoty - zamiast osobnej ustawy
(zakładanie, ogólne zasady funkcjonowania)
Rozdział VI - Gwardia - zamiast ustawy o Gwardii
(ogólne zasady funkcjonowania, podział na komponenty, reszta do ustalenia przez dowódcę czyli Lwa)
Rozdział VII - postanowienia końcowe
(zasady zmiany statutu, wejście w życie)
Oto mój ogólny szkic przyszłego statutu. W ten sposób zamiast pięciu różnych ustaw uzyskamy jedną, bardziej ogólną, ale za to zrozumiałą. Szczegóły, takie jak chociażby stopnie w Gwardii, będzie można w razie konieczności regulować za pomocą rozporządzeń. Nie wiem, na ile ta wizja Was przekonuje - jeśli tak to będziemy mogli stopniowo przystąpić do opracowywania poszczególnych rozdziałów.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(07-03-2022 15:11)Ametyst Faradobus napisał(a): i nie będzie niczego A to wtedy nawet mogę napisać ten statut.
"Art. 1.
Likwiduje się wszystko na terytorium Rzeszy Bialeńskiej, a także wyżej wymienione terytorium.
Art. 2.
1. Statut wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
2. Likwiduje się statut, życie, chwilę i ogłoszenie w terminie siedmiu dni roboczych".
Jeśli jednak chcesz trochę bardziej treściwy statut, to zgaduję, że będziesz musiał sam napisać wstępny projekt. Chociaż znamy kogoś, kto bardzo lubi takie rzeczy pisać, w dawnym państwie stowarzyszonym...
A już tak nieco bardziej poważnie, myślę, że pojawia się okazja, żeby przeprowadzić to długo zapowiadane uproszczenie prawa w Rzeszy. Trzeba się zastanowić, z czego można zrezygnować bez szkodzenia funkcjonowaniu kraju.
Poniekąd swoje propozycje zawarłem powyżej.
Ametyst Faradobus
Proponuję, aby pisać ten statut pomaleńku i po kolei. Wstępny projekt części pierwszej:
Cytat:S T A T U T R Z E S Z Y B I A L E Ń S K I E J
My, lennicy oraz przedstawiciele wolnych miast oraz całego ludu bialeńskiego, który zamieszkuje obszar Kolosalnego Związku Obszarników z Polesia, Pomorza, Oceanii, Anatolii oraz Półwyspu Lisewskiego, który znany jest jako trzecia z kolei Rzesza Bialeńska, na mocy danej nam przez Ustawę o Rzeszy Bialeńskiej przyjętą dnia 10 marca 2022 roku, zgromadzeni jako Sejm Rzeszy Bialeńskiej ustanawiamy niniejszy Statut jako główny akt prawa lokalnego naszej wspólnoty samorządowej. Ufamy, że na jego bazie przeprowadzone zostanie dzieło odnowy Rzeszy Bialeńskiej, które wpisze się złotymi zgłoskami w latopis odrodzenia naszej Republiki.
ROZDZIAŁ PIERWSZY - RZESZA BIALEŃSKA
Artykuł 1.
[Wspólnota]
Rzesza Bialeńska jest samorządem Republiki Bialeńskiej stanowiącym wspólnotę lenników i wolnych miast z Polesia, Pomorza, Oceanii, Anatolii oraz Półwyspu Lisewskiego.
Artykuł 2.
[Statut i hierarchia praw]
1. Niniejszy Statut jest najwyższym pod względem rangi aktem prawa miejscowego Kolosalnego Związku Obszarników, czyli Rzeszy Bialeńskiej. Wszystkie pozostałe akty prawa miejscowego powinny pozostawać w zgodzie z niniejszym Statutem.
2. Wyróżnia się następujące akty prawa miejscowego niższego rzędu:
a) Ustawy i uchwały Sejmu Rzeszy Bialeńskiej;
b) Akty wydawane przez Lwa Wolnogradu;
c) Akty wydawane przez właściwe instytucje Rzeszy Bialeńskiej;
d) Akty wydawane przez Miecznika Portu Arthuberg (dla obszaru Anatolii);
e) Akty lokalne wydawane przez lenników i władze wolnych miast.
Artykuł 3.
[Symbole]
1. Głównym symbolem Rzeszy Bialeńskiej jest jej godło: wyobrażenie złotej głowy orła na tle skrzyżowanych klucza i miecza, nad którą widniej korona zamknięta. W niektórych przypadkach dopuszcza się użycie wyobrażenia w kolorze innym niż złoty.
2. Flagą Rzeszy Bialeńskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeszy Bialeńskiej i proporcji 5:8. Barwami Rzeszy Bialeńskiej są kolory purpurowy w odmianie tyreńskiej i zielony, ułożone w dwóch poziomych pasach, z których górny jest koloru purpurowego i zajmuje 2/3 powierzchni flagi, a dolny koloru zielonego i zajmuje 1/3 powierzchni flagi. W lewym górnym rogi pasa purpurowego umieszczone jest godło Rzeszy Bialeńskiej.
3. Herbem małym Rzeszy Bialeńskiej jest godło Rzeszy Bialeńskiej umieszczone nad złotym wieńcem laurowym. Nad godłem znajduje się siedem złotych gwiazd symbolizujących siedem głównych miast oraz siedmiu założycieli drugiej Rzeszy Bialeńskiej. Tarcza herbowa jest tarczą hiszpańską w barwach odpowiadającej tym umieszczonym na fladze Rzeszy Bialeńskiej z tą różnicą, że granica barw przebiega pośrodku tarczy. Dopuszcza się użycie tarczy w kształcie innym niż hiszpańska.
4. Symbole Rzeszy Bialeńskiej są chronione prawnie.
5. Lew Wolnogradu, Miecznik Portu Arthurberg oraz Sejm Rzeszy Bialeńskej mają prawo ustanawiać dodatkowe znaki władzy, symbole i emblematy ze szczególnym uwzględnieniem sztandarów, proporców i pieczęci, również podlegające ochronie prawnej. Prawo ustanawiania symboli lokalnych należy także do lenników i wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej.
4. Wzorzec symboli Rzeszy Bialeńskiej, o których mowa jest w niniejszym Statucie, określa załącznik do niniejszej ustawy.
Ametyst Faradobus
Moim zdaniem projekt jest dobry, nie mam nic przeciwko.
Kuledzy? Jeśli nie ma uwag to przejdę do następnego rozdziału.
Ametyst Faradobus
Mi się żadne uwagi na ten moment nie nasuwają.
Również nie mam uwag do proponowanej treści dokumentu.
|