• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4a. Projekt / Wniosek odrzucony Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych.
Za
Kończę głosowanie.

Oddano 7 głosów Za, 1 przeciw.
Zgromadzenie ustawę przyjęło.

@"Iwan Pietrow" prosimy Towarzysza Prezydenta o podpis albo weto.
Cóż, dalej podtrzymuję swój apel o potrzebie skonstruowania przyjętej ustawy w odmienny sposób. W mojej ocenie obecna jest zbyt skostniała.

Obowiązująca procedura legislacyjna umożliwia mi zawetowanie ustawy, a Zgromadzeniu przeprowadzenie ponownej debaty nad aktem prawnym i jego poprawienie. Myślę, że jest to opcja warta rozważenia.

Jeżeli Zgromadzeni mają jakieś uwagi co do powyższego pomysłu, to niech dadzą o tym znać. Decyzję o zawetowaniu ustawy podejmę najpóźniej jutro rano.
Ja tylko nadmienię, że w sytuacji gdy jest się jedyną osobą, która głosowała przeciw - wetowanie ustawy jest delikatnie mówiąc kontrowersyjne.

Tak ja pisałem poza forum... w sytuacji zmian konstytucyjnych obecna ustawa staje się w sumie koniecznością, bo siłą rzeczy przestały obowiązywać dotychczasowe uregulowania, przynajmniej w stosunku do ewentualnych nowych jednostek administracyjnych. Tak jak pisałem, gdyby okazało się, że ta przegłosowana ustawa się nie sprawdzi to zawsze można ją znowelizować - ale moim zdaniem jest ona wystarczająco elastyczna (bo pozostawia wszelkie sprawy do indywidualnych uzgodnień - limity zawarte w poprzedniej ustawie znikają).
Moim zdaniem nie zaszkodzi przedyskutować sprawę raz jeszcze. Ale na przyszłość, konduktorze łaskawy, składaj wnioski o przedłużenie debaty, jak masz jeszcze coś do dodania.
>Ja tylko nadmienię, że w sytuacji gdy jest się jedyną osobą, która głosowała przeciw - wetowanie ustawy jest delikatnie mówiąc kontrowersyjne.

Nawet jeśli, to odrzucenie takowego weta nie jest aż tak trudne. Zakładając taką samą frekwencję oraz rozkład głosów w hipotetycznym głosowaniu nad odrzuceniem weta weto zostało by odrzucone...

2/3 i większość kwalifikowana nie jest wybitnie trudnym do osiągnięcia celem.
Nie mam nic przeciwko ponownej debacie, ale pod warunkiem, że Konduktor przedstawi konkretne propozycje zmian, które w jego mniemaniu będą zgodnie z obecnym ustrojem. Chodzi o to, aby był konkret i aby można było sprawnie się porozumieć.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
> Ja tylko nadmienię, że w sytuacji gdy jest się jedyną osobą, która głosowała przeciw - wetowanie ustawy jest delikatnie mówiąc kontrowersyjne.

Biorąc pod uwagę panujące u nas realia polityczne, nie przywiązywałbym tak wielkiej roli do tego, ile głosów „za” oddano w głosowaniu w Zgromadzeniu. W praktyce bowiem każdy projekt zgłoszony do Zgromadzenia przechodzi, jeśli nie jednogłośnie, to zdecydowaną większością głosów. Zgromadzenie nie służy za miejsce rozgrywek politycznych, tylko za instrument potwierdzania tego, co zostało ustalone w innych częściach forum. A w innej częsci zostało ustalone, że musi powstać nowa ustawa o gwardiach. 

Wobec braku kontrpropozycji z mojej strony, powyższy projekt został przyjęty w brzmieniu przez Ciebie zaproponowanym. Nie oznacza to jednak, że w takim brzmieniu zostałby przyjęty, gdybym rzeczywiście wypowiedział się i zaproponował swoje rozwiązania.

Wykorzystanie instytucji weta miałoby mi umożliwić zaproponowanie tych rozwiązań. Miałoby przywrócić stan sprzed głosowania. Koniec końców, czy nie lepiej będzie jeśli rzeczywiście, na serio, przedyskutujemy tę ustawę, a nie uznamy, że skoro została przyjęta, bo minęły terminy na dyskusję, to tak powinno pozostać?

Jeśli pomimo tego co napisałem, zastosowanie weta wydaje Ci się wciąż kontrowersyjne, to mogę go nie używać. W tej sytuacji po podpisaniu ustawy zaproponuję jej nowelizację. Czy takie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje?
Tak tylko zarzucę swoją opinią, że po co nowelizować ledwo co uchwaloną ustawę? To już lepiej zgłosić weto i po prostu zrobić drugą debatę.

Jedyna różnica jest taka, że wtedy musimy skończyć głosowanie w ciągu miesiąca od dnia wydania weta.
Skoro użycie weta wydaje się dla niektórych rozwiązaniem zbyt kontrowersyjnym, to mogę z niego nie korzystać. Dla mnie to nie problem. W końcu mamy też inne rozwiązania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości