• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy traktat
Szanowni Delegaci,
  Uważam, że powinniśmy podkreślić sposób podejmowania decyzji, jeśli chodzi o rezolucję.
Można podkreślić. Zaproponujesz brzmienie artykułu?
Przedstawię zapewne cały Traktat, żeby być na bieżąco. Oprócz samych rezolucji, przydałoby się wprowadzić akt prawny posiadający przymiot wiążący jak na przykład wspomniane na poprzednim Szczycie "rozporządzenie". Ponadto w wyniku ciągłego postępu Rady Państw Nordaty rozważam wprowadzenie możliwość zawierania umów przez RPN z innymi podmiotami.
Dobrze, w takim razie poczekamy z głosowaniem.
Czekamy jeszcze na stanowisko Prezydenta Federacji Nordackiej, który chyba ostatnio ma mniej czasu, bo i na discordzie ciężko go złapać.
Moim zdaniem nie powinniśmy przesadzać z uprawnieniami RPN. Podmiotami jednak powinny pozostać państwa, Rada jest płaszczyzną współpracy, a nie nowym podmiotem, odrębnym od państw. Raz, że nie ma do tego wystarczającej liczby ludzi, a dwa, że jak większość państw będzie chciała coś narzucić, a osamotnione państwo nie będzie chciało się zgodzić, to po prostu wyjdzie z Rady i stracimy na tym wszyscy.
Rozumiem, że po przyjęciu nowego traktatu, zajmiemy się resztą, trochę mniej ważnych od tego rzeczy?
Można, jeśli są zainteresowani kontynuacją. Można też część przenieść na następny Szczyt. Jak wolicie?
Myślę, że przyjęcie Suderlandu i podstawę gospodarki można jeszcze na tym szczycie załatwić.
Przyjęcie Suderlandu na pewno, ale z gospodarką nie będzie łatwo, chyba, że jakaś ogólna rezolucja.
Mógłbyś poprosić Ekscelencję Erika o zabranie głosu w sprawie traktatu?
Na samym wstępie chciałbym przeprosić wszystkich Państwa za moją nieobecność, tym bardziej iż niniejsza dyskusja ma charakter szczególnie istotny dla dalszego funkcjonowania naszej organizacji, dziękuję również za pamięć o mnie.

Odnośnie propozycji zmian w traktatcie nie mam nic przeciwko i będę cierpliwie czekał na propozycje JE Tarsycjusza Operara, przy czym niektóre z zaproponowanych z jego strony rozwiązań wydają mi się dość ciekawe i potrzebne. Jeżeli chodzi o sprawy gospodarcze, to uważam że kwestia ta powinna zostać rozstrzygnięta w bliżej nieokreślonej przyszłości, ponieważ jest to bardzo złóżony temat, ale myślę że nie zaszkodziłoby powołać przy okazji grupę roboczą ds. gospodarki, zrzeszającą wszystkich zainteresowanych tym problemem, która przy okazji następnych szczytów przedstawiłaby jakąś propozycję współpracy, systemu gospodarczego lub innego projektu w tym zakresie. 
Szanowni Delegaci,
  Jesteśmy bliżej niż dalej końca naszego spotkania w Bengazi. Mając na uwadze sprawność naszych obrad, i to co do tej pory udało nam się ustalić oraz przemyśleć, proponuję przejście do oficjalnego głosowania pełnoprawnych członków Rady Państw Nordaty nad wersją traktatu przedstawioną przez Ekscelencję Swarzewskiego, a nad kolejne zmiany w traktacie weźmy pod uwagę podczas V Szczytu RPN.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości