• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta
A mówiłem, że gdy szukano człowieka, który najwłaściwiej i najlepiej by władał, wówczas to z boskiego natchnienia zgodnie winniście okrzyknąć prezydentem ... wiadomo kogo. Sami widzicie, teraz to Salomon by się w tym nie rozebrał ... Co uczyniłaś Akrypo? I dlaczego tak rzekłem?
>A mówiłem, że gdy szukano człowieka, który najwłaściwiej i najlepiej by władał, wówczas to z boskiego natchnienia zgodnie winniście okrzyknąć prezydentem ... wiadomo kogo. Sami widzicie, teraz to Salomon by się w tym nie rozebrał ... Co uczyniłaś Akrypo? I dlaczego tak rzekłem?

Nie wiem o co wam chodzi, ale ok.
Janek, ale powstrzymajmy się od pisania "pod wpływem"...   Wink Big Grin

Tak czy inaczej "musztarda po obiedzie", nauczka na przyszłość by przy wyborze Prezydenta kierować się aktywnością i solidnością kandydatów... wtedy unikniemy "znikających" prezydentów. Co nas spotyka już nie pierwszy raz w historii RB.

Jednak w tej dyskusji chodzi o sprawny mechanizm odwoławczy, jeżeli "coś się stanie" lub Prezydent sobie "wybyje sobie bez słowa" i bez mianowania zastępującego.
Ja tam nie mam pretensji do Akrypy, bo większa część jej kadencji była dobra. Po prostu teraz mogłaby dać znak życia i wyznaczyć zastępcę. No niestety, ale system prezydencki ma to do siebie, że nie działa bez prezydenta. Odwołanie nieaktywnrgo szefa państwa jest w takich sytuacjach techniczną koniecznością.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Ja tam nie mam pretensji do Akrypy, bo większa część jej kadencji była dobra. 
Ale ja również nie mam nic do samej prezydentury Akrypy... nie powiem złego słowa o jej polityce wewnętrznej i zagranicznej, co więcej będąc pierwotnie bardzo sceptyczny co do tej prezydentury - byłem bardzo mile zaskoczony jej rządami.

Niestety chyba zabrakło pod koniec zapału, może to i słuszne, że kadencje zmniejszamy do 4 miesięcy, sam wiem po sobie, że pod koniec 6-miesięcznej byłem zadowolony, że już się kończy.

Ametyst Faradobus napisał(a):Po prostu teraz mogłaby dać znak życia i wyznaczyć zastępcę.
I żeby było całkowicie jasne - to jest jedyny zarzut jaki mam do Akrypy, jako Prezydent RB.

Niejednego z nas przytłaczał już real, niejednemu wypadł wyjazd, nagłe obowiązki rodzinne czy zawodowe itd. Samo życie, ale wystarczy wejść na Forum, napisać jedno zdanie, wyznaczyć zastępującego i nikt nie ma o to pretensji (byłoby to głupie gdyby ktoś miał), ani nie jest to powodem do negatywnej oceny sprawowania urzędu.

Ametyst Faradobus napisał(a):No niestety, ale system prezydencki ma to do siebie, że nie działa bez prezydenta. Odwołanie nieaktywnrgo szefa państwa jest w takich sytuacjach techniczną koniecznością.

I tylko dlatego taki zapis jest potrzebny i tylko dlatego poparłem w głosowaniu odwołanie Akrypy z urzędu. Państwo musi działać, nawet wtedy gdy komuś na urzędzie coś wypadnie, obłożnie zachoruje, nagle straci dostęp do Netu etc. To zabieg techniczny.

I przypomnę raz jeszcze: takie zapisy prawa istnieją u nas od bardzo dawna... w mojej propozycji zmian nie ma niczego nowego, tylko kwestia zmiany słowa "Parlament" na "Zgromadzenie Narodowe":

Dotychczasowe brzmienie tego zapisu z dotychczasowej ustawy:

Artykuł 3.
[Absencja niezapowiedziana]
[...]
4. Jeżeli niezapowiedziana absencja przekracza tydzień, Parlament podejmuje uchwałę odwołującą Prezydenta, a następcą Prezydenta zostaje kolejna osoba w linii sukcesji prezydenckiej.

Proponowane nowe brzmienie:

Jeżeli niezapowiedziana absencja przekracza tydzień, Zgromadzenie Narodowe podejmuje uchwałę odwołującą Prezydenta, a następcą Prezydenta zostaje kolejna osoba w linii sukcesji prezydenckiej.

Ot i cała zmiana... gdzie tu jakieś zaostrzenie zasad? Jest to co było, tylko organ odwołujący ulega zmianie. W dalszych zapisach wprowadziłem tylko kwestię wiceprezydenta, skoro taka możliwość zapisujemy w konstytucji.

Co więcej - Ustawa o absencji Prezydenta Republiki Bialeńskiej, została wprowadzona do Biuletynu Ustaw w takim brzmieniu (z tymi 7 dniami) właśnie działaniami Akrypy, która na początku działań na naszym nowym Forum, pełniąc obowiązki ministra była odpowiedzialna za analizę przeszłych aktów prawnych i te nie budzące wątpliwości były przez nią umieszczane w Biuletynie Ustaw, a te budzące wątpliwości lub wymagające zmian były ponownie dyskutowane i głosowane w Parlamencie (zwykle po wprowadzeniu zmian).
>A co zapominasz rachunków płacić? [Obrazek: wink.png]

Nie. Po prostu nie wytrzymuje ilości sprzętu (5 osób w domu to jednak trochę przydużo... szczęśliwie ostatni raz miałem taką sytuację za elekcji).  Wink
Może byśmy przeszli do głosowania?

A dobra. 3 dni głosowania.
Za.
(Głupi real).
Przeciw

Przeciw.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości