• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pułk reprezentacyjny
Jeżeli armia jest idealizowana to Kompanie Reprezentacyjne w liczbie 4-rech by wystarczyły. Bo w końcu co drugi dzień nie będzie chowany jakiś żołnierz, czy nie będzie 50 tysięcy defilad, uroczystości etc. rocznie.
[Obrazek: FlYScNM.png]
To, co opowiadacie kojarzy mi się z typową szkołą w byłym Związku Radzieckim. Każda obowiązkowo posiada aulę (aktowyj zał), gdzie niemal co chwilę odbywa się jakieś święto. Dwa lata temu przez dwa tygodnie mieszkałem w internacie liceum w Mińsku i chyba ze trzy razy zaliczyłem jakąś ceremonię typu Dzień Rodziny albo Święto Talentów. Kiedy jedna z tamtejszych uczennic pojechała potem na studia do Polski to jej największym zdziwieniem był właśnie brak takiej auli i tych wszystkich świąt.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wyobraźcie sobie Towarzyszu Prezydencie, jak to jest dostać grafik na 2 miesiące bez dnia wolnego, a po nich dają Ci łaskawie weekend wolny bo byś chciał rodzinę odwiedzić. Dowodzenie jest na poziomie dna...
Brzmi jak historie mojego kuzyna ziemskiego, który też służy w realowym Wojsku Polskim i każą mu nie pobierać amunicji na konwój, bo to za dużo papierologii i jedzie z pustym karabinem. O stanie tych pojazdów nie wspomnę.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Skądś to znam... Pobieranie amunicji to cyrk, ale zdać łuski to większy cyrk...
Ametyst Faradobus napisał(a):Co do 15 posterunków to masz na myśli łącznie ochronne i honorowe czy tylko jeden ich rodzaj? 
No przecież wyliczałem to osobno... 15 posterunków dwuzmiennych oraz 10 patroli 3-osobowych to 60-70 ludzi na służbie jednorazowo - przy stanie ogólnym 350 (no trochę więcej bo jeszcze dowództwo kompanii) to masz sytuacje luksusową, bo system 5 na 1 taki komfort daje. Nikt się nie przepracuje i jest odpowiednia rezerwa w razie chorób i innych nieprzewidzianych absencji.

Posterunki honorowe to zupełnie coś innego i zabezpiecza je przecież inny batalion.

Ametyst Faradobus napisał(a):Nie będzie natomiast złą rzeczą właśnie zwiększenie stanu osobowego pojedynczych kompanii - ta liczba 200 osób całkiem do mnie przemawia.
Szczególnie, że to nie jest kompania zmechanizowana, kompania czołgów czy bateria artylerii - gdzie ilość ludzi determinowana jest wielkością załóg, obsług i miejscem w wozach bojowych. Kompanie dowodzenia, zabezpieczenia i różne takie mogą być liczniejsze, i bardzo często są. tam liczebność determinuje potrzeba wykonania zadań.

Nie trzeba robić paranoi jak w tym naszym relowym Pułku Reprezentacyjnym, gdzie pułkiem nazwano twór złożony z trzech kompanii reprezentacyjnych, orkiestry i szwadronu kawalerii )tylko z nazwy... bo o liczebności plutonu kawalerii)... ale kompanie są po 110 żołnierzy (jak napisał Piotr) - czyli przykład typowego "myślenia" w naszym WP - etaty naczalstwa wysokie (bo jak batalion przemianowano na pułk to im wzrosły grupy zaszeregowania i stopnie etatowe), a żołnierza do działania brakuje... a jak go brakuje to ci co są to mają "przechlapane".

Takie kompanie reprezentacyjne w Gwardii Rzeszy mogą być liczniejsze, skoro taka jest potrzeba i nie trzeba ku temu zwiększać liczby kompanii, a wystarczy zwiększyć liczbę plutonów i uczynić je odpowiednio licznymi. Nie muszą się mieścić w BWP itp. Ich zadaniem jest musztra paradna i tyle...

Ametyst Faradobus napisał(a):...możemy sobie pozwolić na pewną idealizację.

Nawet tylko sensowną... na tyle dobrze opłacamy żołnierzy, że nie brakuje chętnych, a więc mamy uzupełnione etaty oraz nie wytwarzamy nadmiernej biurokracji... skądś to znam, bo walnąłem tą instytucję w chwili gdy na zrobienie (całkowicie debilnych i nikomu niepotrzebnych kwitów... kiedyś bez nich dawaliśmy radę, a poziom wyszkolenia strzeleckiego był dużo wyższy) na strzelanie podległych mi pracowników zużywałem 3 razy tyle czasu co na przeprowadzenia tego strzelania, łącznie z dojazdem, powrotem i czyszczeniem broni po strzelaniu.

Możemy się spokojnie umówić, że nasze SZ RB, jak i nasze gwardie w niczym nie przypominają realowego WP (tego obecnego, bo ja jeszcze pamiętam jak aż tak badziewnie nie wyglądało). Po prostu my nie zajmujemy się "białą taktyką" (bezsensownym przewalaniem papierów po biurkach) i mamy dobrze zorganizowane, przemyślane, dowodzone i opłacane wojko/gwardie.

Z tego powodu nie ma też nadmiernego rozrostu uroczystości, nadmiaru posterunków honorowych, potrafimy w ochronie obiektów wykorzystywać odpowiednio środki techniczne, które eliminują nadmiar "fizycznych" wartowników" etc.
Mikronacje są po to, aby spełniać marzenia nierealne.

Zanim przejdziemy do podsumowania chciałbym doprecyzować jedną rzecz, która mi się pomieszała: rozumiem, że 350 osób liczyć będzie każda z kompanii ochrony czy też cały batalion? W przypadku kompanii reprezentacyjnych tworzymy koniec końców 3, każda po 200 żołnierzy.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):...rozumiem, że 350 osób liczyć będzie każda z kompanii ochrony czy też cały batalion?
No nie do końca zrozumiałeś, ale to moja wina bo stosuję skróty myślowe (podobnie jak Piotr) zrozumiałe dla "branżowców".

Ametyst Faradobus napisał(a):batalion ochrony
kompania wartownicza
kompania patrolowa
kompania ochrony bezpośredniej
kompania dowodzenia i logistyki
Kompania wartownicza powiedzmy 180 ludzi oraz kompania patrolowa podobnie 180 ludzi. Każda z tych kompanii może wystawić w systemie 7/24 po 36 ludzi... no w praktyce po 32 bo odchodzi dowództwo i skromna logistyka (w zasadzie d-ca, zastępca, szef i jakiś kancelista... więcej nie trzeba bo to pododdział niebojowy, a w batalionie jest kompania dowodzenia i logistyki).

Masz więc jednorazowo na służbie:
- skład warty w liczbie 32 czyli dowódca, zastępca i 30 ludzi (15 posterunków dwuzmiennych),
- skład do patroli w liczbie 32 ludzi czyli dowódca, zastępca i 30 ludzi (10 patroli 3-osobowych),

Generalnie funkcjonuje to w systemie 4-zmian: 12 godzin służby/36 godzin wolnego, gdzie czasem jest 12/24 gdy dana grupa odbywa szkolenie, a czasem się jeden dyżur wyplanowuje i wtedy raz w miesiącu jest 12/84. Mając 5 razy tyle ludzi co na służbie jednorazowo to sytuacja komfortowa dla kierującego i tych żołnierzy.

Jednorazowo służbę pełni 1/5 składu czyli jest to sytuacja komfortowa, bo uwzględnia urlopy, 14-dni zwolnienia w roku oraz 2 dni szkolenia w miesiącu... i jeszcze zostaje trochę "wolnych godzin" na wszelki wypadek.

Odrębną kwestią jest kompania ochrony bezpośredniej - ale jak dasz też 180 ludzi to masz komfortowo ochronę osobista 7/24 oraz odpowiednie siły przy jakiś "okolicznościach" i wyjazdach. Tutaj oczywiście szkolenia jest dużo więcej, a więc nie masz, aż tylu - ale nie potrzebujesz 30 ochroniarzy na okrągło.

Ametyst Faradobus napisał(a):W przypadku kompanii reprezentacyjnych tworzymy koniec końców 3, każda po 200 żołnierzy.
Na pewno potrzebujesz aż trzy? Przecież ten pseudo-pułk WP co to Piotr w nim w realu służy, to ma na kupie może tyle samo ludzi, z orkiestrą i przyległościami. Ile tych posterunków honorowych będziesz wystawiał w systemie 7/24? Ile w ogóle będziesz ich wystawiał?

Licz to tak:
1 posterunek to 2 ludzi (jeden sterczy, drugi odpoczywa... bo stanie jak "słup soli" bardziej męczy niż normalny posterunek wartowniczy, gdzie jeden "warczy", a drugi czuwa w gotowości do wsparcia, w razie czego) i pomnóż to przez 5 przy systemie 7/24 (ale służby 12-godzinne, bo 24-godzinne to bzdura).

Chcesz mieć 6 posterunków honorowych to musisz do tego celu mieć 60 etatów + ludzi, którzy tym kierują. Jedna 200-osobowa kompania załatwia nie tylko te posterunki, ale też ma czas na ćwiczenia. Bo w końcu ile masz imprez gdzie będziesz potrzebował setkę ludzi na kupie? Dla większości wystarczy coś w sile 1,5 plutonu czyli jakieś 60 osób (pluton honorowy oraz dwa poczty i prowadzący). A na wielkie święta i od "wielkiego dzwonu" (4-5 razy do roku) to nawet jak wystawisz 200 ludzi to nie będzie problemu.
Dzięki, już jasne. Pozostaje tylko jedna sprawa - jeśli dajmy na to na jakąś defiladę wystawiamy całą kompanię reprezentacyjną to kto w tym czasie pełni straż na posterunku?
Ametyst Faradobus

Może nie jestem w Gwardii Rzeszy, ale jeśli będzie taka możliwość chciałbym poprowadzić defiladę w któreś ze świąt Rzeszy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości