• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości
Nie ma zastrzeżeń co do art. 19, ale w art. 7 pojawił się chochlik: do większości zwykłej dopasowano definicję większości bezwzględnej. Rozumiem też, że rezygnujemy w ogóle z kworum?

De facto kworum zostaje przy zmianie Konstytucji (40% ogółu). Tam też się wdał błąd w druku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
A może w ogóle zrezygnujmy z kworum, bo to bez sensu... kto nie chce głosować to nie chce i nikogo nie zmusimy. Zastąpmy kworum w przypadku głosowań nad zmianą Konstytucji wydłużonym czasem głosowania np. 7 dni i obowiązkiem powiadomienia przez PW członków ZN o takim głosowaniu. Wtedy nie będzie problemu, że ktoś z jakiś przyczyn nie był na Forum i nie mógł głosować.
Reminder: trzeba będzie chyba jeszcze raz złożyć projekt zmiany konstytucji.

Chce ktoś czy ja mam?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Mogę wnieść.

Zainteresowanym przypominam o możliwości udziału w konsultacjach w sprawie projektu nowej ustawy o Siłach Zbrojnych, które toczą się w dziale wojskowym:

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...221&page=3

Projekt ten traktuję jako element procesu audytu prawa. Zachęcam też do zgłaszania kolejnych propozycji zmian o ile takie dostrzegacie.
Ametyst Faradobus

Mimo, że kadencja dobiega końca, a działalność Komisji zakończyła się sukcesem cały czas drukuję sobie ustawy i przeglądam pod kątem niedociągnięć. W ten sposób natrafiłem na następujący zapis w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej:

Cytat:Artykuł 9a.

Przedsiębiorstwa regionalne podlegają odrębnym przepisom dotyczącym ich funkcjonowania i nie mają w stosunku do nich zastosowania zapisy niniejszej ustawy za wyjątkiem:

a) art. 5
b) art. 7, w zakresie samego prawa do utworzenia działu na forum;
c) art. 10.

Zastanawiam się, czy nie trzeba by tego sprecyzować. Obecnie nie do końca znane są procedury związane z rejestracją przedsiębiorstw regionalnych. Może warto by przekazać stosowne uprawnienia władzom lokalnym przynajmniej w odniesieniu do przedsiębiorstw, których one same są właścicielami? Przykładowo: od jakiegoś czasu planuję utworzenie w Rzeszy regionalnej kolei i nie wiem, czy jest sens mieszać w to władze państwowe.

A tak w ogóle to ta ustawa jest według mnie trochę mało przejrzysta i brak w niej definicji niektórych pojęć.
Ametyst Faradobus

Tak naprawdę ten przepis był stworzony pod ewentualne działania w Dżamahiriji, gdzie niby miała obowiązywać "komuna" czyli chodziło o wyłączenie ich spod ustawy o swobodzie gospodarczej (bo przecież w takich ustrojach o 'swobodzie" mowy nie ma). Przepis jest martwy, jak jak i DB... natomiast nie sądzę by miał sens w wolnościowej Rzeszy, bo rejestracja przedsiębiorstw to tylko formalność, a rzeszy i tak funkcjonuje swoboda gospodarcza.
No to rodzi się pytanie: jeśli chcę stworzyć dajmy na to wspomnianą kolej to czy muszę zarejestrować ją u Prezydenta jako przedsiębiorstwo państwowe?
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości