• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urzędy w Rzymie
I w miastach Rzeszy, które nie mają statusu wolnych. Swoją drogą muszę pomyśleć o jakichś szczegółach narracyjnej administracji miejscowej w Rzeszy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To będziemy rozwijać ten pomysł? Ktoś w ogóle na serio jest tym zainteresowany?
Jak będą chętni to deklaruję poparcie i pomoc.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Trybun Ludowy

Upominający się o zwykłych ludzi Trybun jest najważniejszym reprezentantem gminu. Najczcigodniejszy z plebejuszów stoi na straży porządku publicznego broniąc interesów warstwy, z której sam pochodzi. Do jego kompetencji zaliczyć należy przede wszystkim prawo weta od decyzji konsularnych. W pewnych okolicznościach ów rzecznik szeroko rozumianych swobód obywatelskich, może także dla zapewnienia ładu, formować oddziały zbrojne. Godność swą piastuje z woli ludu.

Nie pomyli się ten, który powie:" Nie pokazuje się nasz Janek albowiem pewnie znowu nad czymś rozmyśla". Prawda to i nieprawda. Miałem co prawda ostatnio sporo obowiązków, by nie rzec dopadła mnie przedświąteczna gorączka. Nie zgodzę się natomiast z tezą, że folguję sobie ot tak.

Wymieniając korespondencje z pewnym towarzyszem ( imienia i nazwiska nie podam, bo RODO) stwierdziłem, że kapitalnym pomysłem będzie założenie rodziny. Nim jednak osądzicie mnie, raczcie sobie wytłumaczyć, co powodowało mną żem się wreszcie zdecydował. Wiadomo, że samo rozważanie takich planów wystawia dobre świadectwo lecz czy w rzeczywistości nie liczą się ich rezultaty? Czas bowiem przyszedł po temu najwyższy by wreszcie stać się protoplastą rodu.

Tworząc zręby historycznego regionu w Bialenii, nie powinniśmy pominąć faktu występowania istotnego podziału społecznego. Przez większą część trwania ustroju republikańskiego w Rzymie, funkcje publiczne zostały zastrzeżone wyłącznie dla uprzywilejowanej warstwy patrycjuszy. Dlatego w pierwszej kolejności naszą powinnością będzie poszukanie korzeni rodzinnych. Poprzez zabiegi prawne zespolimy arystokrację Rzymską w rody. Inaczej mówiąc staniemy się twórcami wielkich, patchworkowych familii. Natomiast wszyscy, którzy tejże władzy pozostaną niechętni, zyskają plebejuszowski status. Wtedy zaś o ich interesy zatroszczy się Trybun, którego sami ustanowią. Zatem nie zwlekając w nieskończoność, nadajmy sprawom odpowiedni bieg w postaci wesel, przysposobień bądź adopcji. Pamiętając wszak, że co wycierpimy to dla dobra.

Czy nie lepiej będzie prowadzić ten cykl na Wydziale Nauk Humanistycznych UB?
Ametyst Faradobus

Jeśli otrzymam zapewnienie, że na Wydziale Nauk Humanistycznym UB łatwiej będzie się skoligacić to warto.
U nas wszystko można dostać po znajomości, nawet honoris causa.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości