• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja na temat sił porządkowym
Cytat: Gwardie lenne to inna sprawa. W tym przypadku również dałbym lennikom możliwość wyboru, czy chcą, żeby utworzona przez nich gwardia pilnowała porządku, czy też nie (i pełniła np. funkcje czysto reprezentacyjne) i była „zastępowana” przez właściwe struktury policyjne.

No tak, powinna istnieć taka możliwość szczególnie w przypadku tych lenn, których właściciele gwardii zwyczajnie nie posiadają, bo nie chcą.

Cytat:Swoją drogą, czy ktoś wie, czy Akrypa ma zamiar się wypowiedzieć w tym wątku?

Mogę do niej napisać wysyłając ekstra-telegram.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
U mnie miała być gwardia lenna, ale nie miałem czasu i sił nic podłubać przy tym temacie. Problemem Mockeryshire w kontekście różnorakich gwardii, czy sił porządkowych jest to, że głównym rzezimieszkiem na tych ziemiach jestem ja. Jakiekolwiek zaś siły uzbrojone w moim lennie to raczej zbrojne bandy zbójeckie.

Ale tak generalnie trzeba wypracować jakieś ramy prawne (podobnie jak w przypadku gwardii) - nie zostawiałbym tu możliwości robienia wolnej amerykanki.

Jak mówię - nie w każdym lennie musi być gwardia lenna i warto ustalić kto w takim przypadku jest odpowiedzialny za porządek na jego terenie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Oglądam sobie od paru dni filmy o ciupie, gdzie wysłali tego Don Kichota Nawalnego i wpadłem na jeszcze jeden pomysł związany z Policją. Jakiś czas temu rozważaliśmy powierzenie PK części spraw związanych z więziennictwem. Ostatecznie zdecydowaliśmy się przekazać administrowanie kolonią na Kamisie wojsku, bo całe Wyspy Przyjaźni to teren wojskowy, więc sprowadzanie tam specjalnie innej formacji mijałoby się z celem. Wciąż jednak zostaje kwestia tych instytucji, które znajdują się w głównej części Republiki.

W końcu nie każdego skazańca wysyła się od razu na Wyspy - w przypadku ludzi odsiadujących kilka miesięcy za kradzież batona jest to po prostu nieopłacalne. Do tego dochodzą tymczasowo zatrzymani i aresztowani - to logiczne, że muszą oni przebywać w miastach, w których toczą się procesy. I tu wprowadziłbym pewną innowację - niech Policja Krajowa zarządza aresztami śledczymi oraz kilkoma koloniami położonymi poza Wyspami Przyjaźni. W tym celu w ramach jej struktur można by powołać jakąś straż więzienną. Zakres przedsięwzięcia nie byłby duży, ale myślę że byłoby to ciekawe.
Ametyst Faradobus

Popieram powyższy pomysł. To mogłaby być kolejna służba wchodząca w skład bialeńskich sił porządkowych.

Swoją drogą - udało mi się rozpracować proces tworzenia tekstur do radiowozów, więc możemy ładnie zwizualizować nasze formacje. Poniżej zamieszczam efekt moich wstępnych testów.

[Obrazek: 98_07_03_21_4_25_50.jpeg]
Radiowóz w malowaniu Patrolu Drogowego z włączonymi lampami ostrzegawczymi (kod 2)

[Obrazek: 98_07_03_21_4_26_49.jpeg]
Radiowóz jest oznakowany ze wszystkich stron

[Obrazek: 98_07_03_21_4_27_12.jpeg]
Z boku radiowozu widnieje napis "Patrol Drogowy" oraz numer alarmowy "111"

[Obrazek: 98_07_03_21_4_27_29.jpeg]
Radiowóz z włączonym szperaczem. Na przedniej masce radiowozu widnieje numer pojazdu.

Odnośniki do zdjęć pełnowymiarowych:
1) Zdjęcie 1
2) Zdjęcie 2
3) Zdjęcie 3
4) Zdjęcie 4
Fajny, trochę jak te polonezy policji z czasów naszego dzieciństwa.
Ametyst Faradobus

Koniecznie musimy sobie jeszcze sprawić policję ZPRB

Ja wiem, że już koniec kadencji się zbliża, ale może ruszamy powoli z tą bezpieką?
Ametyst Faradobus

Też czekam na to... Jakby Iwan wrzucił jakieś postacie tych gliniarzy od radiowozów to bym może jakieś pasujące mundurki stworzył.
Hmm, gliniarze w sumie mają typowo amerykańskie mundury (z naciskiem na stan Kalifornia). Ich modyfikacja w odróżnieniu od radiowozów to już wyższa szkoła jazdy, więc obawiam się, że nie będę ich w stanie dostosować pod Bialenię.

W weekend postaram się do tego usiąść i porobić jakieś zdjęcia.

@Edit: BTW, wybaczcie za brak aktywności w tym temacie, ale nie miałem możliwości do niego na spokojnie usiąść. Wpierw chciałbym zaproponować projekt ustawy o organizacji sił porządkowych, a na jego stworzenie potrzeba trochę czasu. Tak samo jak ze zdjęciami, w weekend postaram się coś przy tym temacie podlubać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości