• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja na temat sił porządkowym
Tylko czy musimy zmieniać tradycyjną nazwę formacji... obecną jednak od początku RB? Przecież można pozostawić nazwę obecną i opisać odpowiednie kompetencje. 

Nawet w realu nie ma jednolitych nazw... w zasadzie każde państwo nazywa sobie służby policyjne po swojemu, ale ich kompetencje często się różnią.

Natomiast w ramach PK można powołać Departament Bezpieczeństwa Krajowego (czy podobnie) oraz np. Departament Współpracy z Policjami Lokalnymi.
Komitety! Wszędzie należy tworzyć komitety. Jeśli wszystkim będą się zajmować komitety to wszędzie będzie demokracja - tak jak w Libii. Komitety ludowe w każdym miejscu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W formie komitetów też się zrobi... w DB. Tam będzie Milicja Ludowa, a i stosowne nazewnictwo dla instytucji też się przyjmie. Pewne pomysły na to mam, po powrocie zacznę je wdrażać w życie.

Myślę, że Milicja Ludowa powstanie w nadchodzącym tygodniu, przynajmniej jej pierwsze formacje... trochę sprzętu już przyjechało, ludziska się pod biurami werbunkowy mi tłoczą. Czas to sfinalizować.
Trzeba by też określić jakąś formę współpracy pomiędzy Policją Krajową a lokalnymi formacjami porządkowymi - Milicjami Ludowymi w przypadku DB oraz Żandarmerią i milicjami miejskimi w Rzeszy.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Dokładnie o tym pisałem wcześniej, sugerując że Policja Krajowa moim zdaniem powinna być takim połączeniem FBI i DHS. Natomiast policję lokalne powinny mieć kompetencje na terenach gdzie są tworzone. Przy czym o ile w "sterowanej centralnie" DB to Milicja Ludowa będzie jedna, choć podzielona na różne elementy - to w Rzeszy będziemy mieli raczej "system amerykański" gdzie tworzone będą odrębne policje lokalne (w lennach, w wolnych miastach), a Żandarmeria Rzeszy będzie pełniła funkcję "policji stanowej" z kompetencjami na całym terenie Rzeszy.

Policja Krajowa:

- Departament Bezpieczeństwa Krajowego
- Departament Współpracy z Policjami Lokalnymi.

Rzesza:

- Żandarmeria Rzeszy
- Policje Lokalne (tutaj również mogą być wieloszczeblowe np. w Departamencie Lisewskim)

Dżamahirija - Milicja Ludowa:

- Komitet Bezpieczeństwa Wewnętrznego (formacje zbrojne analogiczne zastosowaniem do Żandarmerii Rzeszy, coś w rodzaju dawnego KBW w realu).
- Miejskie Komendy ML (typowa Milicja od "zwykłej przestępczości").

Nazwy oczywiście robocze...
Ja bym jeszcze uwzględnił jedną rzecz. Mamy na Kamisie główną kolonię karną zarządzaną przez wojsko, ale to nie znaczy że trafiają tam wszyscy przestępcy. Ci z mniejszymi wyrokami albo skazani po raz pierwszy w założeniu pozostają na Bialenii w zakładach o łagodniejszym reżimie. To samo tyczy się tymczasowo zatrzymanych i aresztowanych, których z przyczyn oczywistych nie będziemy wozić na Kamisę przed wydaniem wyroku. Moim zdaniem takimi zakładami mogliby zarządzać albo funkcjonariusze PK albo ci podlegający władzom samorządowym.

Przy okazji trzeba też tu uregulować kompetencje lenników - czy jeżeli dajmy na to w Faradobaju ktoś popełni przestępstwo to czy mam prawo go zatrzymać np do chwili przekazania go organom państwa?
Ametyst Faradobus

Na Wyspach Przyjaźni też jest lokalna cywilna policja (patrz opis WP)... też zostanie włączona do systemu. Natomiast kolonia karna to moim zdaniem w gestii "federalnych" czyli PK.
Ale ta na Kamisie, te pozostałe, które jeszcze nie są opisane, czy wszystkie?
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Ale ta na Kamisie, te pozostałe, które jeszcze nie są opisane, czy wszystkie?
Kiedyś rozmawialiśmy nt utworzenia jakieś "Służby Więziennej" w ramach Policji Krajowej i to jest chyba dobra okazja by to zrobić, przecież oprócz Kolonii Karnej to jakieś więzienia chyba w RB są... może to być kolejny element Policji Krajowej.

Natomiast w tym temacie jest tylko wzmianka na temat policji na Wyspach Przyjaźni, która to policja lokalna podlega Burmistrzowi Havane, który pełni też obowiązki narracyjnego, cywilnego Gubernatora Wysp Przyjaźni. To tylko wzmianka...

Pomimo tego, że ze względu na wszechobecną żandarmerię (której ilość znacznie przekracza siły policyjne) przestępczość na Wyspach Przyjaźni jest bardzo niewielka...

... ale sugeruje istnienie cywilnej policji, choć nielicznej. Tworzenie systemu policyjnego będzie dobrą okazją by ten element opisać.
Bo ja się po prostu zastanawiam na ile logistycznie, wobec licznej obecności wojska, opłacać nam się będzie ściąganie "służby więziennej" na Kamisę.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości