• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Planowanie przestrzenne centrum stolicy.
No tak, ale przecież nie wykorzystujesz tam jakichś totalnie topowych atrakcji. Ile razy ja się naoglądałem nieudolnych kopii klimatów rosyjskich z wykorzystaniem tak zaskakujących budowli jak cerkiew Wasyla na Placu Czerwonym albo Kreml Moskiewski. Jedyne miejsce, gdzie to dobrze wypadło to Rotria, czyli fajna wariacja na temat realowego Rzymu, a nawet tam budowle watykańskie nie są jakoś nadmiernie eksploatowane na korzyść mniej oczywistego Lateranu albo Bazyliki św. Pawła Za Murami.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):No tak, ale przecież nie wykorzystujesz tam jakichś totalnie topowych atrakcji. Ile razy ja się naoglądałem nieudolnych kopii klimatów rosyjskich...
Dlatego musimy tego uniknąć. Całe szczęście, że zabawę w budowę nowej stolicy przewidujemy na miesiące, a nie dni - to powinno dać nam czas by móc opracować to w sposób odpowiedni. Siłą rzeczy będziemy skazani na pewne uproszczenia graficzne i zaczej nie nalezy się spodziewać "fotograficznej jakości", bo nie sądzę aby znalazł się ktoś, kto przez miesiąc będzie dłubał jeden budynek.

Pewną zaletą zastosowania prostych grafik jest fakt, że potem można to umieszczać na planach w formie zmniejszonej, ale czytelnej.
Cóż, planowanie długofalowe zamiast momentalnego jest miarą dojrzałości mikronauty. Sam kiedyś do tego dorosłem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
I co Andrzeju będziesz proponował alternatywne rozwiązanie? Czy może przyjmujemy to co zaproponowałem, z ewentualnymi poprawkami?
Wieczorem się odniosę. Po raz pierwszy od trzech dni spadła mi gorączka i myślę, że będę już powracał do normalnej aktywności. Najpierw muszę ogarnąć kwestie związane ze studiami, potem zajmę się Bialenią.
Pozostaję zwolennikiem długiej alei, zwieńczonej centralnym placem. Druga aleja biegłaby prostopadle do pierwszej, razem układałyby się w kształt litery T. Wzdłuż obu alej znajdowałyby się najważniejsze budynki. Nie oznacza to, że jeden koło drugiego - aleje byłyby bardzo długie. Za placem centralnym widzę rzekę. Do ustalenia jest, czy za rzeką też będzie ciągnęło się miasto -  moim zdaniem niekoniecznie, a jeśli już, to dzielnica wypoczynkowa, jakieś parki, dacze.
Czyli proponujesz układ prosty... coś takiego?

[Obrazek: 3_29_10_21_2_13_44.png]

No to w sumie czekamy na zdanie Ametysta, bo ono będzie rozstrzygające pomiędzy Twoją, a moją propozycją.
Panowie jeśli można, 
Sam widzę stolicę zaplanowaną w kształcie litery "T", a jej zwieńczeniem byłaby Volkshalle lub Kapitol jak zwał tak zwał. Wzdłuż Alei prowadzącej prosto do centrum stałyby najważniejsze budynki w państwie, takie jak siedziba Rady etc. natomiast obie odnogi przez dłuższy odcinek stanowiłyby bulwary, parki etc, aby wśród tej twardej architektury zagościło troszkę zieleni. Od razu za nimi zaczynałyby się wieżowce oraz drapacze chmur. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Rononie, mniej więcej tak, ale "górna odnoga" szeroka i reprezentacyjna będzie musiała pozostać tylko do mostu na rzece i kawałek za nią, bo dalej centrum miasta nie będzie się już ciągnąć.

Piotrze, pomysł bulwarów jest ciekawy. Początkowo myślałem, żeby za budynkami, stojącymi wzdłuż głównych alej, zasadzić park. Nieszczególnie szeroki, ale siłą rzeczy równie długi, jak aleje. Urzędnicy (a będą tam nagromadzone grube tysiące ludzi) mogliby w przerwie wypocząć, mieszkańcy stolicy mogliby spędzać tam czas wolny.

Kwestia tego, co znajdzie się dalej jest do ustalenia, ale zapewne tak jak piszesz - wieżowce i drapacze chmur. Z pewnością potrzebujemy też dzielnicy biznesowej, ale to kwestia na inny wątek.
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Rononie, mniej więcej tak, ale "górna odnoga" szeroka i reprezentacyjna będzie musiała pozostać tylko do mostu na rzece i kawałek za nią, bo dalej centrum miasta nie będzie się już ciągnąć.
No to w sumie jest bliskie mojej propozycji, bo samo "rondo" możemy zmodyfikować.

Na moim projekcie za tymi najważniejszymi budynkami w zasadzie już "nic nie ma"... czyli może być rzeka. W zasadzie różni nas tylko układ odnóg z głównego placu - a tutaj upierał się nie będę, bo to tylko wstępna propozycja jest. Mogę je "wyprostować" i po tej (umownej) stronie północnej będzie tylko siedziba Prezydenta, ZN i RR.

Moim zdaniem da się zrobić kompilację Twojego i mojego pomysłu... jutro nad tym pomyślę...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości