• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O świętach i rocznicach
Przede wszystkim, jak dla mnie rozpoczynanie święta jakimkolwiek aktem prawnym tylko obrzydza jego charakter. Moim zdaniem należałoby to zrobić oddolnie na poziomie samorządowym, ale przy obecny stanie DB czarno to widzę.

No tak, dlatego pytam bo zastanawiam się, czy poruszać temat na poziomie Rzeszy czy też całego państwa inb4 jaka to dziś różnica xD
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
No to trzeba po prostu zrobić jakieś skromne obchody bez pytania i ustalania. Zastanawiam się tylko, co mogłoby się na nie składać.

Mogę już utworzyć dział dla tegorocznego Święta Republiki? W sumie szkoda, że wyleciała mi z głowy tradycja, którą wymyśliłem, aby co roku to święto obchodzić w innym mieście. Ewentualnie pamiętajmy, aby za rok znowu zrobić obchody w Dżamahiriji.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Możesz stworzyć. Myślę, że to dobrze, że tym razem Wolnograd jeszcze gości święto, jeśli niedługo ma stracić rolę stolicy Republiki.
Wolnograd to zawsze będzie stolica, tak jak Sraków. Do końca świata zachowamy sobie na studzienkach "WOLNE MIASTO STOŁECZNE".
Ametyst Faradobus

Za niewiele ponad miesiąc 9. rocznica powstania Republiki Bialeńskiej. Myślę, że fajnie byłoby po pewnej przerwie od świętowania coś na ten dzień zorganizować. Tylko co? Może uda nam się wymyślić coś bardziej interesującego od rocznicowych przemówień? W ostatnim czasie fajnie wychodzą Rajdy, fajnie wychodzi Lawina, całkiem nieźle udało nam się w Muratyce grzybobranie z okazji Święta Plonów. Może w tym kierunku powinniśmy pójść, jeśli chcemy, by ktoś poza zbowidowcami w święcie uczestniczył?

Póki co konkretnego pomysłu nie mam... Może coś na kształt Nieśmiertelnego Pułku (byłaby okazja do przypomnienia starych Bialeńczyków, więc profit edukacyjny)? Może jakaś parodia 11 listopada? Ważne jest, żeby był jakiś kontekst do prowadzenia narracji i jakiś element gry.
Ta rocznica, po długiej serii nadzwyczaj skromnych obchodów, powinna pokazać, że stajemy na nogi. Faktycznie odpowiednio zorganizowane igrzyska mogłyby przyciągnąć większą ilość gości, ale to by trzeba było robić z wyprzedzeniem. Myślałem o rajdzie, ale problem jest taki, że będziemy wtedy w fazie zmieniania struktury i nie wiem, czy takie zwiedzanie Bialenii wypali. A może jednak?
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości