• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykaz posiadaczy tytułów
[Obrazek: 3_18_10_20_5_01_04.png]
S E N A T  ‧  U N I W E R S Y T E T U  ‧  B I A L E Ń S K I E G O

debata: sprawa wykazu posiadaczy tytułów

Szanowne Państwo, Drodzy Kuledzy,

jakiś czas temu kulega prezydent profesor Ordyński zwrócił moją uwagę na potrzebę stworzenia miejsca, w którym zgromadzimy spis wszystkich posiadaczy tytułów i stopni nadanych albo nostryfikowanych przez UB, względnie przez Prezydenta RB. Uważam, że jest to bardzo potrzebne - kontrowersje związane chociażby z kwestią zatrudnienia kulegi Montiniego pokazują jak bardzo. Podobna rzecz funkcjonuje na Uniwersytecie Rotryjskim i jak nie lubię Hieronima Sieniawskiego tak tu muszę powiedzieć, że zrobił coś dobrze.

Ja zastanawiam się, czy forma stosowana na UR będzie dla nas dobra. Oczywiście możemy pójść w tę stronę, ale rozważam też schemat "kart" - to znaczy wykazu osób, pod których nazwiskami byłyby umieszczane informacje o zdobyciu poszczególnych stopni i tytułów wraz z odnośnikami. Ten wykaz miałby status dokumentu urzędowego, więc w przypadku jeśli dyplomy i postanowienia zaginą to będzie podstawą do uznania tytułu.

Osobna kwestia to gromadzenie informacji. Zebranie tego, co jest na tym forum zajmie stosunkowo niedużo czasu, ale analiza treści forum archiwalnego i forum sarmackiego - już nieco więcej. Tu będę potrzebował pomocników.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Poszedłem drugą ścieżką. Na ten moment udało mi się zebrać następujące dane o osobach, które uzyskały na UB stopnie:

Cytat:Akrypa Ali Shariati (Tomasz Rabotowicz)
Magisterium z nauk politycznych: 24 kwietnia 2015 roku

Arkadiusz Alviusz
Magisterium z medycyny (nostryfikacja): 28 lutego 2018 roku
Doktorat z medycyny (nostryfikacja): 28 lutego 2018 roku

Antoni Kacper Burbon-Conti
Magisterium z ekonomii: 19 grudnia 2017 roku

Severino Castigioni (Severino Castigioni-Faradobus)
Habilitacja z prawa: 15 września 2016 roku

Konrad Čech
Magisterium z lingwistyki: 18 lutego 2018 roku

Bartłomiej Demiatycz
Magisterium z politologii: 13 czerwca 2019 roku

Ronon Dex
Inżynier: 21 czerwca 2014 roku

Ametyst Faradobus
Doktorat z ekonomii historycznej (nostryfikacja): 24 lutego 2017 roku
Profesura: 29 grudnia 2019 roku

Hewret z Gerwenu (von Thorn)
Magisterium z prawa: 12 lutego 2018 roku
Doktorat z prawa: 18 lutego 2018 roku

Tadeusz Krasnodębski
Magisterium z prawa: 13 marca 2017 roku

Guliano Montini
Doktorat z historii Kościoła (nostryfikacja): 8 czerwca 2014 roku

Mateusz Adam Sartoneskorsi
Magisterium z [?] (nostryfikacja): 31 sierpnia 2017 roku
Doktorat z [?] (nostryfikacja): 31 sierpnia 2017 roku

Michał Jerzy Potocki
Magisterium z historii: 9 grudnia 2020 roku

Tarsycjusz Operar
Magisterium z mikrozofii: 23 marca 2021 roku

Richard Zimmermann
Magisterium z zarządzania: 18 lutego 2018 roku

Jeżeli ktoś znajdzie chwilę to będę wdzięczny za zweryfikowanie. Wiem, że nie są to wszystkie nadane tytuły i stopnie, ale do tych dokumentów, ewentualnie też obron, dotarłem. Jeżeli wiecie o osobach, które nie zostały ujęte na tej liście (jak chociażby prof. Ordyński) lub jesteście takimi osobami to dajcie znać. Ewentualnie wprowadzi się jakąś procedurę poświadczenia posiadania tytułu przez świadków.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ronon Dex - Andrzej swego czasu, na starym forum nadał mi inżyniera. Nie pamiętam szczegółów, Andrzej pewnie pamięta, że nadawał - ale nie wiem czy będzie pamiętał szczegóły. To było za jakieś prace z dziedziny armii... nie pamiętam, napisałem tego przez lata w Bialenii tyle, że sobie raczej nie przypomnę.
Pamiętam, że miałeś nawet magistra.
Ametyst Faradobus

Pamiętam, że nadawałem.
http://archiwum1.bialenia.org.pl/showthr...ra#pid9847

Magistra w tym momencie znaleźć nie mogę. Ale skoro nie mamy już licencjatów, to chyba można tego inżyniera podnieść do inżyniera magistra. Ale jeszcze poszukam.

Szczerze mówiąc, za przygotowanie strony Ronon powinien został nawet doktorem. To tak skomplikowany i poważny projekt, że zasługuje na szczególne uznanie. Pomyślmy też o chociażby honoris causie dla Helwetyka za zasługi dla zbliżenia między naszymi państwami, również na niwie naukowej.
Można potraktować stronę jako pracę doktorską w dziedzinie chociażby informatyki i np poprosić Helwetyka o zostanie promotorem albo recenzentem.
Ametyst Faradobus

(29-11-2021 17:28)Ametyst Faradobus napisał(a): Można potraktować stronę jako pracę doktorską w dziedzinie chociażby informatyki i np poprosić Helwetyka o zostanie promotorem albo recenzentem.
W razie czego, z przyjemnością, ale muszę zaznaczyć, że nigdy nie miałem okazji działać na tym odcinku, więc przykłady i instruktaż byłyby więcej niż wskazane.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
W zasadzie wypełniasz w pewnym sensie funkcję promotora przy tworzeniu tego dzieła.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości