(19-12-2021 11:26)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeśli ktoś ma fazę na BAAS będzie mógł jakoś tam do tego klimatu nawiązać (np zarządzając mniejszym obszarem), a jeśli ktoś woli szejków - będzie mógł być szejkiem. (Z zastrzeżeniami jak wyżej). Jak najbardziej, na niższym szczeblu można. „Pojemność narracyjna” mikronacji jest w zasadzie nieograniczona, a przestrzeń dla osób nastawionych na kreację — potrzebna. Tutaj tylko i aż proponuję, aby zbyt mocno nie profilować w wymiarze kulturowo-politycznym regionu jako całości. Przepraszając za prawo Godwina — podejrzewam, że w Polsce więcej osób byłoby zainteresowanych trzeciorzeską niż arabską mikronacją.
(19-12-2021 11:26)Ametyst Faradobus napisał(a): I teraz pytanie, jak by obmyśleć to przejście od socjalizmu i kolektywizmu do potentatów i oligarchów... może taki scenariusz rosyjski z wytworzeniem się oligarchii na bazie liderów Komsomołu? Operacja pokojowa, naturalnie. ;-P
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
![[Obrazek: 1000.png]](https://stempel.org.pl/antipixel/1000.png)
Jak kiedyś będę musiał sobie wziąć urlop od Bialenii i II Rzesza upadnie to później się pewnie odrodzi jako Trzecia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(19-12-2021 11:26)Ametyst Faradobus napisał(a): No wiecie, zawsze można te narracje mieszać. Jeżeli uznamy, że to będzie funkcjonowało trochę na zasadzie ZEA, a trochę jeszcze bardziej autonomicznie dla tych "emiratów" to w zasadzie wewnętrzny ustrój danego kawałka nowego regionu będzie w rękach zarządzającego nim "emira". Jak komuś się te socjalizmy podobają to moze w swoim "emiracie" tak rządzić... jego cyrk i jego małpy.
Natomiast nie będzie problemu, że tak jak obecnie ten region na narzucony ustrój, który jak pokazała praktyka nikomu nie odpowiada... bo nikt się w to bawić nie chce.
(19-12-2021 11:26)Ametyst Faradobus napisał(a): I teraz pytanie, jak by obmyśleć to przejście od socjalizmu i kolektywizmu do potentatów i oligarchów... może taki scenariusz rosyjski z wytworzeniem się oligarchii na bazie liderów Komsomołu?
Ten cały socjalizm dżamahirijski może po prostu upaść... co jest przecież logicznym "ciągiem wydażeń". Przecież Przewodniczący LKD może się ogłosić jakimś "prezydentem-szejkiem", a ziemię "rozdać swoim". Oligarchia na bazie "liderów Komsomołu"? No super, ale w tej DB nikt nie działa i nie ma liderów. Ale faktem jest, że jakąś narrację trzeba wykombinować.
Mamy tam około 120 tys. km2 pustyni, a ponieważ tak naprawdę nigdy nie robiliśmy w Bialenii typowej mapy fizycznej (taką jaką mają Wyspy Przyjaźni), to możemy uznać, że reszta terenów jest czymś w rodzaju stepu oraz terenów przypominających południowe brzegi Morza Śródziemnego itd. Byłoby to nawet geograficznie logiczne.
Tutaj moja kombinacja z mapą Nordaty, gdzie uwzględniłem dotychczasowe tereny uznane już wczesniej za pustynne - http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._52_54.png
Osobiście bym w taką zabawę wszedł... np. za swój "emirat" przyjmująć okolice Militarewa, gdzie mógłbym przywrócić kwestie militarne (ta okolica przecież tak historycznie wyglądała, zanim SZ RB wyniosły się z DB).
19-12-2021 12:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 12:06 przez Ametyst Faradobus.)
(19-12-2021 12:01)Ronon Dex napisał(a): Jeżeli uznamy, że to będzie funkcjonowało trochę na zasadzie ZEA, a trochę jeszcze bardziej autonomicznie dla tych "emiratów" to w zasadzie wewnętrzny ustrój danego kawałka nowego regionu będzie w rękach zarządzającego nim "emira". Jak komuś się te socjalizmy podobają to moze w swoim "emiracie" tak rządzić... jego cyrk i jego małpy.
Aż będzie mi się chciało Faradobaj przenieść. xD Inna sprawa, że ten kawałek Anatolii, w którym leży moje i Karola lenno od dawna widzę jako taką muzułmańsko-arabską enklawę na Anatolii (obok Abdulstaden). W realu sułtanaty i emiraty też nie leżą jedynie na Półwyspie Arabskim.
(19-12-2021 12:01)Ronon Dex napisał(a): Ten cały socjalizm dżamahirijski może po prostu upaść... co jest przecież logicznym "ciągiem wydażeń". Przecież Przewodniczący LKD może się ogłosić jakimś "prezydentem-szejkiem", a ziemię "rozdać swoim". Oligarchia na bazie "liderów Komsomołu"? No super, ale w tej DB nikt nie działa i nie ma liderów. Ale faktem jest, że jakąś narrację trzeba wykombinować.
Typowa Azja Środkowa - Nazarbajew, Nijazow, Karimow...
(19-12-2021 12:01)Ronon Dex napisał(a): Osobiście bym w taką zabawę wszedł... np. za swój "emirat" przyjmująć okolice Militarewa, gdzie mógłbym przywrócić kwestie militarne (ta okolica przecież tak historycznie wyglądała, zanim SZ RB wyniosły się z DB).
Też bym się przyłączył.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
19-12-2021 12:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 12:15 przez Ronon Dex.)
(19-12-2021 12:06)Ametyst Faradobus napisał(a): Też bym się przyłączył. No to tak... Ty masz swoje pomysły i byś się w to pobawił, ja mam swoje i w to wchodzę (bo przyznam, że do socjalizmów zacięcia nie mam - to i mi się nie chciało specjalnie w DB kombinować, ale militaryzm to co innego). Jak czytam Helwetykowi się to spodobało (może wreszcie zostanie naszym obywatelem?) - to już trzech. Andrzej pewnikiem ma swoje pomysły, skoro ten temat ruszył... to czterech. W zasadzie dobry początek.
Mogę w wolnej chwili zrobić prostą mapkę do ustalenia granic tych "emiratów".
(19-12-2021 12:13)Ronon Dex napisał(a): Jak czytam Helwetykowi się to spodobało (może wreszcie zostanie naszym obywatelem?) - to już trzech. Mnie się szalenie podoba pozycja radzieckiego (od doradcy, he he) ambasadora...
19-12-2021 16:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 16:18 przez Ronon Dex.)
Dobra Panowie... to do roboty.
Punkt 1 - Symbolika i nazewnictwo
Jak powinno wyglądać godło i flaga tego regionu. Pomysły i wytyczne poproszę i "bierę się" do roboty.
W między czasie jak ten nowy region nazwiemy?
Punkt 2 - Prawo
Trzeba przygotować projekt nowej ustawy dotyczącej regionów oraz od razu poprawki do ustaw, gdzie występuje DB. Tak naprawdę to trzeba zacząć od zmiany Konstytucji i tutaj proponuje po prostu usunąć "ROZDZIAŁ VII – ADMINISTRACJA" lub napisać go tak by kwestie podziału na regiony nie wymagały na przyszłość zmian w Konstytucji.
Ja proponuję tak:
Republika Bialeńska składa się ze wspólnot samorządowych, obszarów podlegających bezpośrednio władzy centralnej i terytoriów zależnych. Ich lokalizację, wielkość i funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
Zamiast dotychczasowego:
Republika Bialeńska składa się z dwóch wspólnot samorządowych: Rzeszy Bialeńskiej i Dżamahiriji Bialeńskiej oraz podległego bezpośrednio władzy centralnej terytorium Wysp Przyjaźni. Ich funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
W tej sposób nie blokujemy sobie na przyszłość różnych pomysłów i za każdym razem nie musimy zmieniać Konstytucji... te terytoria zależne dopisałem celowo, na razie nie mamy, a nic nie jest wykluczone.
Punkt 3 - Prawo lokalne
Trzeba obmyśleć zasady funkcjonowania "emiaratów" i przygotować stosowny akt prawa lokalnego. Należy pamiętać, że na początek tych emiratów nie będzie wiele, reszta terenu musi być zarządzana przez władze regionu. Stolicę bym pozostawił w Bengazi.
Punkt 4 - Mapka
Przygotuję to już sam... zrobię taka uproszczoną mapkę konturową, gdzie będziemy nanosić nasze "emiraty".
19-12-2021 17:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 17:22 przez Ametyst Faradobus.)
Cytat: Punkt 1 - Symbolika i nazewnictwo
Jak powinno wyglądać godło i flaga tego regionu. Pomysły i wytyczne poproszę i "bierę się" do roboty.
W między czasie jak ten nowy region nazwiemy?
Zastanawiam się, czy na pewno potrzeba radykalnej zmiany symboliki? Może po prostu zmienimy napis na sokole Dżamahiriji?
Co do nazwy to myślałem o tej republice autonomicznej, ale skoro region ma się składać z "emiratów" to może coś bardziej neutralnego? Arabska Autonomia Bialenii Północnej? Autonomia Bengazijska?
Cytat:Ja proponuję tak:
Republika Bialeńska składa się ze wspólnot samorządowych, obszarów podlegających bezpośrednio władzy centralnej i terytoriów zależnych. Ich lokalizację, wielkość i funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
Zamiast dotychczasowego:
Republika Bialeńska składa się z dwóch wspólnot samorządowych: Rzeszy Bialeńskiej i Dżamahiriji Bialeńskiej oraz podległego bezpośrednio władzy centralnej terytorium Wysp Przyjaźni. Ich funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
W tej sposób nie blokujemy sobie na przyszłość różnych pomysłów i za każdym razem nie musimy zmieniać Konstytucji... te terytoria zależne dopisałem celowo, na razie nie mamy, a nic nie jest wykluczone.
Od dawna mnie kusiło, aby coś takiego zaproponować. Deklaruję też pomoc w napisaniu nowej ustawy przy czym zastanawiam się, czy nie lepiej by było uchwalić za jednym zamachem dwie osobne ustawy: o Rzeszy i o nowym regionie?
Cytat:Punkt 3 - Prawo lokalne
Trzeba obmyśleć zasady funkcjonowania "emiaratów" i przygotować stosowny akt prawa lokalnego. Należy pamiętać, że na początek tych emiratów nie będzie wiele, reszta terenu musi być zarządzana przez władze regionu. Stolicę bym pozostawił w Bengazi.
Ja bym tu postawił na coś w stylu wolnych miast: jeżeli jakiś człowiek jest w stanie wykazać (oczywiście w sensie symbolicznym), że kontroluje dane terytorium to będzie się mógł ubiegać o uznanie jego władzy przez władze regionalne i pod ich pieczą ją sprawować w zamian płacąc np haracz. Jeden emirat (własnie, czy narzucamy tu nazwę? proponuję stosować neutralną nazwę okręg albo mikroregion) będzie mógł być zamieszkany zarówno przez jedną osobę, jak i przez grupę ludzi.
Ametyst Faradobus
19-12-2021 17:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 17:35 przez Helwetyk.)
(19-12-2021 17:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do nazwy to myślałem o tej republice autonomicznej, ale skoro region ma się składać z "emiratów" to może coś bardziej neutralnego? Arabska Autonomia Bialenii Północnej? Autonomia Bengazijska? Z wszystkimi gwiazdkami w mocy, ale jeżeli neutralnego, proponuję nie umieszczać arabskiej w nazwie; podobnie nie zakładałbym z góry, że jednostkami podziału administracyjnego będą emiraty, sułtanaty, szejkanaty, wezyraty etc. Głośno zastanawiam się, czy „zwykła” Bialenia Północna nie byłaby potencjalnie najlepsza, bo „najpojemniejsza” narracyjnie.
Błagam, tylko nie ta "inkluzywna" nowomowa.
Ametyst Faradobus
|