01-01-2022 22:14
Podoba mi się druga wersja, ufoludy też są fajne.
|
Czwórlenno?
|
|
01-01-2022 22:14
Podoba mi się druga wersja, ufoludy też są fajne.
03-01-2022 22:06
No to co, panowie lennicy, nie ma chyba sensu za dużo gadać, bo się znudzimy, zanim wystartujemy.
W Rzeszy obowiązuje Ustawa o wspólnotach lenn i wolnych miast. Czy wszystkim odpowiada nazwa "Departament Mon"? Kto będzie osobą odpowedzialną za reprezentowanie danej wspólnoty przed władzami Rzeszy Bialeńskiej? Ja mogę, ale nie muszę. Myślę, że nie ma większego sensu, żebyśmy mieli się bawić w prawodawstwo mikroregionalne, dlatego wystarczy chyba całkiem krótki statut: Cytat:My, niżej podpisani, postanawiamy o powołaniu do życia Departamentu Mon ze stolicą w Anomaliowie. Celem Departamentu jest tworzenie wspólnej narracji oraz pogłębianie współpracy między naszymi lennami, miastem stołecznym i bazą wojskową.@AleksanderNovak @Joahim-von-R @'Ametyst Faradobus' @'Ronon Dex' @'Tymoteusz Piechota'
03-01-2022 22:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2022 22:12 przez Tymoteusz Dostojewski.)
Mi się podoba nazwa "Departament Mon", ja proponuję Ronona, może się zgodzi. Moim zdaniem statut pasuje.
03-01-2022 22:16
Mogę oprawić ten statut w jakąś ładną formę graficzną. Może stwórzcie od razu symbole?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
03-01-2022 22:19
Ja byłbym za herbem złożonym z herbów wszystkich lenn, Anomaliowa i bazy wojskowej (jeśli ma jakiś taki symbol).
03-01-2022 22:29
Na jednej tarczy?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
03-01-2022 23:08
Tak. Jak wszyscy, którzy deklarowali udział dołączą, to będziemy mieli 7 herbów połączenia... Masz pomysł, jak podzielić tarczę. Sześcioczęściową tarczę mieli Sanguszkowie, ale czy była też jakaś siedmioczęściowa?
03-01-2022 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2022 23:30 przez Ametyst Faradobus.)
Dzielenie tarczy jest bez sensu, herb traci wtedy funkcję komunikacyjną. Jedyny udany przykład z sześcioma tarczami to Liechtenstein: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...ns.svg.png
Proponuję kompozycję heraldyczną - herb Anomaliowa (jako stolicy) pośrodku, a mniejsze herby pozostałych podmiotów naokoło. ![]() Postaram się podesłać jakieś realowe przykłady.
UPDATE - tak na szybko https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...hromie.jpg prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
04-01-2022 07:58
(03-01-2022 22:06)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Kto będzie osobą odpowedzialną za reprezentowanie danej wspólnoty przed władzami Rzeszy Bialeńskiej? Ja mogę, ale nie muszę. (03-01-2022 22:11)Tymoteusz Piechota napisał(a): ja proponuję Ronona, może się zgodzi.Moim zdaniem możnaby pójśc w kierunku podobnym do Departamentu Lisewskiego i tym reprezentantem ogłosić Burmistrza Wolnego Miasta Anomaliów - tylko niekoniecznie bym się na to pisał, z racji tego, że jestem już Prefektem Departamnetu Lisewskiego właśnie. Jeśli zadecydujecie i się uprzecie, że ja to się nie będę uchylał, ale tego już za dużo jest - Departament Lisewski, Nan Di w Brodrii, Dowódca Sił Zbrojnych (co się wiąże z zarządzaniem Wyspami Przyjaźni), tymczasowy zarządca DB (z musu ale zawsze). Normalnie jeszcze trochę i mi odbije i sam się "cysorzem" ogłoszę jak tam ten w tej Insulii, co to Novak ma z nim problem. Uważam, że albo Andrzej - wszak jego lenno tam pierwsze było, albo może ktoś z naszych młodszych obywateli? Aby nie było tak, że wszytskie stołki to "mikronacyjne dziady" zgarniają. Może "świeża krew" się przyda, może to będzie też motywacja do aktywnego i na dłuższą metę działania w naszym kraju? (03-01-2022 22:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja byłbym za herbem złożonym z herbów wszystkich lenn, Anomaliowa i bazy wojskowej (jeśli ma jakiś taki symbol). (03-01-2022 23:23)Ametyst Faradobus napisał(a): Proponuję kompozycję heraldyczną - herb Anomaliowa (jako stolicy) pośrodku, a mniejsze herby pozostałych podmiotów naokoło.W pewnym sensie zgadzam się z Ametystem, że herb z podziałem na X pól to jest przesada, ale taka "kompozycja" to jak najbardziej może występować, ale chyba nie jako herb Departamentu, który powinien być moim zdaniem czytelny. W Departamencie Lisewskim, przy trzech elementach mozna było sobie pozwolić na herb z trzema polami, gdzie umieściłem elementy charakterystyczne dla symboliki trzech elementów, ale tutaj jest tego za dużo... Moim zdaniem nalezy poszukać elementów wspólnych... Japan i Venomania ma elementy "japońskiego wschodzącego słońca" to można połączyć. Herbu Dalmazji (tym razem Tobie, Ametyście się coś skojarzyło - tak jak mnie z tą "Jeruzelimą") jeszcze nie ma - jesteśmy z Tymoteuszem na etapie wymiany pomysłów, z których ten herb powstanie. Jednak lennik chce by to było związane symbolicznie w jakiś sposób z morzem - a więc w jakiś sposób będzie. Co do Kinosławii to nie wiem, czy ta symbolika jest na poważnie czy to żart Novaka? Nasuwają się kolejne pytania: 1/ Czy do departamentu wchodzi to lenno pod zarządem Lwa? Dawniej to chyba się Genua nazywało... herbu nie miało, ale związek z morzem jest oczywisty. 2/ Co z kwestią "Bazy"? Może zrobimy tak, że skoro jest tam baza morska, ma powstać jeszcze jedna - dla Rzeszy, to można tam zbudować miasto (co byłoby logiczne - wszak bazy morskie muszą mieć pracowników, rodziny wojskowych muszą gdzieś mieszkać, a same bazy mieć jakieś zaplecze cywilne - zaopatrzeniowe. Tutaj mógłbym się tym miastem zająć (ale na stołeczny Anomaliów się raczej nie piszę... Lisewo wystarczy) - a na terenie wolnych miast mogą być obiekty wojskowe SZ RB - precedens już jest czyli baza lotnicza na terenie Lisewa. Herb tego nowego miasta sie dopasuje... ale na pewno też związany będzie z morzem. Mamy więc już dwa elementy: japońskie wschodzące słońce i morze oraz jakiś element "ufologiczny" od stołecznego Anomaliowa (a może nie tyle "ufologiczny" co coś związane z niebiem?). Moim zdaniem na tej podstawie można opracować herb nowego departamentu. Ja tam sie nie znam.. to działka Ametysta, ale jakoś mi się tak zdaje, że w heraldyce realowej to herby jakiś jednostek administracyjnych niebardzo są złożone z herbów ich elementów. Na ten przykład herby województw (przeszłe i obecne) nie są przecież zlepkiem herbów miast na ich terenie... Osobiście jestem za opracowaniem nowego, odrębnego herbu dla nowego departamentu - który oddawałby jego charakter, a nie byłby zlepkiem herbów jego elementów. Co do flagi to jakieś pomysły przedstawię gdy będzie herb - bo wtedy będzie znana kolorystyka.
04-01-2022 09:14
(03-01-2022 23:23)Ametyst Faradobus napisał(a): Dzielenie tarczy jest bez sensu, herb traci wtedy funkcję komunikacyjną. Jedyny udany przykład z sześcioma tarczami to Liechtenstein: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...ns.svg.pngA mi tam się herb Księstwa Pomorskiego podoba. https://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_ksi%C...omorskiego Jeszcze wpadłem na pomysł, że stworzyć herb wielki Rzeszy, złożony ze wszystkich herbów lenn i wolnych miast. Problem byłby chyba głównie taki, że to się za często zmienia i herb szybko traciłby aktualność. (04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): Uważam, że albo Andrzej - wszak jego lenno tam pierwsze było, albo może ktoś z naszych młodszych obywateli? Aby nie było tak, że wszytskie stołki to "mikronacyjne dziady" zgarniają. Może "świeża krew" się przyda, może to będzie też motywacja do aktywnego i na dłuższą metę działania w naszym kraju?Jak nikt inny się nie zgłosi, to nie będę się uchylał, ale wolałbym, żeby ktoś z nowszych obywateli się zgłosił. (04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): 1/ Czy do departamentu wchodzi to lenno pod zarządem Lwa? Dawniej to chyba się Genua nazywało... herbu nie miało, ale związek z morzem jest oczywisty.No myślę, że tak, jeśli Ametyst się zgadza. (04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): 2/ Co z kwestią "Bazy"? Może zrobimy tak, że skoro jest tam baza morska, ma powstać jeszcze jedna - dla Rzeszy, to można tam zbudować miasto (co byłoby logiczne - wszak bazy morskie muszą mieć pracowników, rodziny wojskowych muszą gdzieś mieszkać, a same bazy mieć jakieś zaplecze cywilne - zaopatrzeniowe. Tutaj mógłbym się tym miastem zająć (ale na stołeczny Anomaliów się raczej nie piszę... Lisewo wystarczy) - a na terenie wolnych miast mogą być obiekty wojskowe SZ RB - precedens już jest czyli baza lotnicza na terenie Lisewa. Herb tego nowego miasta sie dopasuje... ale na pewno też związany będzie z morzem.Jestem za tym pomysłem. (04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): Ja tam sie nie znam.. to działka Ametysta, ale jakoś mi się tak zdaje, że w heraldyce realowej to herby jakiś jednostek administracyjnych niebardzo są złożone z herbów ich elementów. Na ten przykład herby województw (przeszłe i obecne) nie są przecież zlepkiem herbów miast na ich terenie...No tak, ale myślę, że czasem można zrobić coś względnie oryginalnego, zwłaszcza, że realne precedensy są. Nie chodzi wszak o to, żeby zaraz ten Departament scentralizować i nadać mu wspólną tożsamość, tylko o to, że jest tu związek lenników i wolnych miast.
|