04-01-2022 09:18
Ja też jestem za opracowaniem odrębnego herbu, nasze lenna, oprócz mojego leżą nad rzeką Mon, możemy wykorzystamy rzekę w herbie.
|
Czwórlenno?
|
|
04-01-2022 09:18
Ja też jestem za opracowaniem odrębnego herbu, nasze lenna, oprócz mojego leżą nad rzeką Mon, możemy wykorzystamy rzekę w herbie.
(04-01-2022 09:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Nie chodzi wszak o to, żeby zaraz ten Departament scentralizować i nadać mu wspólną tożsamość, tylko o to, że jest tu związek lenników i wolnych miast.Ale czemu to przeczy w kwestii symboli typu herb i flaga? Alementy departamentu mogą mieć ogromną autonomie i być nawet "luźnym związkiem", ale sam departament może mieć wspólny herb i flagę, która tylko trochę nawiązuje do tego co się na tym terenie znajduje. (04-01-2022 09:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A mi tam się herb Księstwa Pomorskiego podoba. https://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_ksi%C...omorskiegoZauważ jednak, że jest to większość spójnych znaków graficznych - w przypadku zlepka herbów lennych i wolnych miast nowego departamentu powstanie totalny chaos graficzny. Można zrobić jeszcze inaczej - czyli zrobić herb departamentu, który w ogóle nie ma w sobie niczego charakterystycznego dla herbów poszczególnych lenn... wtedy żaden element nie będzie wyróżniony, w żaden sposób.
04-01-2022 10:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2022 10:15 przez Tymoteusz Dostojewski.)
Zgadzam się z Rononem, ja też nie chcę żeby powstał chaos graficzny.
04-01-2022 12:22
No dobrze, znowu mnie przegłosowaliście.
![]() Teraz powinienem się chyba obrazić o herb i przeprowadzić do Muratyki... Ale jeszcze się wstrzymam.
04-01-2022 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2022 13:54 przez Ametyst Faradobus.)
Co do Genui to mogę się zaangażować jako jego zarządca.
Swoją drogą przyda mi się herb Dalmazji, aby móc go ustawić jako miniaturkę działu. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
04-01-2022 14:18
Ja też czekam na ten herb.
(04-01-2022 12:38)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą przyda mi się herb Dalmazji, aby móc go ustawić jako miniaturkę działu.Będzie zrobiony - kombinuje z tym równolegle z herbem nowego Departamentu, bo pewien pomysł mający iść do Dalmazji, bardziej mi pasuje na departament. Dzisiaj coś wrzucę, trochę cierpliwości.
Propozycja herbu dla Departamentu Mon...
![]() Żaden symbol z lenn nie został użyty, a więc żaden element departamantu nie jest faworyzowany. Ptak lejący wodę z dzbana na skale... może to symbolizować rzekę płynącą z gór, a co symbolizuje ten "zdwojony" ptaszek to już ametyst wykombinuje, ma talent do tego (wzór ptaka i dzbana wzięty z herbu Rijeki). Na dole zarys linii brzegowej departamentu. Kolorki tak dobrane, że przy kombinowaniu flagi będzie mogła miec kolorystykę, która u nas chyba dotyczas nie wytępowała.
04-01-2022 16:18
Gituwa, jedynie daj trochę większą "pomarańczową" przerwę między górnym krańcem tarczy i łbami ptaszora.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
04-01-2022 16:25
Czy dzban symbolizuje to, że w tym regionie jest ogromne (liczące aż 3) zgromadzenie dzbanów?
|