• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje w sprawie zmiany Konstytucji.
(22-01-2022 21:07)Karol Medycejski napisał(a): No chyba, że chcemy to zmienić i by to jednak Prezydent jednoosobowo przejął władzę ustawodawczą w okresie stanu nadzwyczajnego.
Ja bym optował za Radą Republiki. Jeżeli nie uzbiera się trzech w miarę aktywnych obywateli, to i szanse na ratowanie państwa będą nikłe i trzeba będzie poczekać, aż ktoś zdecyduje się na powrót.
Jednoosobowe rządy Prezydenta byłyby niebezpieczne choćby dlatego, że mógłby wpaść na niedobre pomysły, np. monarchizację Bialenii lub jakieś zbliżenie do Wielkiego Szatana. Cała Rada Republiki raczej by w takie odmęty szaleństwa nie popadła, miejmy nadzieję.
(22-01-2022 21:07)Karol Medycejski napisał(a): Wyrzuciłbym także sformułowanie lub rozporządzenia Prezydenta z proponowanej treści artykułu 18. Jeżeli będzie potrzeba wydania aktu wykonawczego, to wówczas powinno to wynikać wyraźnie z ustawy i takie sformułowanie w konstytucji jest całkowicie niepotrzebne.
Słuszna uwaga - reguluje to art.6 ust.2 ustawy o tytuałch honorowych. Przyjąłem do wiadomości... jak będziemy składać projekt to już bez tego elementu, na razie tylko wykreśliłem.

(22-01-2022 21:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym optował za Radą Republiki. Jeżeli nie uzbiera się trzech w miarę aktywnych obywateli, to i szanse na ratowanie państwa będą nikłe i trzeba będzie poczekać, aż ktoś zdecyduje się na powrót.
Mieliśmy już takie sytuacje i państwo dalej istnieje...

(22-01-2022 21:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jednoosobowe rządy Prezydenta byłyby niebezpieczne choćby dlatego, że mógłby wpaść na niedobre pomysły, np. monarchizację Bialenii lub jakieś zbliżenie do Wielkiego Szatana. Cała Rada Republiki raczej by w takie odmęty szaleństwa nie popadła, miejmy nadzieję.
Akurat zmiana ustroju nie byłaby możliwa, bo jest on zapisany w Konstytucji, a Zmiany konstytucji może dokoanć ZN przy 2/3 głosów oraz (ale to jest na razie w propozycji) jednomyślnie RR w czasie stanów nadzwyczajnych.

Sadzę, że zabezpieczeniem powinna być odpowiednio napisana ustawa o stanach nadzwyczajnych... ale akurat przy tej zmianie konstytucyjnej nie zamierzam się upierać, sam od początku mam pewne wątpliwości przecież.
(23-01-2022 07:42)Ronon Dex napisał(a): Sadzę, że zabezpieczeniem powinna być odpowiednio napisana ustawa o stanach nadzwyczajnych...
To będzie na pewno ciekawa dyskusja.

Ja też się w kwestii tego jednego słowa nie upieram. Można dopisać na wszelki wypadek, żeby nie trzeba było potem kolejny raz nowelizować Konstytucji.
(22-01-2022 21:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym optował za Radą Republiki. Jeżeli nie uzbiera się trzech w miarę aktywnych obywateli, to i szanse na ratowanie państwa będą nikłe i trzeba będzie poczekać, aż ktoś zdecyduje się na powrót.

A jak wówczas wyglądałoby uzupełnianie składu?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To jest kolejna kwestia, którą powinna uregulować ustawa o stanach nadzwyczajnych. Tutaj już może nie off-topujmy, bo meritum wątku znowu zatonie w kwestiach pobocznych. Mam otworzyć osobne konsultacje społeczne?
Otwórz.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Otworzę.
Myślę, że projekt już niedługo będzie można zgłosić w Zgromadzeniu. W końcu tam również Obywatele będą mogli się wypowiedzieć, jeśli nie zdążą na etapie konsultacji.
(23-01-2022 19:36)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Myślę, że projekt już niedługo będzie można zgłosić w Zgromadzeniu.
Nie ma problemu... czy nie ma innych propozycji zmian? Miałeś jeszcze przejrzeć Konstytucję i ewentualnie coś zaproponować...
Ja bym pokombinował ze wzmocnieniem pozycji Rady Republiki, ale jak zaproponowałem to jakiś czas temu, to raczej ewentualność zmian ustrojowych nie spotkała się z entuzjazmem, więc chyba nie jest to kwestia do włączenia do projektu, którego przyjęcie ma być tylko formalnością.
(23-01-2022 20:50)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym pokombinował ze wzmocnieniem pozycji Rady Republiki, ale jak zaproponowałem to jakiś czas temu, to raczej ewentualność zmian ustrojowych nie spotkała się z entuzjazmem, więc chyba nie jest to kwestia do włączenia do projektu, którego przyjęcie ma być tylko formalnością.
A może jednak... warto to jeszcze przedyskutować? Samo głosowanie projektów zmian można tak zorganizować, by poprawki nie wiążące się ze sobą można było głosować odrębnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości