• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa?
Jako, że we środę mnie nie będzie to do czwartku zbieram ewentualne uwagi do powyższego szkicu. Jeżeli ich nie będzie to napiszę projekt ustawy na bazie pomysłu Ronona.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wybaczcie, że jeszcze nie napisałem, ale mnie nie było. Dzisiaj się postaram, a jak nie to poganiajcie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Cytat:Artykuł 1.

1. Kolosalny Związek Obszarników jest autonomiczną wspólnotą samorządową Republiki Bialeńskiej, w ramach której jednoczą się lennicy i mieszkańcy wolnych miast.
2. Alternatywną nazwą oficjalną Kolosalnego Związku Obszarników jest Rzesza Bialeńska. Ilekroć w tekście niniejszej ustawy pada nazwa "Rzesza" rozumie się przez to Rzeszę Bialeńską.
3. Granice administracyjne Rzeszy obejmują obszar historycznych regionów Oceanii, Pomorza, Polesia, Półwyspu Lisewskiego, a także cały obszar Anatolii. Dokładny zasięg terytorium Rzeszy określa załącznik do niniejszej ustawy.

Artykuł 2.

Na terytorium Rzeszy obowiązują wszystkie akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej. Prawo miejscowe nie może stać w sprzeczności z tymi aktami.

Artykuł 3.

Sejm Rzeszy, rozumiany jako zgromadzenie wszystkich lenników i przedstawicieli wszystkich wolnych miast, wybiera Lwa Wolnogradu, który jako zwierzchnik Rzeszy reprezentuje ją przed władzami zwierzchnimi Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 4.

Prezydentowi Republiki Bialeńskiej przysługuje godność Wikariusza Rzeszy. W uzasadnionych przypadkach Wikariusz Rzeszy wykonuje niektóre obowiązki Lwa Wolnogradu.

Artykuł 5.

Kwestie związane z funkcjonowaniem Rzeszy, które nie zostały uregulowane przez akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej, rozstrzygają właściwe organa Rzeszy.

Artykuł 6.

Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.

W porównaniu z obecnym ustrojem ustawa ta wprowadza tylko jedną zmianę: ogranicza skład sejmu do lenników i przedstawicieli miast wyłączając posiadaczy folwarków, którzy lenn nie posiadają.
Ametyst Faradobus

Moim zdaniem zupełnie wystarczający akt prawny do unormowania Rzeszy na poziomie państwowym. Nic więcej nie jest potrzebne: nazwa, terytorium oraz określenie osoby reprezentującej region przed władzami państwowymi. Reszta zostaje określona w prawie lokalnym. Jak dla mnie "wzorzec" ustawy do powoływania jakiejkolwiek jednostki administracyjnej.
Problem miałem z Sejmem i Lwem: planowałem nie dawać tu Sejmu, ale skoro ma być Lew to musi być chociaż ogólne powiedziane, kto go powołuje i skąd on się bierze.
Ametyst Faradobus

Podejrzewam, że parlament pochyli się nad ustawą i zniesie obecnie obowiązującą dopiero za jakiś czas, ale może warto by już przysiąść nad tworzeniem statutu wewnętrznego? Nie wiem, jaką aktualnie większość z Was ma wizję ustroju naszego związku, ale ja bym obstawał za czymś, o czym już mówiłem - to znaczy aby jeden duży akt zastąpił kilka dziś obowiązujących i aby większość najbardziej podstawowych kwestii była w nim ujęta. Aby nie trzeba było grzebać w ustawach o miastach, o Gwardii, o wspólnotach.
Ametyst Faradobus

Pozwolę sobie nieśmiało podbić temat. Dochodzi tu jeszcze jedna sprawa: w przypadku przyjęcia ustawy w tej formie de facto straci podstawy funkcjonowania Dżamahirija Bialeńska.
Ametyst Faradobus

Po operacji "Bramy Valhalli" ja napiszę projekt ustawy o samorządzie w Bialenii Północnej. Póki co Dżamahirija i tak nie funkcjonuje, a formalnie kieruje nią chyba jeszcze Ronon.
Czyli można po prostu dopisać, że tereny obecnej DB przechodzą pod bezpośredni zarząd władz RB?
Ametyst Faradobus

Póki co tak. Albo w ogóle nic nie pisz o DB.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości