• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [mapa, terytorium]
Cytat:W zasadzie środek pusty, a wybrzeże zasiedlone też jest całkiem sensowne. Trochę jak w Hameryce albo Australii.

Też mi się taki układ podoba... zróbcie tylko do połowy czerwca spis nazw i mniej więcej lokalizację - to się to na mapę naniesie.
Zrobię to jakoś w tygodniu, bo jestem chwilowo rex ambulans.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Bez pośpiechu... do 16-tego jestem na wyjeździe, po powrocie pewnie też od razu nie znajdę czasu na zabawę mapą. Zapewne 20-tego nad tym siądę. To do tego czasu prosiłbym o jakiś zbiorczy spis co trzeba zrobić na mapie - stan wyjściowy to mapa w galerii. Co nanieść, gdzie i jak ma się nazywać. Jeśli coś jest już w jakimś temacie opisane to wystarczy link.
Mam pewien problem: na dostępnych mapach tereny lenn są nieaktualne, przynajmniej jeśli chodzi o Anatolię, a fajnie byłoby je uwzględnić. Dysponuje ktoś może nowszą wersją?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

No właśnie problem polega na tym, że niwszej nie mam. Ma tą co w galerii... ale mam plik PSD (warstwowy), a więc mogę bez problemu ponanosić co ustalisz. 

Chyba trzeba będzie pewne rzeczy "z zeznań" odtworzyć i ponownie zatwierdzić. 

Może skoro na Anatolii miejsca jest w bród to poprzydzielasz to tak jak to jest w przypadku lenna Iwana... po prostu poprzydziela się tereny po granicach kwadratów (bez kombinacji i tasiemcowych dyskusji o przebiegu granic), a już użytkownicy sobie je zagospodarują po swojemu i w detalach?

Będziemy mieli na Anatolii ustalone obszary dla lenników - w sposób prosty i bez dociekania detali. Ustalić gdzie jskie lenno jest i dać obszar w sposób prosty naniesiony.
Akurat czytam dzieła Świętego Karola Modzelewskiego o organizacji opolnej i tam w ustalaniu granic terytoriów opierano się na zaznaniach mieszkańców, a udzielenie tych informacji było ich obowiązkiem wobec księcia. To może się sprawdzić i u nas.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem dzielenia tego jak w Afryce postkolonialnej na jakieś równe kwadraty i prostokąt. Sam na przykład mam mapę własnego lenna, za moment ją wrzucę na nowe forum, w kształcie dosyć niekonwencjonalnym. Proponuję rzecz następującą: ogłoszę, że każdy lennik, który chce być uwzględniony powinien dostarczyć mi opis granic wraz z oglądowym zaznaczeniem ich na mapie. Aktualnie działa tylko mała część lenn, które zostały nadane w przeszłości i tylko te aktywne sugeruję umieścić na mapie. To będzie moim zdaniem rozsądne odzwierciedlenie stanu faktycznego. Reszta może zostać restytuowana w późniejszym czasie.
Ametyst Faradobus

Cytat: Aktualnie działa tylko mała część lenn, które zostały nadane w przeszłości i tylko te aktywne sugeruję umieścić na mapie. To będzie moim zdaniem rozsądne odzwierciedlenie stanu faktycznego. 
Nie ma problemu... Jak każdy lennik "nabazgra" nawet byle jak Paintem na skopiowanym wyciku mapy Anatolii swoje granice - to nie widzę problemu by je nanieść w takiej postaci na mapę.

Przy czym:
- granice Venomanii są,
- granice Anatolii Brodryjskej mam,
- granice Żółkwi (Wyspa Bialeńska) mam - tylko warstwę ukryłem do czasu deklaracji J.S.,
- lenna Thomasa i moje są naniesione (Półwysep Lisewski - W.B.)

Resztą poproszę w dowolnej, choć czytelnej w miarę formie.
Jeśli chodzi o Mechanice to stworzyłem nową mapę: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/ezgal...iew&id=107

Samo umiejscowienie lenna ma mapie Anatolii jest tutaj: http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._33_08.png

Nie kieruj się tylko proszę lokalizacją miejscowości na tej drugiej. Stan faktyczny prezentuje ta pierwsza.
Ametyst Faradobus

Jeżeli gdzieś jeszcze są linki do innych granic lenn to proszę je tutaj umieścić - nie trzeba wtedy granic rysować, chciałbym tylko mieć to w jedmym miejscu by nie szukać po różnych tematach, bo wtedy łatwo coś przeoczyć.
Moje lenno znajduje się tutaj:

[Obrazek: MBqx3sJ.png]

Tak natomiast przedstawia się wycinek z zaznaczoną główną miejscowością, nazywającą się identycznie, jak samo lenno:

[Obrazek: 2KxltwD.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości