Moja propozycja jest taka, aby zabawić się w kompilację.
Naród Bialeński, będący od lat dziewięciu stałą częścią polskiego Mikroświata, w toku historii wielokrotnie mierzył się z trudnymi wyzwaniami, ale dzięki zdolnościom twórczym swoich najlepszych synów skutecznie stawiał im czoła. Republika Bialeńska pozostaje dumna ze swojej nordackiej tożsamości i niezmiennie dąży do pokoju i współpracy całego kontynentu. W czasach obecnych Bialeńczycy widzą swoją rolę na poziomie regionalnym i światowym jako narodu budującego pokój oraz dążącego do wszechstronnego postępu. Społeczeństwo bialeńskie zdecydowane jest, by poprzez swoje demokratyczne instytucje zachować miejsce w historycznym pochodzie społeczności mikronautów w dziele dążenia ku lepszej, wspólnej przyszłości. Ogłoszenie nowej Konstytucji stanowi dążeń całego różnorodnego ludu bialeńskiego do udoskonalenia własnych instytucji oraz pełniejszego wyrażenia swojej tożsamości.
Mając wszystko to na względzie My, Bialeńczycy, zobowiązujemy się do przekazania wolności następnym pokoleniom, chcąc budować społeczeństwo, w którym każdy lojalny obywatel ma prawo do samorealizacji, nieustannie zdecydowani przełamać ograniczenia, które utrudniają wzrost i rozwój. Gotowi stanąć z braćmi ze wszystkich części mikroświata w walce o przywrócenie świetności mikroświata i usunięcie wszelkich przeszkód ją powstrzymujących, wierząc, że sukcesu nie można osiągnąć bez współpracy, a także mając świadomość znaczenia zacieśnienia więzi, które jednoczą nas ze wszystkimi ludźmi świata walczącymi z imperializmem, w imię woli ludu, wyrażonej 21 marca przez Powstańców Marcowych, którzy sprzeciwili się sarmackiej hegemonii i powołali do życia Zjednoczoną Dżamahiriję Narodów w celu ochrony i wzmocnienia Rewolucji, dopóki nie osiągną celów wolności, socjalizmu i jedności, ustanawiamy niniejszą Konstytucję
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
24-10-2022 19:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2022 19:59 przez Karol Medycejski.)
Kon sTY tuc JA to jest krótki tekst ustrojowy w mirkonacjach, więc ja bym to w ogóle wywalił, bo to śmieszne i zbędne, ale jak tam chcecie.
My to w ogóle nie powinniśmy mieć Konstytucji tylko Otuę.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
>bo to śmieszne i zbędne
Trochę jak mikronacje w ogóle.
No mi obojętnie, czy otua będzie miała preambułę, ale jeśli mielibyśmy z niej rezygnować dlatego, że to przerost formy nad treścią, to mam złą wiadomość dla reszty tenkraju.
Otua brzmi bardzo śmiesznie.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii
Zamiast konstytucji zielona książka
Właściciel przedsiębiorstwa "Przemysł Mały"
Error2246
Zielona Książka to jest ponad Konstytucją, oczywista sprawa.
Co do preambuły: ja się nie upieram. Można o tym zdecydować nawet na koniec. Jeśli ktoś będzie chciał to w międzyczasie może przedstawić konkurencyjny pomysł. Ja tymczasem dzisiaj zaproponuję roboczą wersję pierwszego rozdziału.
Ametyst Faradobus
25-10-2022 12:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2022 13:22 przez Ametyst Faradobus.)
A zatem mam przyjemność przedstawić roboczą propozycję pierwszego rozdziału nowej Konstytucji, który napisałem na bazie pierwszych artykułów obecnej ustawy zasadniczej. W niej znalazłem jednak kilka tautologii ("Republika Bialeńska jest demokratyczną republiką" itp.), które starałem się usunąć. Jednocześnie wprowadziłem od razu wzmiankę o podziale władzy pomiędzy Prezydenta, Powszechny Kongres Ludowy oraz pozostałe Komitety. Zaproponowałem także hierarchię prawną, w której ustawy Kongresu (głównego ciała ustawodawczego) stałyby wyżej niż zwykłe uchwały poszczególnych komitetów, regulujących zwykłe sprawy "na co dzień".
Proszę o wszelkie uwagi.
Cytat:ROZDZIAŁ I - REPUBLIKA BIALEŃSKA
Artykuł 1.
[Republika Bialeńska]
Republika Bialeńska jest państwem demokratycznym, w którym suwerenność należy do narodu, funkcjonującym w obrębie mikroświata i czerpiącym z dorobku oraz tradycji Królestwa Bialenii, Wolnego Miasta Króliska, Republiki Klume, Zjednoczonej Dżamahiriji Narodów, Królewskiej Dżamahiriji Narodów, Wolnego Wolnogradu, Islamskiej Federacji Wolnego Wolnogradu, Regencji Wolnego Wolnogradu, Dżamahiriji Bialeńskiej. Republika Bialeńska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium oraz otacza opieką obywateli i dziedzictwo narodowe.
Artykuł 2.
[Ustrój, Obywatele]
1. Władza zwierzchnia w Republice Bialeńskiej należy do obywateli będących jej suwerenem, zaś ustrój oparty jest na podziale władzy pomiędzy Prezydenta oraz Powszechny Kongres Ludowy i Komitety Ludowe, w których pracach uczestniczyć mogą wszyscy obywatele. Organy władzy nie mogą postępować wbrew woli obywateli, którą ci mogą wyrażać za pomocą ustaw i uchwał Powszechnego Kongresu Ludowego oraz uchwał Komitetów Ludowych. Obowiązek postępowania zgodnie z wolą obywateli nie może naruszać niezawisłości i niezależności władz. Władze Republiki Bialeńskiej respektują prawa i wolności człowieka i obywatela, które podlegają ścisłej ochronie.
2. Obywatelstwo Republiki Bialeńskiej uprawnia do pełnego uczestnictwa w życiu publicznym i politycznym kraju, zaś wyłącznie obywatele bialeńscy mają prawo do sprawowania funkcji publicznych. Szczegółowe regulacje związane z obywatelstwem, a w szczególności sposób jego nabywania i utraty, określa ustawa.
Artykuł 3.
[Prawo]
W Republice Bialeńskiej obowiązuje następująca hierarchia aktów prawnych:
1) Konstytucja Republiki Bialeńskiej;
2) umowy międzynarodowe;
3) ustawy Powszechnego Kongresu Ludowego;
4) uchwały Powszechnego Kongresu Ludowego oraz Komitetów Ludowych;
4) akty wykonawcze;
5) prawo lokalne;
6) prawo zwyczajowe.
Artykuł 4.
[Symbole Państwa, Stolica]
1. Symbolami Republiki Bialeńskiej są: godło, flaga oraz hymn, które określa ustawa. Symbole te podlegają ochronie prawnej.
2. Stolicą Republiki Bialeńskiej jest Wolnograd.
Artykuł 5.
[Zasada Incompatibilitas]
Zabrania się równoczesnego sprawowania funkcji Prezydenta Republiki Bialeńskiej i funkcji sędziowskich.
Ametyst Faradobus
(25-10-2022 12:14)Ametyst Faradobus napisał(a): kilka tautologii ("Republika Bialeńska jest demokratyczną republiką" itp.), [/quote]
Czy republika koniecznie musi być demokratyczna? Można dyskutować, ale chyba nie ma sensu, bo byłoby to dyskusja o definicjach. Jak chciałeś, to zmieniłeś i OK.
>czerpiącym na dorobku
a nie Z dorobku?
Ja w ogóle się zastanawiam, czy to wymienienie wszystkich wcześniejszych państw bialeńskich w art. 1. ma sens. Chyba ja to zaplanowałem przy pracach nad poprzednią konstytucją, ale teraz wygląda to moim zdaniem trochę dziwnie.
>wyłącznie obywatele bialeńscy mają prawo do sprawowania funkcji publicznych
Czy na pewno chcemy to utrzymywać?
>Stolicą Republiki Bialeńskiej jest Wolnograd.
Jeszcze kiedyś Was przekonam do Farwardin.
Poważnych uwag raczej nie mam.
(25-10-2022 13:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czy republika koniecznie musi być demokratyczna? Można dyskutować, ale chyba nie ma sensu, bo byłoby to dyskusja o definicjach. Jak chciałeś, to zmieniłeś i OK.
Wydaje mi się, że "państwo demokratyczne" jest optymalne. Republikę i tak mamy w nazwie, wiec wiadomo, że państwo o takiej nazwie jest republiką.
(25-10-2022 13:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): a nie Z dorobku?
Dzięki, poprawiłem.
(25-10-2022 13:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja w ogóle się zastanawiam, czy to wymienienie wszystkich wcześniejszych państw bialeńskich w art. 1. ma sens. Chyba ja to zaplanowałem przy pracach nad poprzednią konstytucją, ale teraz wygląda to moim zdaniem trochę dziwnie.
Mi osobiście się to podoba, bo to jest jednak nasze dziedzictwo, do którego prawa sobie jakby zaklepujemy. W polskiej konstytucji też masz "nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej".
(25-10-2022 13:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czy na pewno chcemy to utrzymywać?
Ano właśnie. Pytanie, czy zachowujemy na przykład podział na aktywnych i nieaktywnych? No i jak definiujemy "funkcje publicznej"? Może zawęzimy to do kilku konkretnych urzędów?
(25-10-2022 13:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jeszcze kiedyś Was przekonam do Farwardin.
Wydaje mi się, że zmiana stolicy jest na tyle doniosłym aktem, że w takim wypadku nowelizacja konstytucji nie będzie niczym dziwnym.
Ametyst Faradobus
|