24-04-2019 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2019 17:23 przez Akrypa Ali Shariati.)
W tym małym pokoiku Pałacu Prezydenckiego które zwą Jedynym Słusznym Ministerstwem zapraszam wszystkich do dyskusji nad prawem naszej Republiki.
W ostatniej ustawię którą wprowadzałam pojawiły się takie słowa:
Nie żebym była za jakimś szczególnie potężnym ograniczaniem prerogatyw Prezydenta ale nie myślicie, że to jednak za dużo? Dla mnie byłoby to za dużo nawet w przypadku Monarchii. Pamiętajmy, że jednym z głównych zastosowań referendum jest podważenie Weta Prezydenta i gdy Prezydent może odmówić jego przeprowadzenia wydaję się to za mocno przechylać władzę w kierunku głowy państwa. Bialenia miała mniej odpowiedzialnych Prezydentów w swojej historii więc myślę, że możemy sobie wyobrazić złe zastosowanie tego przepisu. A większości obywateli można chyba jednak zaufać, że nie są szpiegami Grutina. W każdym razie póki co bez proponowania poprawek wpisałem ustawę bo wydaję się dość ważna i nie chciałam bez dyskusji nawet proponować poprawek jeszcze gdyż wiem, że w RB jest dość duży sentyment do silnej władzy Prezydenta a nie chce by moja rola stawała się polityczna przy pracy nad prawem jako członkini Gabinetu Prezydenta.
W ostatniej ustawię którą wprowadzałam pojawiły się takie słowa:
Cytat:Prezydent ma prawo odmówienia przeprowadzenia referendum, jeśli uzna, że przeprowadzenie referendum naraziłoby stabilność lub bezpieczeństwo państwa albo naruszałoby zasadę niezawisłości i niezależności władz bądź ingerowałoby w prawa i wolności obywateli lub byłoby niezgodne z przepisami Republiki Bialeńskiej.
Nie żebym była za jakimś szczególnie potężnym ograniczaniem prerogatyw Prezydenta ale nie myślicie, że to jednak za dużo? Dla mnie byłoby to za dużo nawet w przypadku Monarchii. Pamiętajmy, że jednym z głównych zastosowań referendum jest podważenie Weta Prezydenta i gdy Prezydent może odmówić jego przeprowadzenia wydaję się to za mocno przechylać władzę w kierunku głowy państwa. Bialenia miała mniej odpowiedzialnych Prezydentów w swojej historii więc myślę, że możemy sobie wyobrazić złe zastosowanie tego przepisu. A większości obywateli można chyba jednak zaufać, że nie są szpiegami Grutina. W każdym razie póki co bez proponowania poprawek wpisałem ustawę bo wydaję się dość ważna i nie chciałam bez dyskusji nawet proponować poprawek jeszcze gdyż wiem, że w RB jest dość duży sentyment do silnej władzy Prezydenta a nie chce by moja rola stawała się polityczna przy pracy nad prawem jako członkini Gabinetu Prezydenta.
![[Obrazek: knK83ML.png]](https://i.imgur.com/knK83ML.png)
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

![[Obrazek: NcoAuPd.jpg]](http://i.imgur.com/NcoAuPd.jpg)