• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy]
Poprawiona wersja... Zanim zabiorę się za nanoszenie dróg i linii kolejowych do zatwierdzenia poprawki ukształtowania terenu oraz położenie miast (opisów na razie nie ma, one zostaną wstawione na końcu), bo drogi i linie kolejowe wynikają z położenia miast.

[Obrazek: GLBDYrL.png]

O ile na kontynencie nie było problemu z otworzeniem położenia miast, to na Wyspie Ardemskiej już trochą "na czuja" - o ile w przypadku
Walfork i Nowerdam to widać jakąś pomarańczową kropkę, to położenie Belfer i Palfork to już tylko na podstawie napisu... to pierwsze uznałem, że jest na wyżynie pomiędzy górami, a to drugie na południowym podnóżu gór. Ta mapka jest zbyt mikroskopijna by zobaczyć więcej.

W przypadku terenu na kontynencie tą stolicę lekko przybliżyłem do morza (skoro ma być tam port), by aglomeracja nie była zbyt wielka. Jest i tak duża, ale moim zdaniem może być - taka trochę koncepcja rodem z USA, gdzie 95% ludności mieszka na 5% powierzchni kraju. Zaludnienie podobnie wyjdzie jak w centralnych stanach, czyli ludność skupiona na obszarach miast, a reszta mieszka w mieścinach, które na co większych mapach oznaczone są kropką.

Cytat:...Różanowo jako miasta, gdzie są porty
W przypadku Różanowa to jak rozumiem port śródlądowy (rzeczny) - skoro do morza jest jakieś 400 km?

To morze dodać rzekę, która będzie odnogą tej na północy i która będzie biegła w stronę morza? Wpływałaby do morza w tej zatoczce przy granicy kraju? Można by tez od niej zbudować kanał (biegnący na południe) i możecie sobie wtedy dodać narrację, że w Waszej komunikacji/gospodarce wodne drogi śródlądowe odgrywają dużą rolę.
Cytat:W przypadku Różanowa to jak rozumiem port śródlądowy (rzeczny) - skoro do morza jest jakieś 400 km?

Tak, port śródlądowy

Cytat:To morze dodać rzekę, która będzie odnogą tej na północy i która będzie biegła w stronę morza? Wpływałaby do morza w tej zatoczce przy granicy kraju? 

Dobry pomysł
1.Potwierdzam że lotnisko będzie w Belferze.

2.Też nie umiem czytać w myślach, więc nwm jak bardzo dla kogoś jest dokładna mapa.

3.Położenie Belferu dałbym minimalnie wyżej:

http://prntscr.com/pdqdrp

Mianowicie jest dalej między górami, tyle że bardziej od strony północnej niż południowej. Przepraszam że jestem taki trochę szczegółowy, ale zależy mi by ulokowanie miast było w miarę te same co kiedyś.

Oczywiście poza tym reszta miast może być tak jak jest i nie mam więcej do niej zarzutów.

Co do linii kolejowych, no na Ardemii(niestety) nikt nie budował kolei.

Co do linii drogowych, to czy by dało radę zrobić tunel podwodny między główną wyspą Ardemii, a Nowerdamem? Coś jak w kanale La Manche, gdzie jest też tunel pod wodą.
Natomiast reszta dróg to wystarczy by była w miarę logicznie położona i łączyła miasta.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
Leszku... ja też lubię precyzję... Na dole mapy jest podziałka i "linijka" to może napisz po prostu co o ile przesunąć np. X kilometrów na północ, Y na zachód itd. Załatwimy to raz a dobrze. Ake OK przesunę jak na Twoim obrazku - to akurat minuta roboty, jak będę przy kompie.

Dla ułatwienia: duży kwadrat to 125 x 125 km, a małe to 31,25 x 31,25 km.

Tunel? A jaki problem? Ty mówisz co chcesz, a ja nanoszę na mapę.

Czekam jeszcze na zatwierdzenie sytuacji na części kontynentalnej... jak dodam tę rzekę. Wieczorkiem to załatwię.
Mapka po korekcie - do zatwierdzenia... przed etapem nanoszenia dróg i kolei oraz opisywaniem, legendą, współrzędnymi itd.

[Obrazek: fM4XPi3.png]

Część kontynentalna:
- dodano wspomniana rzekę,
- dodano port rzeczny,
- rzeki połączono kanałami... no bo skoro ma być żegluga śródlądowa,
- port morski przesunięto nieco na północ,
- skorygowano bieg rzeki, tak by było połączenie żeglugi rzecznej z portem morskim,
- dostosowano do powyższego ukształtowanie terenu,
- wstawiłem na próbę zaporę i elektrownię atomową koło tego sztucznego zbiornika... prąd się chyba w kraju przyda?

Wyspa Ardemska:
- skorygowano położenie Belferu,
- lotnisko przeniesiono na północ miasta (aby nie było podejścia między górami),
- wstawiono kanał pomiędzy dużą wyspą, a mniejsza z miastem,
- w związku z budową kanału skorygowałem głębokości wód, by nie robić go na zbyt głębokiej.
Cytat:Część kontynentalna:
- dodano wspomniana rzekę,
- dodano port rzeczny,
- rzeki połączono kanałami... no bo skoro ma być żegluga śródlądowa,
- port morski przesunięto nieco na północ,
- skorygowano bieg rzeki, tak by było połączenie żeglugi rzecznej z portem morskim,
- dostosowano do powyższego ukształtowanie terenu,
- wstawiłem na próbę zaporę i elektrownię atomową koło tego sztucznego zbiornika... prąd się chyba w kraju przyda?

Zgadzam się na wszystko co powyżej.
Jednak w nawiązaniu do ostatniego punktu nie chciałbym elektrowni jądrowej a wolę zachować zaporę wodną, która oficjalnie będzie w przyszłości hydroelektrownią.
Jakbyś mógł, to poproszę o jeszcze jedną taką zaporę na jednej z rzek, która przepływa przez stolicę.
Cytat:Jakbyś mógł, to poproszę o jeszcze jedną taką zaporę na jednej z rzek, która przepływa przez stolicę.

Miejscowości nie za dużo... to może aż tyle prądu Wam nie trzeba. Elektrownie skasuje...

Jedynym sensownym miejscem na taka zaporę jest ta rzeka nieco na północ od stolicy i przed tym jeziorem, z którego wychodzi ten kanał... bo inaczej rzeki stracą na żeglowności. Może być też przed tymi dwoma jeziorami na rzecze przepływającej przez stolicę... ale wtedy ten kanał jest bez sensu i trzeba go zlikwidować. Wybór należy do Was - nie wiem jakie są koncepcje przyszłościowe, bo gdyby powstawały nowe miasta nad rzekami - to kanał może się przydać.

Jaka decyzja?
Jeśli jest jakiekolwiek miejsce na terenie państwa, to proszę o umieszczenie owej drugiej zapory, w taki sposób, aby nie kolidowała z transportem śródlądowym. Jeśli jest to nie możliwe, to proszę nie robić tej drugiej zapory.
Jak chodzi o mnie, to myślę że ulokowanie miast oraz ten tunel podwodny między Wyspą Ardemii a Nowerdamem jest gotowy.

A kiedy rozpocznie się nanoszeni dróg typu autostrada i drogi ekspresowe?
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
Leszku, a masz jakieś propozycje do tych dróg? Jeśli tak to poproszę, bo chciałbym dzisiaj (czyli wieczorem po robocie) je ponanosić. 

Potem będzie parę dni przerwy, bo kupiłem wczoraj nowy komputer, muszę go złożyć, poinstalować oprogramowanie, przeneść dane ze starego itd. Na parę dni mnie to wyłączy z prac w programie graficznym. W każdym razie weekend muszę poświęcić na składanie itd. nowego kompa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości