Forum Republiki Bialeńskiej
Nowelizacja Konstytucji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VI Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-57.html)
+----- Wątek: Nowelizacja Konstytucji (/thread-1041.html)

Strony: 1 2

Nowelizacja Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 06.06.2014

Cytat:Nowelizacja
Konstytucji Republiki Bialeńskiej
Art. 1
W artykule 6 dodaje się ustęp 3 w brzmieniu:
"Prezydent może powołać wiceprezydenta pełniącego obowiązki głowy państwa podczas jego nieobecności.
Art. 2
Nowelizacja wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Kolejny wyjazd się szykuje, tym razem dłuższy. Nie można zostawić kraju bez głowy państwa, więc proszę o przyjęcie tej ustawy.

Re: Nowelizacja Konstytucji - MvP - 06.06.2014

Swoją drogą tylko ja uważam że takie pierdoły jak ilośc posłów czy istnienie wiceprezydenta nie powinny mieć nic wspólnego z konstytucją?

Re: Nowelizacja Konstytucji - Hewret von Thorn - 06.06.2014

Zalatuje mi tu Brodrią.

W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Jest premier, tego nie wystarczy?
Zresztą prezydent ma wystarczające uprawnienia, aby wydać dekret (ten zwykły) o powołaniu osoby pełniącej obowiązki głowy państwa.

Re: Nowelizacja Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 06.06.2014

Cytat:W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Oczywiście, że mamy system prezydencki. Premiera w ogóle nie muszę powoływać, to tylko kwestia chęci prezydenta.

Inaczej zacznę - jest taki burdel że sam nie wiem co tutaj mamy. :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:
A skoro prezydent premiera powołuje, to znaczy że może mu zaufać. Więc po co tworzyć kolejny stołek?

Cytat:Zalatuje mi tu Brodrią.

W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Zresztą prezydent ma wystarczające uprawnienia, aby wydać dekret (ten zwykły) o powołaniu osoby pełniącej obowiązki głowy państwa.
Mi zalatuje tu nieszanowaniem statusu i powagi sejmu poprzez wypowiadanie się w nim bez żadnych uprawnień, Straż Marszałkowska Proszę wyprowadzić Pana Lwie Serce. A co do wartości merytorycznej wypowiedzi to się zgadzam że urząd wiceprezydenta(szczególnie konstytucyjny) potrzebny nie jest, choć system prezydencki MAMY.

Cytat:[quote author="Jerzy L. S."]Zalatuje mi tu Brodrią.

Mi zalatuje tu nieszanowaniem statusu i powagi sejmu poprzez wypowiadanie się w nim bez żadnych uprawnień, Straż Marszałkowska Proszę wyprowadzić Pana Lwie Serce. A co do wartości merytorycznej wypowiedzi to się zgadzam że urząd wiceprezydenta(szczególnie konstytucyjny) potrzebny nie jest, choć system prezydencki MAMY.[/quote]

Straż Marszałkawska? Coś takiego istnieje?
Bialenia to demokratyczna mikronacja, mogę wypowiadać się gdzie chcę, o ile nie zakłócam porządku.

Re: Nowelizacja Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 06.06.2014

Właśnie dlatego nie każdy może się tutaj wypowiadać, żeby nie było takich zalatujących korwinizmem wypowiedzi, że jest u nas burdel.
Nie wiem czemu to ma służyć, gdy nie ma inicjatywy jak to naprawić.

Cytat:Właśnie dlatego nie każdy może się tutaj wypowiadać, żeby nie było takich zalatujących korwinizmem wypowiedzi, że jest u nas burdel.
Nie wiem czemu to ma służyć, gdy nie ma inicjatywy jak to naprawić.

Korwiniznem i gimboprawicą to zalatuje jedynie od szanownego Swarzewskiego.

Cytat:Straż Marszałkawska? Coś takiego istnieje?
Bialenia to demokratyczna mikronacja, mogę wypowiadać się gdzie chcę, o ile nie zakłócam porządku.

Nie nie możesz:
Cytat:Art. 13
1. Prawo do zabierania głosu na terenie parlamentu posiadają:
a) wybrani w demokratycznych wyborach na daną kadencje posłowie,
b) Prezydent Republiki,
c) Premier i Ministrowie,
d) osoby wywołane do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu,
e) członkowie komisji parlamentarnych, lecz jedynie w sali komisji oraz w debatach nad ustawami bezpośrednio komisji dotyczącymi,
2. Osoba wywołana do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu ma obowiązek zrobić to w terminie maksymalnie 3 dni pod karą grzywny 100 środków wymiany.
3. Osoba nieuprawniona do zabrania głosu w Parlamencie nie ma prawa tego uczynić.
4. Kara za złamanie pkt. 3 to grzywna w wysokości 100 środków wymiany która ulega podwojeniu za każdy razem kiedy dana osoba złamie ten punkt."

Zatem po prim proszę o doedukowanie, po sec proponuję już nie uszczuplać swojego konta (800 św póki co).

A co do straży to fizycznie nie istnieje, ale narracyjnie fajnie brzmii. Smile SmileSmile

No i co ja z tym kontem zrobię? Przecież i tak nie ma tu na co przeznaczyć środków wymiany, kolejne utopijne dzieło. Chyba jedynie sprawną mikrogospodarkę stworzono w RWŚ w 2006 r.

1600.

Cytat:1600.

Proszę więcej.
Można wiedzieć jaki jest przelicznik?

Cytat:[quote author="MvP"]1600.

Proszę więcej.
Można wiedzieć jaki jest przelicznik?[/quote]
3200, (będzie z czego wypłacić mi pensje i nagrody za konkursy ^^)

Ciekawe, jak można wypłacić pieniądze z konta będące na deficycie?
Ano jest takie rozwiązanie, tworząc inflację.

Re: Nowelizacja Konstytucji - Maciej Kamiński - 06.06.2014

Cytat:Ciekawe, jak można wypłacić pieniądze z konta będące na deficycie?
Ano jest takie rozwiązanie, tworząc inflację.
6400. Przestań w końcu dopisywać posty. A deficyt i tak byś na koncie miał po ściągnięciu podatków za maj.

Cytat:Można wiedzieć jaki jest przelicznik?
4. Kara za złamanie pkt. 3 to grzywna w wysokości 100 środków wymiany która ulega podwojeniu za każdy razem kiedy dana osoba złamie ten punkt.

Czyli co, lwie serce umiera z głodu?

Re: Nowelizacja Konstytucji - Maciej Kamiński - 06.06.2014

Cytat:Czyli co, lwie serce umiera z głodu?
Przypuszczam, że nadszedł czas, aby wprowadzić w życie to, o czym mówił Janek, kiedy pewien wstrętny ubek na L (nie pomnę, jak temu wrednemu typowi było na imię) gnębił Abdullaha grzywnami za kropki i spowodował tym znaczny spadek środków na Jego koncie - czyli program ratunkowy BIW dla bankrutujących członków. W końcu bądź co bądź, wiele założeń bialeńskiej szkoły ekonomii wciąż ma zastosowanie...
Ale na razie dajmy Jerzemu czas na ewentualne złożenie odwołania do Sądu.

Re: Nowelizacja Konstytucji - Maciej Kamiński - 07.06.2014

Czy ktoś ma coś do powiedzenia w temacie?