Forum Republiki Bialeńskiej
Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy (/thread-6586.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Maciej Kamiński - 09.10.2016

(09.10.2016, 22:36:22)Eddard Noqtern link napisał(a): Macieju, skoro już się pojawiłeś zapraszam do powiedzenia paru słów.  Smile Jak uspokoić sytuację? Jak uniknąć kryzysu?
Uspokoić się jej nie da - to przestało być możliwe z chwilą, gdy podniesiony został sprzeciw wobec braku przysięgi. Choć zachwieje to niewątpliwie stabilnością w kraju (miejmy nadzieję, że nie stabilnością samego kraju), to trudno, mleko się rozlało, robienie z tym czegoś teraz będzie tylko parciem ku usprawiedliwianiu łamania przepisów, jakkolwiek wybaczalne by to ze względu na okoliczności nie było. Może w 2/3 kadencji moglibyśmy rozważać, czy nie puścić całości płazem - ale teraz, to można by co najwyżej dwie rzeczy przedyskutować:
  1. Czy zachować ważność wydanych przez Prezydenta-elekta postanowień (zadanie dla osób siedzących na ławkach)?
  2. Jak namówić Andrzeja na kandydowanie w powtórzonych wyborach (zadanie dla wszystkich wyjąwszy wyklinającego wszelką nieprawość Fryca i może jeszcze nieco rozentuzjazmowanego ostatnio Janka)?
I tyle...

A jak uniknąć kryzysu? Emmmm... Kontrolować swoje emocje podczas rozkręcającego się flejmu, tak przypuszczam?

(09.10.2016, 23:10:40)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): A poziom Lidera ZSPB, 2. co do wielkości partii w Bialenii, to obrażanie swoich konkurentów i atakowanie ich ad personam. Również wyrazy uznania.
A co kogo te liczby w tej chwili obchodzą?

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Tadeusz Krasnodębski - 09.10.2016

(09.10.2016, 23:12:26)Maciej Kamiński link napisał(a): A co kogo te liczby w tej chwili obchodzą?

Jednak stanie na czele dość dużej partii zobowiązuje do zachowania minimum przyzwoitości z racji samego stanowiska, nie sądzisz? Przecież posty Iwana będą kojarzone z całą ZSPB, czy tego chce, czy nie.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Maciej Kamiński - 09.10.2016

(09.10.2016, 23:14:41)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=6788.msg61195#msg61195 date=1476047546]
A co kogo te liczby w tej chwili obchodzą?

Jednak stanie na czele dość dużej partii zobowiązuje do zachowania minimum przyzwoitości z racji samego stanowiska, nie sądzisz? Przecież posty Iwana będą kojarzone z całą ZSPB, czy tego chce, czy nie.
[/quote]
Nie, ja tak nie myślę. Ale ja dziad jestem, przyzwyczajony do tego, że partie są w gruncie rzeczy zbiorowiskiem osób o w miarę zbliżonych poglądach i niczym więcej, i w sumie mogłyby spokojnie nie istnieć, gdyby nie to, że różne cuda zawarte w ordynacji łatwiej pokonuje się w grupie.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Iwan Pietrow - 09.10.2016

(09.10.2016, 23:10:40)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): A poziom Lidera ZSPB, 2. co do wielkości partii w Bialenii, to obrażanie swoich konkurentów i atakowanie ich ad personam. Również wyrazy uznania.

Straszne rzeczy. Jeżeli uznam to za słuszne i potrzebne, to użyję ostrzejszych słów. Wolę być szczery i bezpośredni, niż zakłamany i dwulicowy.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Tadeusz Krasnodębski - 09.10.2016

Wolisz być po prostu chamem, Iwanie. Który nie mając merytorycznych argumentów sięga po bluzgi.

I karmiczna ochrona wyparowała...

Może tu też zamkniemy?

(09.10.2016, 23:22:43)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Wolisz być po prostu chamem, Iwanie. Który nie mając merytorycznych argumentów sięga po bluzgi.

Ja bym jednak nazwał to bycie szczerym. Skoro wolisz uśmiechać się do kogoś, życząc mu w myślach najgorszego, to ja nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. Zresztą, atakując mnie, używasz jednocześnie argumentów ad personam. Robisz zatem to samo, co ja. Wink

Kulturalna dyskusja to nie jest uśmiechanie się, Iwanie.

A na chamstwo odpowiadam chamstwem.

(09.10.2016, 23:45:46)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Kulturalna dyskusja to nie jest uśmiechanie się, Iwanie.

A na chamstwo odpowiadam chamstwem.

W sytuacji, gdy ścierają się dwa sprzeczne poglądy, zawsze istnieje miejsce na emocje. Ja powiedziałem to, co myślę i uważam, że zrobiłem słusznie.

Skoro tak odpowiadasz, to jesteś takim samym chamem, jak i ja. Po prostu.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Tadeusz Krasnodębski - 10.10.2016

Mimo wszystko ktoś to chamstwo inicjuje.
A trzymanie emocji na wodzy to dość dobra cechą i myślę, że oboje powinniśmy do niej dążyć.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Gaudius van der Cathair - 10.10.2016

Widzę, że robicie wszystko, żeby obalić legalnego Prezydenta...

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Piotr Pawel I - 10.10.2016

Nikt nikogo nie obala. Radzę zażyć walerianę.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Frederick Hufflepuff - 10.10.2016

Chyba, Panowie, doszliśmy do jakiegoś absurdu absurdów! Socjaliści na czele z Iwanem Pietrowem, który jeszcze kilkanaście tygodni temu w pośpiechu składał dymisje z niemal wszystkich pełnionych przez siebie funkcji i stanowisk po próbie puczu wojskowego i powstaniu Republiki Brodryjskiej Bagrata-Dostojewskiego, jawnie sprzeciwiają się porządkowi prawnemu, ramię w ramię z demokratami i swarzystami. Zupełnie nie rozumiem zachowania niektórych z Panów - chcecie Panowie utrzymania w kraju demokracji i stabilności prawnej, czy uznawania po macoszemu, traktowania prawa wybiórczo, w zależności czego i kogo dotyczy? I naprawdę, Macieju, ogromny problem to możność, niemożność bądź niechęć Swarzewskiego do kandydowania na Prezydenta. To, czy wystartuje, jest w istocie najmniej istotnym aspektem sprawy. Równie dobrze mógłby nie kandydować ponownie i świat by się nie zawalił, a być może wręcz przeciwnie - wygrałby kandydat znający przepisy Ordynacji.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Maciej Kamiński - 10.10.2016

Taki jak kandydat ugrupowania, które popisowo zna takie podstawy ordynacji, jak terminy zgłoszeń. :roll:

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Frederick Hufflepuff - 10.10.2016

Nie powinieneś chyba mieć wątpliwości co do tego, że terminy zgłoszeń są nieporównywalne mniej ważne niż miejsce i sposób rozpoczęcia prezydentury.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Maciej Kamiński - 10.10.2016

Eksjuze mua? Bez znajomości terminów nawet się nie wystartuje na tego prezydenta.

Ależ oczywiście, że tak, ale jeśli nie zgłosisz kandydatury w terminie, nie zostaniesz dopuszczony do wyborów, a jeśli zgłosisz w terminie i kandydatura spełnia wymagania i wygrywasz wybory, a nie wiesz, jak rozpocząć prezydenturę i gdzie i tworzysz pat, to jest o wiele gorzej.

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - AndrzejSwarzewski - 10.10.2016

Cieszę się, że mamy w Bialenii idealne osoby, które nigdy nie popełniły błędu.

W przeciwieństwie do Pana Nie-Prezydenta ja potrafiłem znaleźć swój błąd, publicznie go zauważyć i za niego ewentualnie, jeśli tego to wymagało, przeprosić. Pan Nie-Prezydent nie dość, że nie poczuwał i nie poczuwa się do przeprosin Narodu za zaniedbanie, to jeszcze tworzy sytuację patową i niezgodną z obowiązującym prawem. Kończ waść, wstydu oszczędź!

Odp: Marsz poparcia konstytucyjnych organów władzy - Bajtuś - 10.10.2016

Jedni drugim wytykają błędy ... a tak naprawdę cały czas ktoś je popełnia i nie robi sie z tego takiego rabanu jak to teraz się dzieje ... aż przykro się czyta jak co niektórzy nagle stali się bardzo praworządni, a wcześniej popełniali błędy także naruszające Ordynację wyborczą i jakoś nikt z tego nie robił wielkiego halo. Panowie, przegraliśmy te wybory więc pogódźmy się z porażką a nie na siłe próbujmy odwrócić sytuację. Wstyd mi, że należę do takiej partii.