![]() |
|
Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VIII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-62.html) +----- Wątek: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej (/thread-1500.html) Strony:
1
2
|
Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 Zgłaszam projekt poprawki Ordynacji Wyborczej. Cytat:Art. 1.Jak pokazały ostatnie wybory prezydenckie, takowa poprawka jest niezbędna. Myślałem też o wprowadzeniu drugiej tury w przypadku remisu przy większej liczbie kandydatów niż dwóch, lecz według mnie spowodowałoby to zbędny bałagan w przepisach. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 26.08.2014 No tak, poprawka niby dobra... ale co, jeżeli poprzedni Prezydent nie zechce kontynuować sprawowania władzy (a już szczególnie, jeśli akurat nie kandyduje)? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 Faktycznie, dziurawa ta moja poprawka. Zatem autokorekta: Cytat:Art. 1.Co powiecie na to? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 26.08.2014 Najdłużej z rzędu czy ogólnie? Brzmienie niezbyt mi się podoba, ale (chwilowo) nie mam lepszych pomysłów. Aha, ten temat nie powinien być w dziale "Parlament RB VIII kadencji"? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 (26.08.2014, 15:58:41)Maciej Kamiński link napisał(a): Najdłużej z rzędu czy ogólnie?Od ostatniego otrzymania ów obywatelstwa (26.08.2014, 15:58:41)Maciej Kamiński link napisał(a): Aha, ten temat nie powinien być w dziale "Parlament RB VIII kadencji"?Szczerze, to nie mam pojęcia. Wcześniej tematy z parlamentu bieżącej kadencji były właśnie umiejscawiane w tym dziale "zbiorczym". Myślałem, że nowy "dział" został utworzony dla temtów już nieaktualnych, a temat z wyborem marszałka trafił tam przez pomyłkę. Jeżeli się mylę, to proszę o przeniesienie tego tematu w stosowne miejsce i za pomyłkę przepraszam.
Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 26.08.2014 A może tak? Cytat:Art. 1. Skoro obywatele w bezpośrednich wyborach nie potrafili wskazać przewagi jednego z kandydatów i istnieje remis w głosach "obywatelskich" to niech w drugiej turze decyduje Parlament. Oczywiście gdyby było trzech kandydatów i możliwość odrzucenia jednego mogłoby zmienić głosy w II turze... ale jeśli jest dwóch to tylko jakaś nieobecność zmieni wynik, o ile głosujący będą mieli to samo zdania. Wtedy chyba lepiej zdać się na głos Parlamentu, który przy nieparzystej liczbie posłów nie może spowodować remisu. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 Cytat:Art. 1.Połknąłeś "liczbę". Tak, uważam, że Twoja wersja będzie najrozsądniejszą. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 26.08.2014 (26.08.2014, 16:14:52)Kristian Iversen link napisał(a): Szczerze, to nie mam pojęcia. Wcześniej tematy z parlamentu bieżącej kadencji były właśnie umiejscawiane w tym dziale "zbiorczym". Myślałem, że nowy "dział" został utworzony dla temtów już nieaktualnych, a temat z wyborem marszałka trafił tam przez pomyłkę. Jeżeli się mylę, to proszę o przeniesienie tego tematu w stosowne miejsce i za pomyłkę przepraszam.Ja przenosić raczej nie mogę, w końcu Policja jest poza Parlamentem. Ale jak Marszałek zechce, niech przenosi. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Jarosław Michnik - 26.08.2014 Osobiście jestem temu sceptyczny. Moim zdaniem powinna się odbyć dogrywka, a jeżeli ona nie przyniesie rozstrzygnięcia, to zmiana kandydatow. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 26.08.2014 Bez sensu. Dlaczego mielibyśmy kogoś wykluczać i w jaki sposób? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Hewret von Thorn - 26.08.2014 Dogrywka nie miałaby sensu, gdyż wynik mógłby się okazać identyczny. A to zmarnowanie czasu. Najbardziej rozsądnym rozwiązaniem jest wyłonienie zwycięzcy poprzez głosowanie w Parlamencie przez posłów kończącej się kadencji. Zaś nie ulega wątpliwości, że prezydent powinien pełnić swoją funkcję do czasu objęcia prezydentury przez kandydata, czyli do czasu ogłoszenia wyników. Myślę, że Bialenia również mogłaby postawić na tradycję i kulturę: Dokładniej przekazanie władzy prezydenckiej powinno być symboliczną uroczystością. Również mile widziana byłaby zmiana okresu rozpoczęcia pełnienia funkcji przez prezydenta na wybranie kandydata 3 dni przed jego objęciem urzędu. Taki mój pomysł i propozycja. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 Pytanie tylko, gdzie takowa uroczystość by się odbywała - tu na forum, czy może na IRC-u? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 26.08.2014 (26.08.2014, 21:26:27)Jarosław Michnik link napisał(a): Moim zdaniem powinna się odbyć dogrywka, a jeżeli ona nie przyniesie rozstrzygnięcia, to zmiana kandydatow.Absolutnie nie ma powodu zmieniać kandydatów tylko dlatego, że następuje równowaga głosów - to wręcz zabieg szkodliwy i bezprawny. Uczciwe rozwiązania są tylko dwa: 1. Kolejna tura, ale ona ma sens tylko wtedy gdy z trzech kandydatów zostaje jeden inaczej nic się może nie zmienić. 2. Wybór dokonany przez Parlament, ale nie "stary" tylko właśnie "nowy" czyli ten mający aktualną legitymację społeczną do podejmowania decyzji. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - MvP - 26.08.2014 (26.08.2014, 21:46:39)Kristian Iversen link napisał(a): Pytanie tylko, gdzie takowa uroczystość by się odbywała - tu na forum, czy może na IRC-u?Oczywiście że na irc, uroczystość na forum to niedorzeczność.
Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 26.08.2014 (26.08.2014, 22:27:21)MvP link napisał(a): Oczywiście że na irc, uroczystość na forum to niedorzeczność.Też tak uważam, lecz wolałem zapytać.
Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Guliano Montini - 27.08.2014 Wysoki Sejmie! Pozwólcie, że teraz moja osoba wyrazi swoją opinię na ten temat. Według mnie poprawka powinna brzmieć następująco: Cytat:Art. 1. Uważam więc, że poprawka p. Krzysztofa jest dobra. Wolałbym jednak, aby te obrady Parlamentu (nowego), które wyłonią nowego prezydenta były tajne. Nie chcemy chyba, aby któryś z niedoszłych prezydentów obraził się na Parlament. Potrzeba też stworzyć nową ceremonie zaprzysiężenia prezydenta, która odbywała by się na forum. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Guliano Montini - 27.08.2014 Zapomniałbym. Debatujemy do czwartku, tj. 28.08 Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Konstanty Jerzy Michalski - 27.08.2014 Czyli panie Montini, wychodzi na to że trzeba stworzyć nowy dział w parlamencie, dostępny jedynie dla parlamentarzystów? Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 27.08.2014 Pomysł z tajną dogrywką mi się podoba. Ceremonię zaprzysiężenia już raz czy dwa przeprowadzaliśmy na IRCu, i myślę że może to pozostać w dotychczasowej formie. Odp: Projekt poprawki Ordynacji Wyborczej - MvP - 27.08.2014 Fajny pomysł, stworzenie działu dla parlamentu o 2 minuty roboty a tajne głosowanie może ułatwić wiele rzeczy. |