Forum Republiki Bialeńskiej
Imperium. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html)
+----- Dział: Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-198.html)
+------ Dział: Archiwum Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-333.html)
+------ Wątek: Imperium. (/thread-3243.html)

Strony: 1 2 3 4 5

Imperium. - Aleksandra Dostojewska - 20.06.2015

Brodria dojrzała do tego by przyznać sobie tytuł Imperium, przedstawiam planowaną kolonizację i tereny, które w najbliższym czasie będą anektowane.
Na pierwszy ogień pójdzie Nowy Kucelgrad, który w ramach brodryjskiej korony uzyska nową nazwę: Nowa Bałamucja.
Z racji upadku Azymutii i Samudy, podbijemy te państwa, jako lider regionu, nie możemy sobie pozwolić na posiadanie ziem martwych w najbliższym sąsiedztwie.

[attachurl=2]

Odp: Imperium. - Józef Konstanty Bagrat - 20.06.2015

Nowy Kucelgrad jest pod terytorium BAT i pod jej władaniem.

Odp: Imperium. - Aleksandra Dostojewska - 20.06.2015

Z tego co wiem Kuceł nie uznaje jurysdykcji Batawii, w takim razie proszę o oficjalne stanowisko głowy państwa.

Odp: Imperium. - Józef Konstanty Bagrat - 20.06.2015

Są to niezagospodarowane tereny, proponuje wstrzymać się na razie z aneksją Nowego Kucelgradu.
Poczekamy na oficjalną wypowiedź Prezydenta co do tych terenów.

Odp: Imperium. - Feliks Spirkin - 20.06.2015

To ja powiem tyle, że radzę się trzymać jak najdalej od Kuceła i jego tworów. Radzę nie wywoływać wilka z lasu. Wink

Dlatego zamieściłam plany rozszerzania imperium na forum batawskim.

Odp: Imperium. - Thomas von Lisendorff - 20.06.2015

Momencik, po co Brodrii np. Kucelgrad ???
Azymutie i Samundę potrafię zrozumieć, ale Kucelgrad???
SkoroBrodria ma sie rozrastać , niech zajmie tereny Rusi, Krainy, Warmlandu czy też Pn ziemie niedaleko Parlandii.

Odp: Imperium. - Konstanty Jerzy Michalski - 20.06.2015

Wiecie co, podczas interregnum w RB podbijać nowe państwa? Nie godzi się. Jak już mówiłem, Brodria nie ma prawa do ustalania polityki zagranicznej (Bialenia prowadzi ją w imieniu Brodrii, aczkolwiek musi konsultować kwestie dot. jej z Carem/Carycą). O ile zgoda na aneksję Rosyji została wydana, to przepraszam, ale podbijanie Azymutii, czy Samundy jest komiczne. Te kraje żyją, aczkolwiek powoli.

Po co wam nowe terytoria, jak nie zagospodarowaliście jeszcze własnych? Nie bawmy się w Grutina albo de la Łatkę.

Powiem szczerze, ma to być kara za to co wyrządził Brodrii ''Kuceł''.
Jednak jestem otwarta na batawskie propozycje.

Odp: Imperium. - Konstanty Jerzy Michalski - 20.06.2015

(20.06.2015, 11:46:26)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Powiem szczerze, ma to być kara za to co wyrządził Brodrii ''Kuceł''.
Jednak jestem otwarta na batawskie propozycje.

Po co Wam Kucelgrad? Karą może być ignorowanie Kuceła, potępienie go w uchwale Dumy, etc.

Zgadzam się z Konstantym, poczekajmy na ewentualne ekspansje po momentu wyboru nowego Prezydenta Bialenii.
Ponad to tak jak Konstanty powiedział , w Azymutii i Samundzie nadal istnieją fora gdzie jakieś życie jeszcze jest.
Mnie bardziej interesują ziemie północne .

Nie ma najmniejszych wątpliwości, co do tego, że Brodria jest suwerenna i może prowadzić własną politykę zagraniczą.
De facto polityka imperialna to w naszym rozumieniu polityka wewnętrzna.

Odp: Imperium. - AndrzejSwarzewski - 20.06.2015

Proponuję powstrzymać się z aneksją, zwłaszcza Samundy. Jest to kraj o ogromnych tradycjach i stosunkach międzynarodowych m.in. z Al Rajnem. Bardzo zależy nam na zdaniu Federacji i poprawnych stosunkach z nią, dlatego też nie możemy pozwolić sobie na wojnę z Samundą. Kraj ten wciąż żyje, pomimo nienajwyższej aktywności. Z tego co wiem, Azymutia też wciąż istnieje.
Uważam natomiast, że z terenami dawnej Uhrainy oraz innym obpp możemy robić co chcemy, choć oczywiście wypada ustalić to z p.o. prezydenta Kamińskim.

Zgadzam się z Andrzejem.

Odp: Imperium. - Maciej Kamiński - 20.06.2015

O ile w kwestii samej polityki nordackiej wolałem milczeć, tak tutaj muszę zareagować, i to ostro.  Jakieś Uhrainy, Kucełgrady i inne Samundy mnie szczerze guzik obchodzą, ale trzymajcie łapska z dala od naszego (tak, bialeńskiego i brodryjskiego też) sojusznika Azymutii. Kapewu?

(20.06.2015, 13:16:31)Maciej Kamiński link napisał(a): O ile w kwestii samej polityki nordackiej wolałem milczeć, tak tutaj muszę zareagować, i to ostro.  Jakieś Uhrainy, Kucełgrady i inne Samundy mnie szczerze guzik obchodzą, ale trzymajcie łapska z dala od naszego (tak, bialeńskiego i brodryjskiego też) sojusznika Azymutii. Kapewu?

Ja nie chcę niszczyć Azymutii a jedynie przygarnąć pod wspólną koronę, jest to działanie pozytywne a nie destrukcyjne.

Odp: Imperium. - Kristian Arped - 20.06.2015

(20.06.2015, 11:25:01)Sergey Aksynov link napisał(a): Nowy Kucelgrad jest pod terytorium BAT i pod jej władaniem.
Że tak się wtrącę: ciężko napisać "batawskim"? Nie wiem skąd macie takie zwyczaje językowe, niepoprawne zresztą.

(20.06.2015, 14:34:33)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Ja nie chcę niszczyć Azymutii a jedynie przygarnąć pod wspólną koronę, jest to działanie pozytywne a nie destrukcyjne.
Jeśli sami się zgodzą, to nie ma problemu. Jeżeli natomiast Carstwo Brodryjskie, będące częścią Republiki Bialeńskiej, będzie chciało prowadzić działania pseudowojenne, to obiecuję, że nie zostawię tego bez komentarza w Sądzie Republiki Bialeńskiej. Smile

(20.06.2015, 14:34:33)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Ja nie chcę niszczyć Azymutii a jedynie przygarnąć pod wspólną koronę, jest to działanie pozytywne a nie destrukcyjne.
Pisałaś dosłownie o podboju.

Chodzi tylko o ustanowienie tam zarządu brodryjskiego i powołania Królestwa Azymutii, jako części Imperium.
Czy to aż tak wiele??

(20.06.2015, 15:47:45)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Chodzi tylko o ustanowienie tam zarządu brodryjskiego i powołania Królestwa Azymutii, jako części Imperium.
Czy to aż tak wiele??
Według mnie - owszem. Podobnie jak zbyt dalekim krokiem jest dla mnie zmiana nazwy stolicy na taką na swoją cześć.
Ale nie przejmuj się tym. Ja tylko przechowuję klucze do Pałacu Prezydenckiego, nie jestem ich właścicielem. :Smile