Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowelizacji Ordynacji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Zgromadzenie Ludowe III kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXVIII kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-35.html)
+----- Wątek: Projekt nowelizacji Ordynacji (/thread-7493.html)

Strony: 1 2

Projekt nowelizacji Ordynacji - Maciej Kamiński - 03.04.2017

Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]

NOWELIZACJA USTAWY - ORDYNACJI WYBORCZEJ
Artykuł 1.

Z chwilą wejścia w życie niniejszej ustawy zmianie ulega treść Ustawy - Ordynacji Wyborczej z dnia 24 stycznia 2017 r.

Artykuł 2.

W artykule 9. Ustawy - Ordynacji wyborczej skreśleniu ulega punkt e) o następującym brzmieniu: e) Nie pełni funkcji we władzach państwowych w innych mikronacjach.

Artykuł 3.

W artykule 10. Ustawy - Ordynacji wyborczej skreśleniu ulega punkt d) o następującym brzmieniu: d) Nie pełni funkcji we władzach państwowych w innych mikronacjach.

Artykuł 4.

Niniejsza ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od chwili ogłoszenia.

Dobra, bierzemy się za projekt Ametysta. Uzasadnienie wszyscyśmy już przeczytali. Debata w założeniu potrwa dobę.

Ze swojej strony chciałbym jako poprawkę złożyć taką treść ostatniego artykułu, coby było to do zastosowania w najbliższych wyborach:
Cytat:Artykuł 4.

Niniejsza ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od chwili ogłoszenia, z mocą wsteczną do 24 marca 2017.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Ametyst Faradobus - 03.04.2017

Nie ukrywam, że ta uchwała umożliwi mi start w wyborach. Jeżeli to komuś przeszkadza to porozmawiajmy, ale jak dotąd tylko tow. Prezydentka protestowała.

Powiem tak: to jest nowela na trudne czasy, kiedy trzeba wykorzystać całe zasoby ludzkie. Jeżeli sytuacja ulegnie poprawie nie będę protestował przeciwko przywrócenia obecnych zasad. Zachęcam do głosowania za popierając poprawkę Maciusia.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Frederick Hufflepuff - 03.04.2017

Mimo bardzo dobrego uzasadnienia projektu, będę głosował "przeciw". Zmiany w prawie służące doraźnym celom poszczególnych osób niestety nie są dobrym sygnałem na przyszłość i lepiej byłoby, gdyby takie poważne reformy Ordynacji Wyborczej były lepiej przemyślane i przygotowane.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Maciej Kamiński - 03.04.2017

Jedyna nieprzygotowana rzecz to data pod projektem i jego nazwa... W tej chwili to inwestujemy w to, żeby utrzymywanie ordynacji w ogóle miało przyszłość.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Aleksandra Dostojewska - 03.04.2017

(03.04.2017, 19:35:23)Frederick Hufflepuff napisał(a): Mimo bardzo dobrego uzasadnienia projektu, będę głosował "przeciw". Zmiany w prawie służące doraźnym celom poszczególnych osób niestety nie są dobrym sygnałem na przyszłość i lepiej byłoby, gdyby takie poważne reformy Ordynacji Wyborczej były lepiej przemyślane i przygotowane.

Jako Prezydent, w pełni się zgadzam. Co to za Państwo, które przez grymas jednego polityka zmienia ustawy?

Brodria.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Frederick Hufflepuff - 03.04.2017

(03.04.2017, 19:39:19)Maciej Kamiński napisał(a): Jedyna nieprzygotowana rzecz to data pod projektem i jego nazwa... W tej chwili to inwestujemy w to, żeby utrzymywanie ordynacji w ogóle miało przyszłość.

Jeśli wnioskodawcy poprawią datę, nazwę oraz konkretne zapisy projektu zmian (wszak art. 2 i 3 są nieprawidłowo skonstruowane, a właściwie są powielone), nowelizacja będzie dopiero bezbłędna formalnie. Niestety, nadal mam wątpliwości co do samych powodów proponowanych rozwiązań - w walce o utrzymanie Ordynacji Wyborczej (ba, zaryzykowałbym, że nawet całej Republiki!) nie możemy pozwalać na dostosowywanie kryteriów do poszczególnych jednostek, na upraszczanie reguł, na zaniżanie potrzebnych do spełnienia warunków, by objąć najważniejsze stanowisko w całym państwie i decydować o jego losach. Zapis o niepełnieniu funkcji w innych mikronacjach nie jest wymyślnym i zbędnym paragrafem, bo powinno być istotne, by w tych trudnych czasach i burzliwej sytuacji politycznej nie zgadzać się na ustępstwa na dwulicowość i na potencjalnych kandydatów "rozrywających" aktywność na dwa lub więcej krajów.

Cytat:Niestety, nadal mam wątpliwości co do samych powodów proponowanych rozwiązań - w walce o utrzymanie Ordynacji Wyborczej (ba, zaryzykowałbym, że nawet całej Republiki!) nie możemy pozwalać na dostosowywanie kryteriów do poszczególnych jednostek, na upraszczanie reguł, na zaniżanie potrzebnych do spełnienia warunków, by objąć najważniejsze stanowisko w całym państwie i decydować o jego losach. Zapis o niepełnieniu funkcji w innych mikronacjach nie jest wymyślnym i zbędnym paragrafem, bo powinno być istotne, by w tych trudnych czasach i burzliwej sytuacji politycznej nie zgadzać się na ustępstwa na dwulicowość i na potencjalnych kandydatów "rozrywających" aktywność na dwa lub więcej krajów.
Bez upraszczania reguł to zabraknie kandydatów w najbliższych wyborach, a to już będzie dosłowna trizondalizacja. Złote czasy się niestety skończyły, i prawo dla prawa nie jest zbytnio na miejscu. Oslo, w tym konkretnym przypadku rozbijania aktywności na inne państwo nie będzie za bardzo z tej przyczyny, że owo leży w letargu.
Poza tym, podejrzewanie o dwulicowość kogoś, kto jest naszym sprzymierzeńcem od dobrych pięciu lat, jest z deka nie teges.

Cóż, ta poprawka nie jest po to, aby zapewnić mi prezydenturę, ale po to, aby działacze spoza Bialenii mogli wystartować. Nikt nikogo nie zmusza do głosowania na nich, a tym bardziej konkretnie na mnie. Mimo to jestem w stanie zrozumieć argumenty Oponentów. Ja uważam, że w przeciwnym razie stanie się tak, jak mówi Maciej. Poza tym patrz: druga część mojego komentarza do projektu. Przeciwników tej nowelizacji naprawdę zachęcam do startu w wyborach z jakimś sensownym programem. Naprawdę moja kandydatura to nie jest kaprys. Gdybym był, jak się wyrażono, człowiekiem dwulicowym spełniałbym takie zachcianki w Bialenii sprzed roku.

Oczywiście zgłaszam stosowne poprawki, dziękuję za ich wskazanie.

Moja poprawka dotyczy zmiany nazwy projektu na Ustawa o zmianie Ustawy - Ordynacji Wyborczej i dodaniu miejsca na datację wedle obowiązującego zwyczaju (z dnia .. .. ....). Nie wiem na czym polega nieprawidłowa konstrukcja i błąd powielenia artykułów 2 i 3, proszę o uwagi w tym zakresie.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - AndrzejSwarzewski - 03.04.2017

Ja projekt popieram z prostej przyczyny. Chcę, aby Ametyst wystartował w wyborach.

RE: Projekt nowelizacji Ordynacji - Tadeusz Krasnodębski - 03.04.2017

Ametyst jest na tę chwilę jedynym słusznym kandydatem na Prezydenta. W tej sytuacji kwestia zmiany Ordynacji odchodzi na drugi plan, bo jednak odpowiedzialna głowa państwa jest istotniejsza. Nie możemy pozwolić zejść na drabinie jeszcze niżej, "bo zmiana ustawy". Zresztą to nie jest nowelizacja pod jednostkę, wszak dotyczy każdego przyszłego kandydata na Prezydenta. Mikroświat jest mały, a kondycja Republiki słaba. Utrzymywanie zbędnych ograniczeń jest nieodpowiedzialne. Zagłosuję "ZA".

A poza tym wszystkim, to i tak już mamy jedną ustawę dedykowaną z założenia konkretnej jednostce, o osobach niepożądanych mówi. Beton będzie za niniejszym projektem.

W takiej sytuacji mogę podeprzeć swoje racje takim argumentem, że widać wyraźnie, iż posiadam poparcie pewnej części obywateli i w związku z tym umożliwienie kandydowania osobom w mojej sytuacji jest po prostu wskazane.

(03.04.2017, 21:48:50)Ametyst Faradobus napisał(a): iż posiadam poparcie pewnej części obywateli

I w związku z tym kieruję też apel do Prezydent @"Aleksandra Dostojewska", żeby w razie przyjęcia projektu nie zawetowała go. Czuję, że referendum byłoby formalnością przeciągającą całą sprawę.

(03.04.2017, 21:50:50)Tadeusz Krasnodębski napisał(a):
(03.04.2017, 21:48:50)Ametyst Faradobus napisał(a): iż posiadam poparcie pewnej części obywateli
I w związku z tym kieruję też apel do Prezydent @"Aleksandra Dostojewska", żeby w razie przyjęcia projektu nie zawetowała go. Czuję, że referendum byłoby formalnością przeciągającą całą sprawę.

Ależ nic nie stoi na przeszkodzie, by Ametyst wystartował, musi tylko zrzec się władzy w innym państwie... czy to aż TYLE???

Panie przodem.

(03.04.2017, 22:49:19)Ametyst Faradobus napisał(a): Panie przodem.

Takie głupie odzywki kieruj do swojej mamy, jeśli Ci pozwoli.

Prawo jest Prawem, i nie będę go naginać do twoich partykularnych interesów.

Sasza, po co Ci niby ten opór, i tak sama nie wystartujesz przed 17 maja.

Przyjęcie ustawy jest Twoim zdaniem naginaniem prawa?

[quote="Tadeusz Krasnodębski" pid="71561" dateline="1491252818"]Przyjęcie ustawy jest Twoim zdaniem naginaniem prawa?[/quot

Tadeuszu, spójrz na kontekst. To co wyprawia Ametyst nie jest fair wobec innych obywateli.