Pierwsze posiedzenie Dumy Bojarów
Dziękuję za wypowiedź obywatelom.

Następnym punktem obrad jest dyskusja nt. kształtu judykatywy Carstwa Brodrii. Proszę o wypowiedź obywateli.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, ojciec Tomasza Bagrata Dostojewskiego
- kniaź bialeński, pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
Proponuję, aby władza sądownicza spoczywała w rękach Cara. Car Aleksander, jak mądry król Salomon, wydawałby sprawiedliwe wyroki. Brodryjczyków nie jest wiele, więc nie będzie zbyt wielu spraw sądowych, a co za tym idzie Car powinien dać radę się wyrobić. A jeśli nie, to zawsze może powołać swojego pomocnika ds. judykatywy. Smile
N.N
Uważam iż sędzią powinna być osoba wybierana przesz Dumę Bojarów i ew. później zatwierdzana przesz Cara. Andrzej tylko ty jesteś mądry król Salomon. Wink
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu 
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej 

Nie kpij.  Tongue Sądownicza rola głowy państwa w mikronacjach nie jest niczym niewłaściwym, zwłaszcza w przypadku monarchii o tak tradycjonalistycznym klimacie, jak Carstwo Brodryjskie. No i stosunkowo niedużej liczbie obywateli.
N.N
(23.12.2014, 15:56:31)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nie kpij.  Tongue Sądownicza rola głowy państwa w mikronacjach nie jest niczym niewłaściwym, zwłaszcza w przypadku monarchii o tak tradycjonalistycznym klimacie, jak Carstwo Brodryjskie. No i stosunkowo niedużej liczbie obywateli.
Ale taki klimat nie jest akryponowy. Sad
I to nie kpina Andrzej. Wink Ja cię szanuje więc pozwalam sobie tylko na małe żarciki i to na terenie innej mikronacji. xD
Poetka w "Ciemnica"

Uważam, że władza sądownicza powinna być w rękach cara.
Jednocześnie wnoszę wniosek formalny o przerwanie obrad Dumy do dnia 28 grudnia.
Ja proponuję by stworzyć stanowisko Sędziego Powszechnego. Sądziłby on większość spraw. Wyżej w hierarchii byłby Car, który sądziłby sprawy bardzo poważne oraz dotyczące arystokracji/ministra. Rozpatrywałby też apelacje od wyroków Sędziego Powszechnego.

Co do wniosku - obrady Dumy zostaną przerwane jutro. Poczekam jeszcze dziś na opinie innych obywateli co do sądownictwa.
Moim zdaniem nie ma tak wielu spraw, by był do tego potrzebny osobny urząd.
W ponad trzykrotnie liczniejszej Bialenii przez cały okres funkcjonowania było około 20 spraw sądowych. Należy więc przypuszczać, że spraw sądowych w Brodrii będzie niezwykle mało. Wink Tym bardziej, że wypadają ewentualne spraw o kloning, którym zajmować będzie się oczywiście bialeńska administracja forum i bialeńska judykatywa.
N.N
Wielu spraw nie będzie, fakt. Jednak jestem zwolennikiem utworzenia osobnego sądu dla mniej poważnych spraw. Dlaczego? Absolutnie, nie uważam, że Car nie nadaje się do tego. Chodzi o to, że niektóre sprawy na potężnego Cara, który steruje całym państwem, dźwiga trud jego utrzymania po prostu mogą być zbyt błahe. Poza tym po co zrzucać na Cara kolejne obowiązki, wszak nie jesteśmy przedszkolakami i niektóre sprawy możemy samodzielnie bez interwencji "pani przedszkolanki" rozwiązać. Big Grin

Oczywiście nie tyczy się to spraw poważnych. Jak już wcześniej wspomniałem, od takowych będzie Car.
(23.12.2014, 22:59:30)Patryk Hyjek link napisał(a): Wielu spraw nie będzie, fakt. Jednak jestem zwolennikiem utworzenia osobnego sądu dla mniej poważnych spraw. Dlaczego? Absolutnie, nie uważam, że Car nie nadaje się do tego. Chodzi o to, że niektóre sprawy na potężnego Cara, który steruje całym państwem, dźwiga trud jego utrzymania po prostu mogą być zbyt błahe. Poza tym po co zrzucać na Cara kolejne obowiązki, wszak nie jesteśmy przedszkolakami i niektóre sprawy możemy samodzielnie bez interwencji "pani przedszkolanki" rozwiązać. Big Grin

Oczywiście nie tyczy się to spraw poważnych. Jak już wcześniej wspomniałem, od takowych będzie Car.
[Obrazek: c1a9838568_dzien_bez_podlizywania_.jpg]
A żeby ten post nie był spamem wnoszę by po przerwie świątecznej rozpoczęto debatę o przyszłym położenie CB na mapie v-świata.
Poetka w "Ciemnica"

Nie skomentuję.  Big Grin

Posiedzenie przerywam do dnia 28 grudnia godz. 11.
Po wznowieniu posiedzenia jeszcze przez kilka godzin obywatele będą mogli się wypowiedzieć na temat sądownictwa, a wieczorem 28 grudnia rozpoczniemy debatę o przyszłym położeniu CB na mapie v-świata.
Co do położenia CB na mapie świata: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index...285.0.html Wink
Car niezbyt chętnie podszedł do idei stworzenia Carstwa Brodryjskiego na terenie Hallady i Stoyalli. Ja tego nie rozumiem, ale zapewne miał jakieś konkretne powody. Wink
N.N
Nie powinniśmy tworzyć państwa na innych terenach zgłaszając pretensje do prawdziwych ziem Brodrii.
Zawsze można stworzyć Nową Brodrię i później rozpocząć wojnę z terrorystami, której skutkiem byłoby odzyskanie dawnych terenów.
Zrobiłbym wszystko, aby Bialenia i jej sojusznicy stanęli po stronie Carstwa i dopomogli Narodowi Brodryjskiemu w wyzwoleniu swoich ziem.
N.N
Obecnie terroryści mają poważne problemy i można stwierdzić, że ich państwowość ulega destrukcji.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Można wręcz powiedzieć, iż ich państwowość nie jest państwowością w naszym rozumieniu. Więc destrukcji ulega ich terrorystyczność.  Smile)
N.N
Powiedzmy, że destrukcji ulega zorganizowanie tych terrorystów. Big Grin

(27.12.2014, 14:46:41)Aleksandra Dostojewska von Vincis link napisał(a): Nie powinniśmy tworzyć państwa na innych terenach zgłaszając pretensje do prawdziwych ziem Brodrii.

Legalna Brodria musi mieć na określonym i konkretnym terytorium jakąś bazę, jakiś punkt i miejsce z którego rozpoczynać się będą wszelakie działania. Dzięki Bialenii Brodria obecnie takie miejsce posiada. A co do panowania nad prawdziwymi ziemiami Brodrii - myśleliście o przeprowadzeniu wojny w mikroświecie z ZB na zasadach opisywanych przez Krzysztofa?
Jako regentka pragnę w tej właśnie zaczerpnąć opinii Dumy.
Otóż mam zamiar w najbliższym czasie wystosowac do ZB oficjalną notę z żądaniem zrzeknięcia się przez nich roszczeń do sukcesji do Federacji, a także oddania na rzecz Carstwa Czuwacji, Ostii i Noklezji (na początek wystarczy). Będą mieli na odpowiedź 24h, jeśli tego nie zrobią to w swoich klonowych radiach usłyszą : ,,A więc wojna! ".
Jak najbardziej obecnie można z nimi rozmawiać, ponieważ Ekscelencja Sabatowski jest dosyć sensownym politykiem. Ale ja robiłbym to jednak pokojowo. Ich obecność w Bialenii pokazuje, że i oni pragną pokojowego rozwiązania sprawy. Wink
N.N
(28.12.2014, 23:03:58)Aleksandra Dostojewska von Vincis link napisał(a): Jako regentka pragnę w tej właśnie zaczerpnąć opinii Dumy.
Otóż mam zamiar w najbliższym czasie wystosowac do ZB oficjalną notę z żądaniem zrzeknięcia się przez nich roszczeń do sukcesji do Federacji, a także oddania na rzecz Carstwa Czuwacji, Ostii i Noklezji (na początek wystarczy). Będą mieli na odpowiedź 24h, jeśli tego nie zrobią to w swoich klonowych radiach usłyszą : ,,A więc wojna! ".
Jako kuc jestem pacyfistą i uważam iż to nie dobry pomysł gdyż oni będą twierdzić iż oni wygrają a my, że my i nie będzie żadnego postępu. Jako iż teraz nie ma już Ewy to można rozpocząć rozmowy ale nie będzie to chop siup. Myślę, iż innego rozwiązanie być nie może a jak rozmawiać nie będą chcieli to wtedy powiedzieć iż to nasze ziemie i uznać się, że je się ma.
Poetka w "Ciemnica"

Użytkownicy przeglądający ten wątek: