Pogawędki wszelakie (miejsce na OT)
Zmieniając trochę temat OT, tylko mi tak wolno dzisiaj forum chodzi?
N.N
Odpowiedz
(24.01.2015, 15:06:46)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Zmieniając trochę temat OT, tylko mi tak wolno dzisiaj forum chodzi?
Nie tylko. Sad
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Mam nadzieję, że to tylko przejściowe...
N.N
Odpowiedz
(24.01.2015, 14:00:04)Maciej Kamiński link napisał(a): No, wreszcie jest konkret. I to nawet dobry, gdyby tylko wyrzucić to "humanistyczne" słownictwo. No, byłby dobry, gdyby nie bezsens ustawy, do której ten projekt się odwołuje. Wykop odwołanie do ustawy o org. społecznych, i projekt może wędrować do Parlamentu.

Wyrzucając odwołanie o organizacjach społecznych cała ustawa o konsultacjach traci sens...
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Ale u nas nie ma typowych organizacji społecznych, ani w ogóle nigdzie w mikronacjach ich nie ma. Zbyt małe społeczeństwa.
N.N
Odpowiedz
Nie przesadzaj. Przynależność do kilku nawet z nich będzie nawet jeszcze lepsze, bo będzie oznaczało wszechstronność.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Ale po co chcesz dawać przywileje czemuś, co nie istnieje?
N.N
Odpowiedz
A tak zapytam... czy wyjściem nie byłoby stowarzyszenie oraz wprowadzenie zasady, że w danych kwestiach dopuszczałoby się do prac tzw. "czynnik społeczny" czyli ogólnokrajowe stowarzyszenia działające w danej branży? Wiem, że to pewna kalka reala... ale czy nie rozwiązywałoby problemu kombinowania z czymś co nie istnieje, zamiast dać głos czemuś co istnieje i można stworzyć w każdej chwili?
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
(25.01.2015, 15:28:10)Krzysztof Razorblade link napisał(a): A tak zapytam... czy wyjściem nie byłoby stowarzyszenie oraz wprowadzenie zasady, że w danych kwestiach dopuszczałoby się do prac tzw. "czynnik społeczny" czyli ogólnokrajowe stowarzyszenia działające w danej branży? Wiem, że to pewna kalka reala... ale czy nie rozwiązywałoby problemu kombinowania z czymś co nie istnieje, zamiast dać głos czemuś co istnieje i można stworzyć w każdej chwili?

To byłby pewien konsensus. Ale problem jest w konsorcjalnym podejściu do takich stowarzyszeń, czyli tworzenie ich do danej sprawy.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
(25.01.2015, 18:04:57)Jan Kaniewski link napisał(a): To byłby pewien konsensus. Ale problem jest w konsorcjalnym podejściu do takich stowarzyszeń, czyli tworzenie ich do danej sprawy.
Ja tu nie widzę problemu.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
No tylko to wypacza sens. Tutaj nie chodzi o doraźne "zawiązywanie konfederacji" do konkretnego problemu tylko o stałą organizację, która na bieżąco uczestniczy, wyrabia swoją tożsamość, wartość.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
(25.01.2015, 18:04:57)Jan Kaniewski link napisał(a): Ale problem jest w konsorcjalnym podejściu do takich stowarzyszeń, czyli tworzenie ich do danej sprawy.
Moim zdaniem nie... miałem na myśli stowarzyszenia jak najbardziej stałe czyli np. stowarzyszenie prywatnych przedsiębiorców, stowarzyszenie właścicieli lenn itd.

Do tego można by przyjąć zasadę w pracach rządu czy Parlamentu, że w sprawach dotyczących danej grupy społecznej dopuszcza się do dyskusji i pozwala na składanie wniosków "czynnik społeczny" czyli właśnie stowarzyszenie związane z tematyka danego problemu i z takim "czynnikiem społecznym" konsultuje się zmiany w prawie w danym zakresie.

Przynajmniej ja tak rozumiem Twoje intencje... jeśli błędnie to może staraj się pisać nieco prościej i czytelniej, bez pakowania do zdań na siłę tych przesadnie "mądrych" słów, które tak naprawdę (poza stwarzaniem pozorów "mądrych wypowiedzi" - co Ty w polityka z tych jakiś polskich oszołomskich partyjek się bawisz? Pamiętaj, że większość z nich to nawet samych siebie nie rozumie...) niczemu nie służą (i wcale wypowiedź się przez nie "mądrzejsza" nie staje), a tylko powodują nieczytelność samej wypowiedzi.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz
(27.01.2015, 17:22:08)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Moim zdaniem nie... miałem na myśli stowarzyszenia jak najbardziej stałe czyli np. stowarzyszenie prywatnych przedsiębiorców, stowarzyszenie właścicieli lenn itd.

Do tego można by przyjąć zasadę w pracach rządu czy Parlamentu, że w sprawach dotyczących danej grupy społecznej dopuszcza się do dyskusji i pozwala na składanie wniosków "czynnik społeczny" czyli właśnie stowarzyszenie związane z tematyka danego problemu i z takim "czynnikiem społecznym" konsultuje się zmiany w prawie w danym zakresie.

Przynajmniej ja tak rozumiem Twoje intencje... jeśli błędnie to może staraj się pisać nieco prościej i czytelniej, bez pakowania do zdań na siłę tych przesadnie "mądrych" słów, które tak naprawdę (poza stwarzaniem pozorów "mądrych wypowiedzi" - co Ty w polityka z tych jakiś polskich oszołomskich partyjek się bawisz? Pamiętaj, że większość z nich to nawet samych siebie nie rozumie...) niczemu nie służą (i wcale wypowiedź się przez nie "mądrzejsza" nie staje), a tylko powodują nieczytelność samej wypowiedzi.

Jeśli to będą stowarzyszenia stałe to właściwie znika ten najcięższy opór.

Co do dopuszczani "czynnika społecznego" to powinien być wyłoniony na mocy różnych form organizacyjnych stowarzyszeń przedstawiciel danej organizacji.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
(27.01.2015, 19:31:15)Jan Kaniewski link napisał(a): Co do dopuszczani "czynnika społecznego" to powinien być wyłoniony na mocy różnych form organizacyjnych stowarzyszeń przedstawiciel danej organizacji.
A to już wewnętrzna sprawa danego stowarzyszenia... państwu nic do tego.

Odpowiedz
(27.01.2015, 19:31:15)Jan Kaniewski link napisał(a): Co do dopuszczani "czynnika społecznego" to powinien być wyłoniony na mocy różnych form organizacyjnych stowarzyszeń przedstawiciel danej organizacji.
Jeśli dążysz do komitetów ludowych, itp., to obawiam się, że już to przerabialiśmy w Dżamahirijji i skończyło się kompletną dezorganizacją i tym, że nikt nie wiedział, co ma robić.
N.N
Odpowiedz
To nie będą nowe - stare komitety ludowe, tylko formy które będą miały prawo do udziału w debatach nad prawem, które będzie ich dotyczyć.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
(28.01.2015, 09:28:50)Jan Kaniewski link napisał(a): To nie będą nowe - stare komitety ludowe, tylko formy które będą miały prawo do udziału w debatach nad prawem, które będzie ich dotyczyć.
Swoją drogą to najpierw chyba trzeba się zorientować czy w ogóle będzie czymś takim zainteresowanie. Bo może się okazać, że takie "Stowarzyszenie Przedsiębiorców Prywatnych" to będzie Razorblade razy X i jeszcze z jedna osoba w porywach np. Kaniewski. A wtedy to średni sens tego będzie...

Odpowiedz
(28.01.2015, 11:00:51)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Swoją drogą to najpierw chyba trzeba się zorientować czy w ogóle będzie czymś takim zainteresowanie. Bo może się okazać, że takie "Stowarzyszenie Przedsiębiorców Prywatnych" to będzie Razorblade razy X i jeszcze z jedna osoba w porywach np. Kaniewski. A wtedy to średni sens tego będzie...

No, ale może w takich lennach będzie więcej chętnych? A z twórczością nie powinno być zbytnich problemów.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz
Dlatego właśnie piszę o zorientowaniu się czy w ogóle ktoś się w to będzie bawił... Bo na razie to ja wielkiego zainteresowania naszą dyskusją nie zauważyłem.

Odpowiedz
Myślę, że każdy jest w stanie reprezentować sam siebie. Wink
N.N
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: