Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
Po co komu prezydent? Niech będzie jedna jednostka odpowiedzialna za dyplomację i politykę zagraniczną.
Po co komu Parlament? Niech Fyle we własnym kręgu ustalają własne prawo i przepisy!
Po co komu centralizacja życia społecznego? Niech Fyle dzielą się na rodzaje i tylko w określonych Fylach powinno się toczyć dane życie publiczne.
Po co komu Republika? Niech żyją Fyle!
Liczba postów: 12 997
Liczba wątków: 773
(30.03.2015, 20:12:30)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Federacja ma sens, w takiej lub innej formie. Bialenia jest jednym z bardzo niewielu państw bez jakiegokolwiek skrzywienia nacjonalistycznego. I to jest nasza siła.  Powiedziałbym, że ja mam takie skrzywienie. Tak trochę. :
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Może się mylę, ale to chyba nie tyle skrzywienie nacjonalistyczne, co "skrzywienie" obywatelskie. "Jesteśmy "lepsi", bo żyjemy w cywilizowanym kraju i jesteśmy społeczeństwem obywatelskim". A nie "Jesteśmy lepsi, bo cała reszta to yoyonacje, którym możemy odebrać terytorium, gdy będzie to dla nas korzystne".
N.N
Nie, nie. "Jesteśmy lepsi, bo jesteśmy Bialeńczykami". :*
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Ja tak do tego nie podchodzę.
N.N
(31.03.2015, 13:49:12)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Ja tak do tego nie podchodzę.  Przecież nie o Tobie piszemy.
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 22
Przyznam na początku że jestem b. pozytywnie trochę zaskoczony zainteresowanie
Cytat:Mi się pomysł zasadniczo podoba. Kwestia podziału kraju na niewielkie samorządu była już wielokrotnie dyskutowana. Oprócz tego, razem z rodem von Vincisów proponowaliśmy wzmocnienie roli rodów w życiu społecznym RB. Ale być może fyle rzeczywiście byłyby lepsze, wszakże trudno o tworzenie rodów bez kobiet (z całym szacunkiem dla homoseksualistów).
A jak Pan sądzi, czy powinno to być uregulowane prawnie, czy po prostu odbywałoby się to na zasadzie umowy społecznej?
Szczerze mówiąc, to jedną z inspiracji pomysłu na fyle było zjawisko rodów występujących w niektórych mikronacjach.
Co do kwestii prawnej - ja uważam że to powinno być uregulowane prawnie, ale wariant umowy społecznej jest możliwy, tyle że wtedy trudno będzie o budowanie samorządów(które są tworami formalnymi) o nieformalne w takim wariancje fyle.
Cytat:Pomysł jest świetny, mi szczerze odpowiada. Może jeszcze jakiś rejon na Anatolii dla poszczególnej fyli? Sądzę, że powinno to być uregulowane ustawą, nasz ostatni podział działał przecież na zasadzie miast, a nie fyli.
A czemu by nie? Każda fyla miała by a)Dzielnice w stolicy b)Kawałek wyspy Bialeńskieji c)Kawałek Anatolii do rozwinięcia.
Cytat:A jak pomysłodawca widzi kwestię ewentualnego odejśćie z fyli? Nowe losowanie, czy świadomy wybór?
Najpierw losowanie + potem możliwość zmiany fyli, ale nie dowolnie tylko powiedzmy co, 2 miesiące licząc od poprzedniej zmiany.
A nowi mieszkańcy powinni być "przydzielani" najlepiej do fyl najsłabszych (najmniej aktywnych).
Liczba postów: 1 531
Liczba wątków: 229
Propozycja radykalna, ale naprawdę nie wiem czy jest faktyczną odpowiedzią na to co się dzieje. Nie ma pewności, że wytworzy coś, co już jest, czyli bialeńską tożsamość. Sądzę, że w Republice Bialeńskiej, My Bialeńczycy nie mamy z tym problemów. Każdy wie gdzie jego ojczyzna, jaka stoi za nią historia. To jednocześnie nie znaczy, że wszystko jest idealne i działa bez zarzutu, ale nasze prawodastwo radzi sobie z tym.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.
(-) Jan Kaniewski
(07.04.2015, 20:48:27)Jan Kaniewski link napisał(a): Propozycja radykalna, ale naprawdę nie wiem czy jest faktyczną odpowiedzią na to co się dzieje. Nie ma pewności, że wytworzy coś, co już jest, czyli bialeńską tożsamość. Sądzę, że w Republice Bialeńskiej, My Bialeńczycy nie mamy z tym problemów. Każdy wie gdzie jego ojczyzna, jaka stoi za nią historia. To jednocześnie nie znaczy, że wszystko jest idealne i działa bez zarzutu, ale nasze prawodastwo radzi sobie z tym. W Bialenii rodzimych narodowości to mamy dwie albo i trzy. O:-)
Liczba postów: 1 880
Liczba wątków: 151
Propozycja radykalna, ale ja ją szczerze popieram. Pozwoli to na stworzenie regionalnego klimatu, a to jest jak najbardziej ważne. Co do nazwy, może - rady obywatelskie? Oczywiście nazwę dla swojego samorządu określaliby sami członkowie fyli, ale nazwa rady obywatelskie dla ogółu, czemu nie?
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
(08.04.2015, 11:31:00)Konstanty Jerzy Michalski link napisał(a): Propozycja radykalna, ale ja ją szczerze popieram. Pozwoli to na stworzenie regionalnego klimatu, a to jest jak najbardziej ważne. Co do nazwy, może - rady obywatelskie? Oczywiście nazwę dla swojego samorządu określaliby sami członkowie fyli, ale nazwa rady obywatelskie dla ogółu, czemu nie?
hmm, gdyby się zastanowić to może jest jednak droga... Tylko wymagać musi prawdziwej zmiany ustrojowej, a nie tworzenia iluzji, że się chce to reformować. W sumie także integralistyczny program można w to wpisać, bo będzie to działanie dające większą podmiotowość obywatelom.
(-) Jan Kaniewski
A ja się nie zgodzę z przedmówcami i ogólnie ostatnimi trendami w RB. Nie potrzebujemy zmiany ustrojowej. Nasz ustrój jest dobry, demokracja z elementami hierarchii, równowaga pomiędzy władzą wykonawczą i ustawodawczej. Oczywiście jedni mogą ciągnąć bardziej w stronę demokracji, a dla innych ważniejsza może być hierarchia i mogą chcieć, żeby miała odzwierciedlenie w ustroju prawnym. Jedni mogą chcieć trochę większego wpływu władzy wykonawczej, a inni ustawodawczej. Ale podstawy są dobre, zdały półtoraroczny egzamin. Oczywiście można i warto reformować, bo idealnie nie jest, ale burzenie czegoś co działa jest trochę bez sensu.
Co nie zmienia faktu, że fyle popieram, co już uzasadniłem wyżej.
N.N
Błędem zawsze jest bycie w "zawieszeniu".
(-) Jan Kaniewski
W jakim sensie? Chodzi o to, że nasz ustrój jest według Ciebie zbyt kompromisowy?
N.N
Przypomnę o projekcie, skoro sam tworzę ustawę na jego temat. Co sądzicie o rankingach fyli i wynagradzaniu za pracę w prowincji? Może niekoniecznie pieniądzem, ale fyla która jest najaktywniejsza miałaby jakieś przywileje?
Liczba postów: 2 798
Liczba wątków: 159
Albo niech w parlamencie miejsce zajmują przedstawiciele najaktywniejszych fyli.
/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
(24.04.2015, 10:53:03)Feliks Spirkin link napisał(a): Albo niech w parlamencie miejsce zajmują przedstawiciele najaktywniejszych fyli. To nie jest dobry pomysł. Ale można jakiś Senat stworzyć z przedstawicieli najaktywniejszych/najlepszych fyli. Jakieś warunki musiałyby być spełnione na to, aby fyla miała chociaż jednego przedstawiciela, a po spełnieniu kolejnych- miałaby ich dwóch.
N.N
Witam ponownie, ustawa przeszła, więc należy kontynuować dyskusję, ale na temat wynagradzania za aktywność w komitetach. Jako że bialeny nie mają de facto żadnej wartości, to wynagrodzenie może rzeczywiście istnieć w postaci uprzywilejowania całej fyli, np. prawa do zasiadania jednego z jej członków w senacie.
(30.04.2015, 18:33:30)Konstanty Jerzy Michalski link napisał(a): Witam ponownie, ustawa przeszła, więc należy kontynuować dyskusję, ale na temat wynagradzania za aktywność w komitetach. Jako że bialeny nie mają de facto żadnej wartości, to wynagrodzenie może rzeczywiście istnieć w postaci uprzywilejowania całej fyli, np. prawa do zasiadania jednego z jej członków w senacie.
Dobra propozycja, ale ja widziałem bym raczej nie w senacie, a w Bialeńskiej Izbie Wymiany.
(-) Jan Kaniewski
(30.04.2015, 20:07:10)Jan Kaniewski link napisał(a): Dobra propozycja, ale ja widziałem bym raczej nie w senacie, a w Bialeńskiej Izbie Wymiany.
Z tym, że Bialeńska Izba Wymiany nie ma realnej mocy sprawczej. Co przedstawiciel komitetu dostanie w BIWie? A senat miałby.
|