Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
(20.03.2016, 17:14:57)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): [quote author=Heinrich Hewret Wettin link=topic=4682.msg41632#msg41632 date=1458486740]
Szanowni Pani Prezydent,
mówi Pani o demokracji, a osobiście łamie przepisy.
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index...;topicseen
Prywatny Minister to nie jest rządowy Minister, a więc Prawo nie jest łamane.
[/quote]
Prywatny czy publiczny - to nie ma znaczenia. Zwłaszcza że w tym samym powołano Ministra Oświaty.
Szanowna Pani Aleksandra nazywa się obrończynią konstytucji, a sama łamie jej postanowienia.
Dobra, przejdę do rzeczy - jeśli chcesz jakichś tam sekretarzy, to zrób tak jak mówiłem, powołaj Kancelarię Prezydenta i tam sobie zatrudniaj pachołków.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Amigos,
warto zwrócić uwagę, że moim pierwotnym stanowiskiem jest Sekretarz.
Konstytucja Republiki Bialeńskiej nie normuje praw związanych z współpracowników Prezydenta innych niż Minister, przez co nie zabrania powoływania takowych. Jeśli Szanowna Pani Prezydent zdecyduje, by moje postanowienia miały moc prawną, to tak się stanie, gdyż i tego konstytucja nie zabrania.
Nazywanie mnie pachołkiem jest co najmniej niestosowne i mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy.
Ze swojej strony mogę zapewnić, że będę stał na straży dobra Republiki.
Liczba postów: 2 030
Liczba wątków: 349
Przede wszystkim, to pani prezydent musi określić zakres obowiązków takiego "prywatnego ministra", a byłoby jeszcze lepiej, gdyby napisała, na jakiej podstawie - zgodnie z ustawą o BU - powołała swego prywatnego ministra.
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Liczba postów: 1 358
Liczba wątków: 142
Konstytucja RB wyraźnie określa, jakie są urzędy w państwie. Minister jest członkiem Rządu. Żaden "Prywatny Minister" nie jest przewidziany. To fakt.
Zarazem Prezydent powinien chyba mieć prawo powoływać urzędników, którzy nie są "ministrami rządowymi", a zajmują się sprawami, wskazanymi przez Prezydenta. Coś jak w realu w RP minister stanu.
Określenie "Prywantny Minister" niespecjalnie mi się podoba, ale jak się podoba Pani Prezydent - cóż, to nie mój urzednik  W istocie są dwie możliwości. Albo jest to Minister, członek Rządu, noszący dość zabawny tytuł "Prywatnego Ministra ds. Aleksandryjskich", wykonujący specjalne polecenia Prezydenta (i w dzisiejszym stanie prawa ku temu bym się przychylał). Albo jest to inny urzędnik, o niesprecyzowanych kompetencjach, choć nazywający się "Prywatny Minister", to jednak żadnym Ministrem nie będący.
Sugeruję stworzenie ustawy o Kancelarii Prezydenta RB (nazwa robocza, może byc to coś innego, Pałac Prezydencki, Sekretariat, Urząd Tajnej Pieczęci czy coś innego ładnie brzmiącego), w której stwierdzonoby, że Prezydent RB może powoływać urzędników i określać ich kompetencje. Inaczej "Prywatny Minister" będzie, hmmm, słabo umocowany prawnie.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
Już taka ustawa istnieje, o instytucjach publicznych.
Liczba postów: 1 358
Liczba wątków: 142
Faktycznie, przeoczyłem... No cóż, w takim razie pozostaje tylko kwestia nazwy. Nigdzie poza Bialenią (chyba) nie ma "prywatnych ministrów". Ale jak p. Prezydent chce, to niech będzie. Brakuje jedynie określenia kompetencji tego urzędu.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Liczba postów: 1 567
Liczba wątków: 167
Nowy Prezydent - Zwycięstwo Kompromitacji!
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
|