"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie.
O! Twoje słowa to niezwykle znacząca zniewaga w moim kierunku. Puściłbym ją płazem, gdybyś nie był Premierem RB, przez co niejako odzwierciedlasz zdanie rządu. Rozumiem, że chcesz wywrzeć na mnie presję, w celu moje odejścia z Parlamentu? Ale zanim, wróćmy do moich motywów głosowania przeciw.

Zagłosowałem zgodnie z sumieniem, bo większość zmian, jak i sam ich kierunek - kolejny krok ku nadmiernej biurokratyzacji - był niezgodny z moją opinią. A nie zabrałem głosu w debacie, przede wszystkim z powodu braku czasu w tygodniu. W trakcie dni roboczych miałem jedynie szansę na przeglądanie forum, ewentualnie zajmowałem się najważniejszymi dziedzinami - czyli np. kierowanymi przeze mnie regatami.

Czasu na wszystko nie starczyło i proszę Was o zrozumienie. Wydaję mi się, że przez długie miesiące byłem w czołówce aktywności nie tylko pośród posłów, ale pośród ministrów i w ogóle obywateli jako całości. A teraz kiedy czasu mam mniej i nie starcza mi go choćby na udział w debacie władze RB mnie krytykują i co więcej wyzywają mnie od agentów o podwójnych twarzach! Co prawda, jestem Hasselandczykiem, ale dla Bialenii poświęciłem naprawdę wiele czasu, sił i zaangażowania. A teraz tak mi się odpłaca.

Dziękuję za te słowa, Panie Premierze. Wiele mi one wyjaśniły. Z dniem dzisiejszym rezygnuje z aktywności w Republice Bialeńskiej. Zapewne nie na zawsze, ale potrzebuje przerwy od tego miejsca.
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Odpowiedz
Żeby nie było, że swoje argumenty wziąłem "z chmurki", to zalinkuję do wątku, gdzie JKM Piotr Paweł de Zaym ma problem ze swoim stanowiskiem ws. stowarzyszenia. Otóż jest głową państwa stowarzyszonego oraz posłem Parlamentu RB.

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index...l#msg62247

Uważam, że podjął stosowną decyzję. Jednakże daje to sygnał, że miałem rację tworząc swój pierwszy projekt nowego układu stowarzyszeniowego. Nie można łączyć stanowisk władz wykonawczych i ustawodawczych z analogicznym stanowiskiem w innym państwie. Dlatego jeśli mielibyśmy zawiązywać nowy układ, to z pewnymi zasadami, tak aby uniknąć takich problemów.

Rozwiązaniem byłaby centralna instytucja, która wydawałaby dyrektywy, tj. prawo centralne oraz prowadziła wspólną politykę zagraniczną. Jednak widzę, że władze Królestwa Hasselandu nie będą taką koncepcją zainteresowane, a Carstwo Brodryjskie w ogóle nie może zająć własnego stanowiska (czy Carstwo Brodryjskie spełnia w ogóle definicję "mikronacji"?).

Jeszcze raz dziękuję za uwagę
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Teraz przeczytałem tę dyskusję.
Cóż.
Jestem zmuszony do podjęcia decyzji analogicznej jak Eddard Noqtern.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Odpowiedz
Czy naprawdę sądzicie, że obrażanie się jest dobrym wyjściem? A może krytyka płynąca z klawiatury Hewreta nie jest bezpodstawnym "antyhasselandyzmem"? Może warto zastanowić się nad tym, że krytycy mogą mieć rację? Czy chcielibyście współtworzyć Bialenię tylko wtedy, gdy macie władzę i jesteście chwaleni?
Ja gorąco zachęcam do pozostania w Bialenii, jesteście tu mile widziani. Nie przekreślajmy długiej współpracy przez niepotrzebne spory. Wszystko możemy jeszcze dyplomatycznie wyjaśnić, podpisać nowy traktat i owocnie działać we wspólnocie...
N.N
Odpowiedz
Utwierdziłem się w przekonaniu, że rozpoczęcie własnej działalności politycznej nie było takim złym pomysłem.

Wstyd mi za zachowania Hasselandczyków w szeregach WR.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Niestety jeśli ktoś nazywa kogoś obcym agrntem, to coś nie jest na miejscu. Ja także rezygnuje z funkcji ministra.
Odpowiedz
Cóż, ubolewam, jednakże nie pozostaje mi nic innego, jak przyjąć rezygnację.
N.N
Odpowiedz
I po raz kolejny Poseł głosuje przeciw, wcześniej milcząc w debacie. Gwarantuję, że jeszcze w tej kadencji złożę projekt kolejnego zaostrzenia Regulaminu, żeby parlamentarzyści zaczęli wreszcie przedstawiać Narodowi swoje stanowisko w danych sprawach - nawet w kilku linijkach tekstu, ale jednak przedstawiać.
Odpowiedz
Panie Marszałku, poseł ma prawo głosować zgodnie ze swoimi przekonaniami, których, według obecnie obowiązujących przepisów prawnych, nie musiał przedstawiać. Zaproponowany przez Pana Regulamin Parlamentu i poprawki Macieja Kamińskiego są naprawdę zupełnie niepotrzebne i niekorzystne.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
Oczywiście, że ma takie prawo - jak na razie. Ale jest to absolutnie niezgodne z moją wizją urzędu poselskiego, czemu daję wyraz opiniując prace Parlamentu w odpowiednim wątku i zapowiadając kolejne nowelizacje w tej sprawie Wink
Odpowiedz
Jak słusznie zauważył Piotr Paweł I, dalsze komplikowanie bialeńskiego prawodawstwa, przepisów, wprowadzanie niepotrzebnych ograniczeń, obowiązków i norm, nie będzie niczym pozytywnym.
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
Odpowiedz
Pozytywne nie jest także robienie z Posłów maszyn do pisania "za/przeciw/wstrzymuję się". Parlamentarzysta wygrywa wybory i zgodnie z wolą ludu reprezentuje społeczeństwo w Parlamencie, dlatego społeczeństwo powinno wiedzieć, dlaczego i jak głosuje. Wyskakiwanie jak filip z konopi i unikanie jak ognia debat nie jest pożądane.
Odpowiedz
Brak uczestnictwa w debacie jest, w moim przypadku, motywowany najczęściej zbyt małą ilością czasu, co trzeba jakoś zrozumieć. Wiem, że zaraz powie Pan, że gdy się ma mało czasu, nie można zostawać parlamentarzystą, ale ja się z tym nie zgadzam. Posłem zostaje każdy, kto uważa, że jest do tego przygotowany i kto chce wpływać na losy państwa (nie wspominam tutaj o drodze wyborczej do objęcia mandatu).
Więcej tutaj
Odpowiedz
Panowie, jesteście rozkoszni!
(–) Kristian Arped
Odpowiedz
(31.10.2016, 21:37:30)Kristian Arped link napisał(a): Panowie, jesteście rozkoszni!
[Obrazek: fidelix22.jpg]

(31.10.2016, 20:53:54)Frederick Hufflepuff link napisał(a): Brak uczestnictwa w debacie jest, w moim przypadku, motywowany najczęściej zbyt małą ilością czasu, co trzeba jakoś zrozumieć. Wiem, że zaraz powie Pan, że gdy się ma mało czasu, nie można zostawać parlamentarzystą, ale ja się z tym nie zgadzam. Posłem zostaje każdy, kto uważa, że jest do tego przygotowany i kto chce wpływać na losy państwa (nie wspominam tutaj o drodze wyborczej do objęcia mandatu).
Tak w odniesieniu do tej wypowiedzi, jeżeli któryś teraz wyskoczy z pomysłem na zmianę wymogów w ordynacji, to uduszę go kablem od internetu bezprzewodowego.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
(31.10.2016, 20:22:49)Frederick Hufflepuff link napisał(a): poseł ma prawo głosować zgodnie ze swoimi przekonaniami

Gdybyś w XVII-wiecznej Polsce wysunął takie stwierdzenie, to skończyłbyś jako nabity na pal i podpalony.
Może i głosuje według własnych przekonań (albo według instrukcji partyjnej), ale jest przedstawicielem narodu.

Abstrahując od tematyki mikronacyjnej, to obecny polski Sejm nie ma nic wspólnego z reprezentacją szarego Kowalskiego.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Niech historia alternatywna pozostanie historią alternatywną, a rzeczywistość - rzeczywistością. Nakładanie sankcji na posła w przypadku braku udziału w debatach oraz możliwość odebrania mu mandatu przez zaledwie dwie nieobecności na debatach i głosowaniach jest zaprzeczeniem funkcjonowania silnej władzy ustawodawczej w Republice.
Więcej tutaj
Odpowiedz
(01.11.2016, 11:43:30)Frederick Hufflepuff link napisał(a): Niech historia alternatywna pozostanie historią alternatywną, a rzeczywistość - rzeczywistością. Nakładanie sankcji na posła w przypadku braku udziału w debatach oraz możliwość odebrania mu mandatu przez zaledwie dwie nieobecności na debatach i głosowaniach jest zaprzeczeniem funkcjonowania silnej władzy ustawodawczej w Republice.
Akurat to drugie już obowiązuje.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Nie powiedziałem, że nie obowiązuje. Zaznaczam, że takie przepisy nie są korzystne dla silnej pozycji władzy ustawodawczej.
Więcej tutaj
Odpowiedz
Nie są korzystne dla silnej pozycji Posłów. Władzy ustawodawczej w to nie mieszajmy, bo jej pozycja się nie zmieni w żaden sposób.

edit: A z tego, co się orientuję, limit 2 opuszczonych głosowań wynika z ustaw. Zresztą to jest naprawdę przykre, że Poseł ma aż taki problem z tą nowelizacją - bo to znaczy, że nie widzi problemu w opuszczaniu 5 głosowań. A to naprawdę dużo... Już 2 to dużo, według mnie.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości